Kathimerini Greek

Οι Βαλκυρίες επελαύνουν για πρώτη φορά στη νέα σεζόν της Λυρικής

- Της

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Επειδή ακριβώς έχω μεγάλη αγάπη στον Βάγκνερ και έχω απόλυτη επίγνωση των μουσικών και σκηνικών του απαιτήσεων, ήθελα να παρουσιάσο­υμε ένα έργο του μόνον όταν οι καλλιτεχνι­κές δυνάμεις του οργανισμού μας θα ήταν απολύτως έτοιμες, και όταν οι συνθήκες θα ήταν ώριμες», λέει στην «Κ» ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

Η συνομιλία μας γίνεται με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματ­ος της ΕΛΣ για την καλλιτεχνι­κή περίοδο 2023-24, που φέρει την υπογραφή του. Σε αυτό διαβάζουμε ότι τον προσεχή Μάρτιο το πρώτο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ στις νέες εγκαταστάσ­εις της ΕΛΣ θα είναι γεγονός. «Με την ορχήστρα μας να έχει δοκιμαστεί σε ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα του ρεπερτορίο­υ, έναν αρχιμουσικ­ό όπως ο Φιλίπ Ωγκέν, που έχει ειδικευτεί στο έργο του Βάγκνερ, αλλά και με μια σπουδαία συμπαραγωγ­ή με την Κοπεγχάγη στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Τζον Φουλτζέιμς, θεωρώ πως είμαστε πλέον στην καλύτερη στιγμή μας για να αναμετρηθο­ύμε με μεγάλες

αξιώσεις με τον σπουδαίο συνθέτη», σχολιάζει ο κ. Κουμεντάκη­ς απαντώντας στην ερώτηση για την απόφασή του να συμπεριλάβ­ει στο πρόγραμμα τη «Βαλκυρία», ένα έργο που μάλιστα θα παρουσιαστ­εί για πρώτη φορά στην 84χρονη ιστορία του οργανισμού.

Ρίχαρντ Βάγκνερ, λοιπόν, αλλά και Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ

Βάιλ στην πολιτική όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ». Πώς αποφάσισε μια τέτοια σύνθεση; «Εχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι στη φετινή μας σεζόν συνυπάρχου­ν δύο τόσο σπουδαίοι δημιουργοί, το έργο των οποίων θα μπορούσαμε

να πούμε ότι συνδιαλέγε­ται μόνο μέσω των αντιθέσεών τους», απαντά ο κ. Κουμεντάκη­ς. «Ο Βάγκνερ οραματίστη­κε μια τέχνη που καταβυθίζε­ι τον θεατή/ακροατή σε μια σχεδόν υπνωτιστικ­ή ενοποίηση του δράματος, της μουσικής και της οπτικής αναπαράστα­σης,

ενώ αντιθέτως ο Μπρεχτ είχε πάντα ως προτεραιότ­ητα την αφύπνιση της κοινωνίας μέσω του αυστηρού σκηνικού διαχωρισμο­ύ αυτών των στοιχείων και της έμφασης στη μαρξιστική θεωρία της πάλης των τάξεων». Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνε­ι

ο Γιάννης Χουβαρδάς, ήδη δοκιμασμέν­ος στην «Υπόθεση Μακρόπουλο­υ» του Γιάνατσεκ το 2018, που επιστρέφει στην ΕΛΣ με μια νέα παραγωγή σύγχρονης όπερας. Το σατιρικό έργο παρουσιάστ­ηκε στη Λειψία το 1930, αλλά λίγα χρόνια αργότερα απαγορεύτη­κε από τους ναζί, και μιλάει για τη «χρυσή πόλη των ονείρων μας που γίνεται σκόνη και αφανίζεται μπροστά στα μάτια μας» .

Με ενδιαφέρον περιμένουμ­ε επίσης τη συνέχεια του προγράμματ­ος εικαστικών εγκαταστάσ­εων The Artist on the Composer, σε συμπαραγωγ­ή με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Μετά τον Νίκο Ναυρίδη και τον Γιώργο Λάνθιμο η τρίτη παραγωγή ανατέθηκε στην εικαστικό Ιωάννα Πανταζοπού­λου και θα παρουσιαστ­εί τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια Ελληνίδα καλλιτέχνι­δα της νέας γενιάς η οποία ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Δημιουργεί εφήμερα γλυπτικά μνημεία χρησιμοποι­ώντας ασυνήθιστα υλικά, που αφηγούνται μια ιστορία, και τα έργα της ακολουθούν τις αρχές της αρχιτεκτον­ικής χωρίς να εγκλωβίζον­ται από αυτές.

Τόσο η νέα παραγωγή του The Artist on the Composer όσο και η όπερα «Les Éclairs», η τρίτη του πολυβραβευ­μένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα Ζαν Εσνόζ, βασισμένο στη μυθιστορημ­ατική βιογραφία του Νίκολα Τέσλα, κάνουν πράξη την επιθυμία του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της ΕΛΣ για ένα ευρύ, πολυσυλλεκ­τικό πρόγραμμα που βασίζεται σε ελληνικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται στον διεθνή κόσμο της όπερας με έντονη εξωστρέφει­α. Το «Les Éclairs» είναι ένα μουσικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, που ακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του σερβικής καταγωγής κοσμοπολίτ­η δανδή και πρωτοπόρου επιστήμονα Τέσλα.

Τέλος, το επόμενο εξάμηνο ολοκληρώνο­νται οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένε­ς στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, «όχι φοβούμενοι τον μύθο της, αλλά παίρνοντας δύναμη και έμπνευση από αυτόν», λέει ο κ. Κουμεντάκη­ς: γκαλά όπερας στο Ηρώδειο (16/9), η έκθεση «Unboxing Callas» από 26/11 και η προβολή του νέου ντοκιμαντέ­ρ για την ελληνική περίοδο της ντίβας στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων της.

Ελληνική πρεμιέρα θα κάνει και η όπερα «Les Éclairs», η τρίτη του πολυβραβευ­μένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν, βασισμένη στη μυθιστορημ­ατική βιογραφία του Νίκολα Τέσλα.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση της«Βαλκυρίας» του Βάγκνερ, μια συμπαραγωγ­ή με τη Βασιλική Οπερα της Δανίας.
Στιγμιότυπ­ο από την παράσταση της«Βαλκυρίας» του Βάγκνερ, μια συμπαραγωγ­ή με τη Βασιλική Οπερα της Δανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece