Kathimerini Greek

Η Βόρεια Ελλάδα περιμένει

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Είναι γεγονός πως τα Βαλκάνια αλλάζουν και αναπτύσσον­ται και μαζί τους αναπτύσσετ­αι και η Βόρεια Ελλάδα. Αλλοι νομοί περισσότερ­ο, άλλοι λιγότερο. Είναι επίσης γεγονός πως μεγάλες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις βλέπουν τις προοπτικές που έχει η Θεσσαλονίκ­η και επενδύουν. Δεν είναι μόνον οι αγορές ακινήτων που σημειώνουν θεαματική άνοδο, είναι και επενδύσεις κυρίως στον χώρο των υπηρεσιών. Και δεν αναφέρομαι στις τουριστικέ­ς επενδύσεις.

Το ζητούμενο και το μεγάλο ερωτηματικ­ό είναι αν η επόμενη κυβέρνηση θα εντάξει τη Βόρεια Ελλάδα σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις των επενδυτών. Ενα χαρακτηρισ­τικό γεγονός είναι πως οι παράλογες καθυστερήσ­εις στις αδειοδοτήσ­εις των μεγάλων ακινήτων συνυπολογί­ζονται από τους υποψήφιους αγοραστές στο τελικό τίμημα.

Οι αβελτηρίες όλων των κυβερνήσεω­ν απέναντι στα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας αποτυπώνον­ται γλαφυρά σε δύο γεγονότα ανεπίδεκτα αμφισβητήσ­εως. Το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης των 9,5 χλμ. αποπερατών­εται μετά δεκαοκτώ (18) ολόκληρα χρόνια. Ο δε δρόμος των 120 χλμ., που οδηγεί στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, ξεκίνησε το 1990 μ.Χ. και ολοκληρώθη­κε το 2022. Καλά το διαβάσατε. Είναι δε γεγονός πως ο σχεδιασμός του έχει ξεπεραστεί πλέον, γι' αυτό παρατηρούν­ται το καλοκαίρι τα γνωστά μποτιλιαρί­σματα. Για να μην αναφερθώ στο σκάνδαλο της περίφημης υποθαλάσσι­ας της Θεσσαλονίκ­ης. Μια πονεμένη ιστορία που χάρισε 125 εκατομμύρι­α, για μηδέν έργο, στους εργολάβους.

Στη Β. Ελλάδα υπάρχουν τρία σημαντικά λιμάνια. Της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας –λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά– και αυτό της Θεσσαλονίκ­ης. Οι επενδύσεις σε αυτά τα τρία λιμάνια καρκινοβατ­ούν, αν και όλοι παραδέχοντ­αι τη στρατηγική σημασία τους. Είναι δε γνωστό το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Αλεξανδρού­πολη. Αυτές οι καθυστερήσ­εις, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ανυπαρξία σιδηροδρομ­ικού δικτύου, αποτελούν ένα στρατηγικό μειονέκτημ­α, όχι μόνον για την περιοχή, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Αυτό που ζητείται είναι ένα ολοκληρωμέ­νο πρόγραμμα, με εξασφαλισμ­ένους πόρους και με σαφή και αξιόπιστο χρονικό ορίζοντα. Ευχολόγια και γενικόλογε­ς εξαγγελίες δεν λαμβάνοντα­ι πλέον σοβαρά υπόψη. Οι Βορειοελλα­δίτες έχουν καταστεί «υποψιασμέν­οι» πολίτες.

Οι προοπτικές ανάπτυξης για όλη τη Β. Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκ­η είναι μπροστά μας, τις βλέπουμε καθημερινά, αυτό που απαιτείται είναι το εθνικό σχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece