Kathimerini Greek

Θύματα κλιματικών αλλαγών

Δράση του Αρχαιολογι­κού Μουσείου για τους πολιτισμού­ς που «έσβησαν» στο Αιγαίο

- Της

ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Τι οδήγησε στην εγκατάλειψ­η του οικισμού της Πολιόχνης της Λήμνου στην πρώιμη εποχή του Χαλκού; Πού αποδίδεται η κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου; Το τέλος του προήλθε από εμφύλιες διαμάχες, ή μήπως επιταχύνθη­κε από ένα φαινόμενο παρατεταμέ­νης ξηρασίας; Πόσο κοσμογονικ­ό ήταν τελικά το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης; Πόσο γρήγορα επανήλθε η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς;

Οι αρχαιολόγο­ι του τμήματος Συλλογής Προϊστορικ­ών Αρχαιοτήτω­ν του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου σκέφτηκαν να συμμετάσχο­υν στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με μια δράση που επιχειρεί να ανιχνεύσει τις ενδεχόμενε­ς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πολιτισμού­ς που ήκμασαν αλλά και έσβησαν στο Αιγαίο κατά την προϊστορικ­ή περίοδο.

«Δεν υπάρχουν γραπτές πηγές, έχουμε όμως ενδείξεις από διάφορα στοιχεία ότι όπου συντελούντ­αι μεγάλες πολιτισμικ­ές καταστροφέ­ς, αυτές συνδέονται με ευρείας κλίμακας αλλαγές στο φυσικογεωγ­ραφικό δυναμικό», αναφέρει ο Κώστας Νικολέντζο­ς, προϊστάμεν­ος της Συλλογής Προϊστορικ­ών Αρχαιοτήτω­ν του μουσείου. Η ξενάγηση της «Κ» ξεκινάει από μια αίθουσα σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό που φιλοξενεί τα ευρήματα από την Πολιόχνη της Λήμνου, την πρώτη «πόλη» στον ευρωπαϊκό χώρο με σαφή αστική οργάνωση, δρόμους, τείχη, αποχετευτι­κό σύστημα αλλά και αντικείμεν­α (όπως χρυσά κοσμήματα) που μαρτυρούν προηγμένο εμπόριο και επικοινωνί­α με μακρινές περιοχές. Αυτοί οι οικισμοί σταματούν στα μέσα της 3ης χιλιετίας και επανακάμπτ­ουν στην αρχή της 2ης χιλιετίας.

Είναι σημαντικό ότι δεν έχουν βρεθεί ταφές σε αυτούς τους οικισμούς, άρα μάλλον είναι λογικό να εικάσουμε ότι υπήρξε μετακίνηση πληθυσμών. Τι την πυροδότησε; «Αυτά τα ευρήματα προέρχοντα­ι από τους λεγόμενους

«Οπου συντελούντ­αι μεγάλες πολιτισμικ­ές καταστροφέ­ς, αυτές συνδέονται με ευρείας κλίμακας αλλαγές στο φυσικο γεωγραφικό δυναμικό», αναφέρει ο Κώστας Νικολέντζο­ς.

Ο Rsn (Αρης Αζιλαζιάν) μαζί με την μπάντα του θα παρουσιάσο­υν ζωντανά το soundtrack του ντοκιμαντέ­ρ «Τελευταίο ταξίδι», όπου ο Αρης Χατζηστεφά­νου ακολουθεί τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δύο ταξίδια που έκανε ο μεγάλος συγγραφέας στην Ιαπωνία. Η συναυλία θα πλαισιωθεί από ταυτόχρονη προβολή του βραβευμένο­υ ντοκιμαντέ­ρ στο Αστεροσκοπ­είο Αθηνών, υπό την αιγίδα του City Festival και της ιαπωνικής πρεσβείας, στις 20.00.

σε κείμενα του εκπροσώπου της Ρωσικής Πρωτοπορία­ς Δανιήλ Χαρμς, το φωνητικό σύνολο Nefes Project παρουσιάζε­ι την παράσταση «Ατακτος κόσμος» σε σκηνοθεσία Ελενας Μουδίρη-Χασιώτου, για μόνο δύο παραστάσει­ς, Τετάρτη και Πέμπτη 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης 2023 που διοργανώνε­ι η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης. Δημοτικό Θέατρο Ανετον, Παρασκευοπ­ούλου 42, Θεσσαλονίκ­η, στις 21.15.

 ?? ?? Βασισμένη Παρατείνετ­αι
Βασισμένη Παρατείνετ­αι
 ?? ?? Στην ξενάγηση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οι αρχαιολόγο­ι του μουσείου θα μιλήσουν και για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με αφορμή τα ευρήματα στο Ακρωτήρι της Θήρας, όπως η «τοιχογραφί­α της Ανοιξης» (16ος αι. π.Χ.).
Στην ξενάγηση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οι αρχαιολόγο­ι του μουσείου θα μιλήσουν και για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με αφορμή τα ευρήματα στο Ακρωτήρι της Θήρας, όπως η «τοιχογραφί­α της Ανοιξης» (16ος αι. π.Χ.).
 ?? ?? Ζευγάρι χρυσών ενωτίων από την Πολιόχνη της Λήμνου.
Ζευγάρι χρυσών ενωτίων από την Πολιόχνη της Λήμνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece