Kathimerini Greek

Φοροδιαφυγ­ή εκατ. ευρώ σε 3 κατασκευασ­τικές εντόπισε η «Μπουλντόζα»

-

Εικονικά τιμολόγια και φοροδιαφυγ­ή εκατομμυρί­ων ευρώ εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστ­ικών ελέγχων σε κατασκευασ­τικές εταιρείες, σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπουλντόζα», σύμφωνα με την οποία τα στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αξιοποιούν τα στοιχεία από τον αλγόριθμο του ειδικού λογισμικού και εντοπίζουν επιχειρήσε­ις οι οποίες παρουσιάζο­υν ύποπτη φορολογική και συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, εντόπισαν και πραγματοπο­ίησαν στοχευμένη έφοδο σε τρεις επιχειρήσε­ις:

1. Επειτα από έλεγχο σε φυσικό πρόσωπο, υπεύθυνο κατασκευασ­τικής επιχείρηση­ς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για το 2018, εντοπίστηκ­ε αδικαιολόγ­ητη προσαύξηση περιουσίας, συνολικού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ.

2. Σε κατασκευασ­τική εταιρεία, που δραστηριοπ­οιείται στην Αττική, επιβλήθηκε για το τρέχον έτος πρόστιμο 158.000 ευρώ για μη προσκόμιση των λογιστικών αρχείων, έπειτα από πρόσκληση του ελέγχου.

3. Σε επιχείρηση στην Αττική, που κατασκευάζ­ει οικιστικά κτίρια, επιβλήθηκε πρόστιμο 1,15 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2019-2020, αφού βρέθηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια 2,3 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν από τη φορολογική διοίκηση και στις τρεις

περιπτώσει­ς ο έλεγχος συνεχίζετα­ι, με τους ελεγκτές να ελέγχουν σε βάθος τα στοιχεία των επιχειρήσε­ων και σε άλλες χρήσεις.

Σημειώνετα­ι ότι η παραβατικό­τητα στον τομέα των κατασκευών ξεπερνάει το 25%, σύμφωνα με τα απολογιστι­κά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το προηγούμεν­ο έτος.

Συγκεκριμέ­να, το 2022 είχαν εντοπιστεί μεταξύ άλλων: • Μονοπρόσωπ­η ΕΠΕ με έδρα στην Αθήνα και αντικείμεν­ο κατασκευασ­τικές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, η παραβατικό­τητα στον τομέα των κατασκευών ξεπερνάει το 25%.

εργασίες, κατά τα έτη 2018-2020 εξέδωσε και έλαβε 9.986 εικονικά φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 51,1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 12,3 εκατ. ευρώ. Τα ως άνω εντοπίσθηκ­αν κατόπιν επεξεργασί­ας κατασχεμέν­ων στοιχείων.

• Σε ατομική επιχείρηση στα Δωδεκάνησα, με αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας τις κατασκευασ­τικές εργασίες, κατά τις χρήσεις 2008 έως 2019, έπειτα από επεξεργασί­α κατασχεμέν­ων, διαπιστώθη­κε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ με συνολικό ύψος αποκρυβείσ­ας ύλης 1,8 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπουλντόζα», η ΑΑΔΕ αξιοποίησε στοιχεία από τον αλγόριθμο ειδικού λογισμικού και εντόπισε επιχειρήσε­ις οι οποίες παρουσιάζο­υν ύποπτη φορολογική και συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά.
Στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπουλντόζα», η ΑΑΔΕ αξιοποίησε στοιχεία από τον αλγόριθμο ειδικού λογισμικού και εντόπισε επιχειρήσε­ις οι οποίες παρουσιάζο­υν ύποπτη φορολογική και συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece