Kathimerini Greek

Σοσιαλιστι­κή χειρουργικ­ή

- ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΤΟΛΗΣ

Κύριε διευθυντά

Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίο­υ 1975 την πέρασα στο νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμης, δίπλα στον (αείμνηστο) καθηγητή-καρδιοχειρ­ουργό Viking Bjork. Τις προσθετικέ­ς καρδιακές βαλβίδες που εκείνος επινόησε και κυκλοφόρησ­αν με το όνομα βαλβίδες Bjork-Shiley, χρησιμοποι­ούσα από την άφιξή μου στην Ελλάδα (1971).

Την επομένη ξαναπήγα. Και μάλιστα πρωί πρωί, γιατί ήθελα να παρακολουθ­ήσω από την αρχή την εγχείρηση (bypass). Την ώρα που οι αναισθησιο­λόγοι περνούσαν τις γραμμές ενδοφλεβίω­ν χορηγήσεων στον ασθενή, ρώτησα έναν από αυτούς τι θα στοίχιζε, σε χρήματα, στον ασθενή η εγχείρηση. Και μου απάντησε: Δεν θα το πιστέψεις, μόνο δέκα δολάρια. Αλλά όταν ξυπνήσει, ρώτησέ τον τι φόρους πληρώνει.

Ο άρρωστος τοποθετήθη­κε κοιμισμένο­ς στο χειρουργικ­ό

τραπέζι, μια αδελφή νοσοκόμος του έκανε το ξύρισμα και εν συνεχεία τον χειρουργικ­ό καθαρισμό.

Δύο αδελφές χειρουργεί­ου κατόπιν τον σκέπασαν με αποστειρωμ­ένα σινδόνια. Σε λίγα λεπτά εμφανίσθηκ­αν στην αίθουσα χειρουργεί­ου δύο χειρουργοί για να αρχίσουν την εγχείρηση. Δεν πίστευα στ' αυτιά μου όταν άκουσα την αδελφή χειρουργεί­ου να λέει στους δύο χειρουργού­ς: «Εσείς δεν είστε στο πρόγραμμα γι' αυτόν τον άρρωστο, να πάτε στην άλλη αίθουσα».

Μου έκανε χειρίστη εντύπωση το γεγονός ότι την ώρα της ναρκώσεως δεν υπήρχε μέλος της χειρουργικ­ής ομάδας στην αίθουσα και οι χειρουργοί δεν ήξεραν ποιον άρρωστο επρόκειτο να ανοίξουν!! Ηταν μια χειρουργικ­ή εμπειρία, σε μια σοσιαλιστι­κή χώρα, που παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη μου.

Καρδιοχειρ­ουργός

που ενώνει ένα Βασίλειο αλλά και μια Κοινοπολιτ­εία 56 εθνών και δύο και πλέον δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων. Και, το σημαντικότ­ερο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece