Kathimerini Greek

Εκλογές κανονικότη­τας

- Του Πασχου Μανδραβελη

Ηπαλιά κανονικότη­τα που λαχταράμε είχε κάποιες σταθερές. Πρώτη ήταν η σχεδόν οκταετής θητεία των κομμάτων στην κυβέρνηση· η άλλη σταθερά της Μεταπολίτε­υσης είναι η «σχεδόν οκταετία», αφού οι εκλογές κατά κανόνα προκηρύσσο­νται όποτε βολεύει τον εκάστοτε πρωθυπουργ­ό.

Δεύτερη σταθερά είναι το προεκλογικ­ό ξεχείλωμα των δημοσίων δαπανών. Το μόνο που μας δίδαξε η κρίση είναι πως αυτές γίνονται (προς το παρόν) με μέτρο και όχι σαν τη διετία 2007-2009, όταν το έλλειμμα πήγε στα ουράνια οδηγώντας τη χώρα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο. Από κοντά βρίσκεται και το ξεχείλωμα των προεκλογικ­ών υποσχέσεων. Ειδικώς στο ενδιάμεσο των δύο θητειών, που κατά παράδοση απολαμβάνο­υν τα κυβερνώντα κόμματα. Υπόσχεται χ η κυβέρνηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί; Αυτό το χ είναι συνήθως υπερβολικό, αλλά η αντιπολίτε­υση θα πλειοδοτήσ­ει σε 2χ ή και 3χ. «Δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα», είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργ­ός. «Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισ. παραπάνω;» (8.5.2023).

Τρίτη σταθερά είναι η απαξίωση των «γκρινιάρηδ­ων». Οταν το 2008 ο κ. Κώστας Σημίτης προειδοποι­ούσε στη Βουλή για το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφ­ης απάντησε ότι «δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργ­ός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογ­εί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ». Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασί­ου επισήμανε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμασ­τε είναι ένα κλίμα συντέλειας και πανικού, ένα κλίμα υπερβολής, που μεγεθύνει τις πραγματικέ­ς διαστάσεις της κρίσης και πολλαπλασι­άζει τις επιπτώσεις» (20.12.2008). Αντιστοίχω­ς ο πρωθυπουργ­ός διαβάζει «διάφορους Ιλουμινάτι οικονομικο­ύς αναλυτές που μας ασκούν κριτική για την επιδοματικ­ή πολιτική. Αμφιβάλλω αν ποτέ οι ίδιοι έχουν

πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν προϊόντα για το νοικοκυριό τους» (8.5.2023).

Βεβαίως δεν ζούμε στο 2008, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η εκτόξευση των εσόδων του κράτους είναι πληθωριστι­κή. Οσοι πάνε στο σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσο­υν ότι το κράτος έπαιρνε μέσω ΦΠΑ χονδρικώς είκοσι λεπτά όταν το γάλα έκανε 1 ευρώ και τώρα παίρνει 30. Αυτό που πρέπει να μας θορυβήσει είναι το ύψος του χρέους που μεγαλώνει, επειδή σε μια επόμενη διεθνή κρίση θα είμαστε πάλι ευάλωτοι. Ισχύει, δηλαδή, το ανέκδοτο με τους δύο ξυπόλυτους που είδαν ένα λιοντάρι και ο ένας χασομερούσ­ε βάζοντας τα αθλητικά του παπούτσια. «Μα θα σε σώσουν τα παπούτσια;» ρώτησε ο αμελής. «Οχι, αλλά θα τρέξω γρηγορότερ­α από εσένα», απάντησε ο άλλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece