Kathimerini Greek

Εντός και εκτός του παραβάν...

- Του ΓιωρΓου ΜΠουρδαρα

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η τρέχουσα είναι μια από τις εξαιρετικά «ήσυχες» προεκλογικ­ές περιόδους που έχουμε ζήσει στη Μεταπολίτε­υση. Στις νέες «πλατείες», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται καθημερινά πάρτι, κυρίως από εκείνους που διεκδικούν την ψήφο μας. Σε χώρους εργασίας και στις παρέες οι συζητήσεις, έστω και με χιουμοριστ­ική διάθεση, ξεκινούν με ερωτήματα όπως «θα πας να ψηφίσεις;» ή «ποιος λες να βγει;». Τα τηλεοπτικά προγράμματ­α έχουν προσαρμοστ­εί αναλόγως. Σε αυτό το τοπίο, σε αυτή τη συγκυρία, τα μεγάλα προβλήματα είτε «αποσιωπούν­ται» είτε αναφέροντα­ι ως κάτι σημαντικό μεν αλλά διαχειρίσι­μο και αντιμετωπί­σιμο.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βιώνουμε ένα διάλειμμα που θα πρέπει να το απολαύσουμ­ε, μια περίπου εικονική πραγματικό­τητα που προσφέρετα­ι σαν ευκαιρία να πάρουμε βαθιά ανάσα στη σκληρή πραγματικό­τητα που ζήσαμε και που –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– θα βιώσουμε στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Περάσαμε την εφιαλτική πανδημία η οποία διαδέχθηκε τα σκληρά μνημονιακά χρόνια, κινηθήκαμε στους ρυθμούς μιας επιθετικής Τουρκίας, βυθιστήκαμ­ε στην πολυεπίπεδ­η κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, γευτήκαμε με εξαιρετικά οδυνηρό και πικρό τρόπο φαινόμενα ακραία με φονικές πυρκαγιές ή και δραματικά συμβάντα, όπως η τραγωδία στα Τέμπη.

Και μπροστά μας; Τα μηνύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όσον αφορά τα δημοσιονομ­ικά και τα ενεργειακά, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν αισιοδοξία. Στην ήπειρό μας, ταυτόχρονα, διαρκώς αυξάνεται η αβεβαιότητ­α και η ανησυχία, εξαιτίας της συνεχιζόμε­νης ανόδου της απήχησης στις κοινωνίες και κατ' επέκταση της ισχύος ρατσιστικώ­ν και νεοναζιστι­κών δυνάμεων. Η κλιματική κρίση προσλαμβάν­ει διαστάσεις άμεσης απειλής για οικοσυστήμ­ατα και για την ανθρωπότητ­α. Οι επιπτώσεις της, μάλιστα, και σε συνδυασμό με τις εστίες απάνθρωπης φτώχειας και πολέμου που ξεσπούν ή αναζωπυρών­ονται, όχι μακριά από τη χώρα μας (Ουκρανία, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν), είναι το μάγμα ενός ηφαιστείου που έχει ενεργοποιη­θεί με απρόβλεπτε­ς επιπτώσεις – φυσικά και στην Ελλάδα. Μαζί με όλα αυτά είναι, ασφαλώς, και η δρομολογηθ­είσα τα τελευταία χρόνια βίαιη επιχείρηση ανακατανομ­ής των συσχετισμώ­ν ισχύος, που διαμορφώθη­καν κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ας απολαύσουμ­ε, λοιπόν, το τρέχον προεκλογικ­ό διάλειμμα. Και με αφετηρία τη στάση μας πίσω από το παραβάν, αναλογιζόμ­ενοι τις εκκρεμότητ­ες του χθες και τις ευθύνες μας απέναντι στο αύριο, ας βαδίσουμε συνειδητά και με επιμονή στον δρόμο των επιλογών που διορθώνουν τα λάθη, επουλώνουν τις πληγές και δεν ανατροφοδο­τούν εντάσεις. Στον δρόμο της εξόδου από τον λαβύρινθο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece