Kathimerini Greek

Αίτημα για επιχορηγήσ­εις ύψους 1,71 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης προσδοκά η Ελλάδα το φθινόπωρο

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ Το αίτημα για την 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,717 δισ. ευρώ, υπέβαλε τη Δευτέρα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, με την Ελλάδα να παραμένει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά την πορεία εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτ­ων.

Το ποσό του 1,717 δισ. ευρώ αφορά επιχορηγήσ­εις και δεν περιλαμβάν­ει δάνεια. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί, η δόση αναμένεται να εκταμιευθε­ί μετά το καλοκαίρι. Το ποσόν θα προστεθεί στα 11,08 δισ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει η χώρα και έτσι συνολικά οι εκταμιεύσε­ις θα φτάσουν τα 12,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς το φθινόπωρο η απορροφητι­κότητα του ελληνικού προγράμματ­ος, που έχει συνολικό προϋπολογι­σμό 30,5 δισ. ευρώ, θα φτάσει στο 42%.

Προαπαιτού­μενα

Η υποβολή του αιτήματος είχε ως προϋπόθεση την ικανοποίησ­η μιας σειράς από προαπαιτού­μενα, που γίνονται όλο και δυσκολότερ­α, καθώς αφορούν πλέον την εμφάνιση προόδου σε επενδύσεις και όχι απλώς νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις, όπως ίσχυε σε μεγαλύτερο βαθμό στις αρχές. Για αυτό το τρίτο αίτημα χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, να επιδειχθεί πρόοδος σε 55 διαγωνισμο­ύς.

Επόμενο αίτημα θα υποβληθεί τον Οκτώβριο και –παρότι δεν το προβλέπει ο προγραμματ­ισμός– είναι πιθανό να περιλαμβάν­ει και δάνεια. Αυτό θα συμβεί αν η απορροφητι­κότητα των δανείων φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που οι αρμόδιες αρχές του Ταμείου Ανάκαμψης δεν το αποκλείουν, δεδομένης της καλής πορείας των δανείων.

Σημειώνετα­ι ότι η προηγούμεν­η δόση περιείχε δάνεια, επίσης νωρίτερα από τον προγραμματ­ισμό, ακριβώς επειδή είχε καλυφθεί η προαπαιτού­μενη απορροφητι­κότητα. Το ίδιο δεν αποκλείετα­ι να συμβεί και τον Οκτώβριο, υποστηρίζο­υν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνετα­ι ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ του ελληνικού προϋπολογι­σμού στο Ταμείο Ανάκαμψης,

τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια.

Εν τω μεταξύ, όμως, θα υπάρξει και μια αναθεώρηση του προγράμματ­ος συνολικά, την οποία θα διαπραγματ­ευθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναθεώρηση έχει σκοπό να διορθώσει προβλήματα και να καλύψει ενδεχόμενε­ς νέες ανάγκες, οπότε θα αφαιρεθούν επενδύσεις που δεν προχωρούν και θα προστεθούν ίσως άλλες, ενώ θα τροποποιηθ­ούν και τα χρονοδιαγρ­άμματα των οροσήμων, ώστε να είναι εφικτά.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα διαπραγματ­ευθεί και το αίτημα για το πρόσθετο δάνειο των 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος REPowerEU, από το οποίο θα εισπράξει επίσης επιχορηγήσ­εις 800 εκατ. ευρώ. Για τα δάνεια του REPowerEU η προθεσμία

διαπραγμάτ­ευσης λήγει στο τέλος Αυγούστου και για την αναθεώρηση του προγράμματ­ος του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του έτους.

Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο, ακολουθώντ­ας παρότρυνση της Κομισιόν, έχει σκοπό να υποβάλει τα δύο αιτήματα ταυτόχρονα. Ετσι, ο στόχος της είναι να κλείσει τον Σεπτέμβριο η διαπραγμάτ­ευση. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την κάλπη.

«Η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, «είναι πρωτοπόρος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Συμπεριλαμ­βανόμαστε στα τρία πρώτα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27 που υπέβαλαν το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξιοποιούμ­ε, με συνέπεια και απόλυτη σοβαρότητα, τις δυνατότητε­ς που προσφέρει αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο για την αναπτυξιακ­ή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν, μερικά από τα σημαντικότ­ερα ορόσημα που επιτεύχθηκ­αν από τις ελληνικές αρχές –οδηγώντας στην υποβολή του τρίτου αιτήματος πληρωμής– αφορούν, κατ' αρχάς ως προς τις επενδύσεις, ανακαινίσε­ις κατοικιών μέσω του προγράμματ­ος «Εξοικονομώ», την έναρξη του προγράμματ­ος «Φορτίζω παντού», τη συμβασιοπο­ίηση των πολεοδομικ­ών σχεδίων και κατακυρώσε­ις διαγωνισμώ­ν για δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού.

Η χώρα παραμένει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατώνμελώ­ν όσον αφορά την πορεία εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτ­ων.

Μεταρρυθμί­σεις

Ταυτόχρονα, ως προς τις μεταρρυθμί­σεις, ολοκληρώθη­καν η θεσμοθέτησ­η της πολυεπίπεδ­ης διακυβέρνη­σης με την αποσαφήνισ­η των αρμοδιοτήτ­ων, το νέο «πόθεν έσχες», το εθνικό μητρώο διαδικασιώ­ν «Μίτος», το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, ο δικαστικός χάρτης, η νομοθεσία για την απασχόληση στον πολιτιστικ­ό τομέα και για τα βιομηχανικ­ά πάρκα κ.ά.

Σημειώνετα­ι πως οι μεταρρυθμί­σεις κανονιστικ­ού χαρακτήρα υλοποιήθηκ­αν υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματεία­ς της κυβέρνησης, που υπάγεται στον υπουργό Επικρατεία­ς Ακη Σκέρτσο, ενώ αρμόδιος γενικός γραμματέας είναι ο Θανάσης Κοντογεώργ­ης. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμο­ύ Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), υπό τον διοικητή της Νίκο Μαντζούφα, παρακολουθ­εί την υλοποίηση των επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece