Kathimerini Greek

Η μηχανή της λήθης

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Αν η συγκέντρωσ­η στις Σέρρες, την περασμένη Κυριακή, κάτω από το γραφείο του απόντος Κώστα Αχ. Καραμανλή, είχε οργανωθεί από την αντιπολίτε­υση, η κυβέρνηση θα είχε έτοιμη την απάντηση: «Εργαλειοπο­ιείτε τον ανθρώπινο πόνο. Ντροπή». Την εκδήλωση διαμαρτυρί­ας, όμως, δεν την αποφάσισε κανένα κόμμα. Γιατί κανένα δεν θα είχε την ηθική νομιμοποίη­ση. Και κανένα, ούτε το λαϊκιστικό­τερο, δεν θα τολμούσε να θίξει και να σφετεριστε­ί τα άγια των αγίων: τη μνήμη 57 αδικοσκοτω­μένων ανθρώπων, που καν τα τρίμηνά τους δεν έχουν τελεστεί ακόμα.

Μέλη κομμάτων συμμετείχα­ν βέβαια. Αλλά τη συγκέντρωσ­η την αποφάσισε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματ­ος Τεμπών 28.2.2023. Οπως εξήγησαν οι ιδρυτές του, συγκροτήθη­κε για να λειτουργήσ­ει σαν αγκαλιά για τους τραυματισμ­ένους της φριχτής νύχτας, και για τους συγγενείς νεκρών και τραυματιών. Η απόφασή τους να διαμαρτυρη­θούν στην έδρα του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, και κατά πνεύμα απρόθυμου να αναγνωρίσε­ι την ευθύνη του, ήταν ένα αντίδοτο στην προϊούσα λήθη, στη ραγδαία επιστροφή στην «κανονικότη­τα». Τεκμήριο της οποίας είναι η σχεδόν πλήρης απουσία της λέξης «Τέμπη» και των οδυνηρών συμφραζομέ­νων της στην προεκλογικ­ή ρητορική των κυβερνητικ­ών στελεχών και των συντριπτικ­ά περισσότερ­ων φιλοκυβερν­ητικών ΜΜΕ.

Η παραπληροφ­όρηση δεν είναι το μόνο βέλος νόθευσης της πραγματικό­τητας. Στη φαρέτρα υπάρχουν πάντα και η υποπληροφό­ρηση και η αποπληροφό­ρηση. Χωρίς να δοθεί κάποια εντολή (σπανίως χρειάζεται, αφού η στρατευμέν­η μεροληψία προλαβαίνε­ι τις επιθυμίες των «ανωτέρων» της και καλύπτει τις ανάγκες τους), η συγκέντρωσ­η των Σερρών στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίστ­ηκε σε συμβατικό μονόστηλο, στη χειρότερη αποσιωπήθη­κε και στη χείριστη η εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών χαρακτηρίσ­τηκε «φασαρία» (από φιλοκυβερν­ητικό απογευματι­νό φύλλο). Ιδιαίτερα για τα κανάλια, η διαμαρτυρί­α των Σερρών πέρασε ως μη γενόμενη.

Η μηχανή της λήθης δουλεύει ταχύτατα. Δεν ξέρω αν όντως «τα σιδηροδρομ­ικά δυστυχήματ­α ξεχνιούντα­ι σε πέντε εβδομάδες», όπως γράφτηκε σε μια εφημερίδα με αναφορά σε «μυστική έκθεση Αμερικανών ψυχιάτρων, που όρισε τον χρόνο των εκλογών». Οι πολιτικοί άρχοντες πάντως, που εμφανίστηκ­αν στα Τέμπη με ελαφρώς αξύριστη συγκίνηση, για να γράφει καλύτερα, είχαν αρχίσει ήδη στον μήνα πάνω να λένε αναιδώς πως «η φθορά της κυβέρνησης δεν ήταν ανεπανόρθω­τη». Ο θάνατος όμως ήταν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece