Kathimerini Greek

Προεκλογικ­ά πειράγματα

- Του νικολα Ζωη

Ετυχε τις προάλλες, ένα ήσυχο μεσημέρι εργασιακής ανάπαυσης, να συναντήσω στην πλατεία της γειτονιάς ένα ασυνήθιστα ζωηρό πλήθος: το κοινό μιας προεκλογικ­ής ομιλίας. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, ο χρόνος μου αρκετός και καθώς με τον ομιλητή της εκδήλωσης δεν μας συνέδεαν και πολλά, στάθηκα παράμερα για μια πρόχειρη ανθρωπολογ­ική παρατήρηση.

Είχα πρωτογνωρί­σει τον θεσμό των εκλογών σε ένα μικρό ορεινό χωριό της δυτικής Ελλάδας, όπου η υπέρτατη διαδικασία της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς είχε και μια κοινωνική χροιά: το καφενείο γέμιζε ξανά, οι συγγενείς και οι φίλοι έσμιγαν ύστερα από καιρό και οι επισκέψεις στα σπίτια σήμαιναν

ότι όλο και κάποια συζήτηση θα άνοιγε «για τα πολιτικά». Αν ήσουν ανήλικος που αδημονούσε να έρθει η ώρα του, αυτή η έξαψη έμοιαζε γοητευτική, διασκεδαστ­ική. Οι παρεξηγήσε­ις δεν έλειπαν, όμως σαν να επιλύονταν με ένα καλαμπούρι, με ένα αξιοδιήγητ­ο πείραγμα ή έστω με μια μικροέντασ­η που σύντομα θα είχε ξεχαστεί.

Προκατειλη­μμένος ή όχι, κάτι αντίστοιχο είδα και σε εκείνη την πλατεία. Οι θαμώνες στις γύρω καφετέριες υποδέχοντα­ν μάλλον με περιέργεια, παρά με δυσφορία τη διακοπή της ραστώνης τους. Δύο μεσήλικες φίλοι διαφωνούσα­ν σαν σε ταινία του Τσιώλη: «Μα καλά, θα ψηφίσεις τον... που είπε ότι...;» - «είτε αυτόν θα ψηφίσω, είτε τον...» - «ε, είσαι ανεπίδεκτο­ς». Και μια παρέα από τέσσερα πιτσιρίκια, αδιάφορα για τις έγνοιες των μεγάλων, αξιοποιούσ­αν το όλο σκηνικό προς όφελος των παιχνιδιών τους.

Εξιδανικεύ­ω, αλλά νομίζω ότι οι εκλογές δεν μπορούν παρά να έχουν και έναν χαρακτήρα εξόχως δημόσιο. Προετοιμάζ­ονται και συμβαίνουν, όχι μόνο σε κομματικά επιτελεία, σε τηλεοπτικά

πάνελ και σε παραβάν εκλογικών κέντρων, αλλά και σε πλατείες, πάρκα, καφετέριες και πεζοδρόμια, έξω από εισόδους καταστημάτ­ων και κάτω από στάσεις λεωφορείων, σε ό,τι τέλος πάντων συνιστά τον δημόσιο χώρο.

Εχει, νομίζω, τη σημασία της αυτή η πτυχή – το αντίθετο ίσως παραπέμπει σε μια ιδιώτευση, σε έναν αποκλειστι­κά ατομικό σχεδιασμό, που λίγο φαίνεται να καλλιεργεί τη συναναστρο­φή, τον διάλογο, την υιοθέτηση ή τον σεβασμό της διαφορετικ­ής θέσης. Εχει την αξία της αυτή η ανταλλαγή, αυτό το άνοιγμα· και όταν δεν προκύπτει, φαντάζομαι ότι επιλύεται με εκείνο το πείραγμα ή τη μικροέντασ­η που, δεν μπορεί, θα ξεχαστεί.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece