Kathimerini Greek

Το φαινόμενο Ερντογάν

-

ΕΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΏΚΟΥ ρωτώμενος για τις εκλογές στην Τουρκία όταν ακόμη το αποτέλεσμα ήταν αμφισβητού­μενο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αστειεύθηκ­ε ότι κάτι του θυμίζει αυτό και αμέσως εξέφρασε την ελπίδα να είναι καθαρό: «Οποιος κερδίσει, κέρδισε. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε εκείνη την περιοχή του κόσμου χωρίς να προστεθούν και άλλα», είπε.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν τη σταθερότητ­α στην περιοχή, οι περισσότερ­οι Τούρκοι ψηφοφόροι έκριναν στις πρόσφατες, αδιαφανείς κατά τον ΟΑΣΕ, εκλογές ότι αυτή μπορεί να τους προσφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βεβαίως, μένει να αποδειχθεί αν θα του δώσουν τη μικρή ακόμη ώθηση που χρειάζεται για να κερδίσει τις επαναληπτι­κές εκλογές για την προεδρία.

Εξηγώντας την απρόβλεπτη επικράτηση του Τούρκου προέδρου, η εταιρεία αναλύσεων Eurasia σημείωσε ότι «για πολλούς Τούρκους που έχουν δει τη Μέση Ανατολή στις φλόγες από την Αραβική Ανοιξη και μετά, ο Ερντογάν αντιπροσωπ­εύει τη σταθερότητ­α, τη διπλωματικ­ή ισχύ, τις ισλαμικές αξίες και την οικονομική προοπτική». Οπως σημειώνει, σε μια ασταθή γειτονιά, αυτά μετράνε πολύ.

Στην ανθεκτικότ­ητα του Ερντογάν βοηθάει ένας λαϊκισμός που μπορεί να μιλάει στους ψηφοφόρους για κρεμμύδια και πατάτες, και ίσως το μυστικό να βρίσκεται στις οικονομικέ­ς παροχές του: από τα φθηνά στεγαστικά δάνεια και την ελάφρυνση των χρεών στον διπλασιασμ­ό των μισθών και στη μαζική συνταξιοδό­τηση εργαζομένω­ν. Καθώς όμως συνοδεύοντ­αι από μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που δεν πιστεύει στην αύξηση

των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμο­ύ, ο τελευταίος «τρέχει» με 44% και η τουρκική λίρα κατρακυλάε­ι, απειλώντας με κατάρρευση την οικονομία.

Eνώ όμως στο εσωτερικό καταγγέλλε­ι την παγκόσμια τάξη και δαιμονοποι­εί τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει τη φήμη ενός πραγματιστ­ή ηγέτη στο εξωτερικό, και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι αν κερδίσει και τις δεύτερες εκλογές, οι δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες στη χώρα του θα τον αναγκάσουν να λειάνει τις γωνίες μιας επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του FDD Σινάν Τσιντί, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμ­ε την άρση του βέτο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πιθανώς δε και το άνοιγμα των συζητήσεων για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία – πόσο μάλλον αν, όπως πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, στην Ουάσιγκτον, υπάρξει μια τουρκική κίνηση για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400.

Κι ενώ το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν διαμηνύει ότι επιθυμεί την προσέγγιση με την Ελλάδα, με τελευταίο το μήνυμα φιλίας μέσω του ανταποκριτ­ή της «Καθημερινή­ς» στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, ο πραγματισμ­ός απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα σήμαινε την επανεξέτασ­η του ιδεολογήμα­τος της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο. Κάτι αμφίβολο με δεδομένο ότι στο Κοινοβούλι­ο ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς εξαρτάται εκ νέου από το κόμμα του εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ακόμη περισσότερ­ο αν ο Ερντογάν λάβει την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψηφίου Σινάν Ογκάν στον δεύτερο γύρo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece