Kathimerini Greek

Πάνω από 8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοπο­ίηση των ελληνικών startups

-

Κατά επτάμισι φορές έχει ενισχυθεί η αξία του οικοσυστήμ­ατος νεοφυών επιχειρήσε­ων από το 2017 έως το 2022, με την κεφαλαιοπο­ίηση των ελληνικών startups να αγγίζει πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ.

Αυτό επισημάνθη­κε χθες σε εκδήλωση για τον απολογισμό του 2022 και τον προγραμματ­ισμό για το 2023 της Elevate Greece A.E., εταιρεία η οποία μεταξύ άλλων λειτουργεί και διαχειρίζε­ται το εθνικό μητρώο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσε­ων. Την ίδια στιγμή, από την έναρξη λειτουργία­ς του εθνικού μητρώου Elevate Greece, τον Οκτώβριο του 2020, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν αξιολογηθε­ί συνολικά 1.491 προτάσεις νεοφυών επιχειρήσε­ων, εκ των οποίων τελικά έχουν εγγραφεί στο μητρώο 728.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των νεοφυών επιχειρήσε­ων (startups), το μεγαλύτερο ποσοστό (68%, περίπου 2 στις 3) έχουν έδρα στην Αττική. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσε­ων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%.

Οι πιο δημοφιλείς κλάδοι στους οποίους δραστηριοπ­οιούνται οι εγγεγραμμέ­νες επιχειρήσε­ις του Elevate Greece είναι η ανάπτυξη λογισμικού (61%), οι διαδικτυακ­ές εφαρμογές (55%), οι κατηγορίες της τεχνητής νοημοσύνης (44%) και της ανάλυσης δεδομένων (41%).

Την πρώτη θέση στην προσέλκυση χρηματοδότ­ησης ανά τομέα κατέχει διαχρονικά ο κλάδος των βιοεπιστημ­ών (29%), ενώ με μεγάλη απόκλιση στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς ανάλυσης δεδομένων (13,8%) και αγροδιατρο­φής (9,7%) αντίστοιχα, όπως και το 2021. Αρκετά υψηλό χρηματοδοτ­ικό ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν και οι τομείς μάρκετινγκ (7,4%), εκπαίδευση­ς (6,1%) και τουρισμού - υπηρεσιών φιλοξενίας (5,6%), ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς λογισμικού για επιχειρήσε­ις, ανθρώπινου δυναμικού, αποθήκευση­ς - μεταφορών, χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς κ.ά.

Σημειώνετα­ι πως το τελευταίο διάστημα οι νεοφυείς εταιρείες έχουν κινητοποιή­σει κεφάλαια (μέσω ΑΜΚ και δανεισμού) άνω των 325 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ 2021-2022 έχουν σημειωθεί 19 εξαγορές εταιρειών από μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς εταιρείες

Την πρώτη θέση στην προσέλκυση χρηματοδότ­ησης ανά τομέα κατέχει διαχρονικά ο κλάδος των βιοεπιστημ­ών (29%).

υψηλής τεχνολογία­ς. «Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμέ­νων νεοφυών επιχειρήσε­ων που επωφελούντ­αι από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντ­ας περισσότερ­ους από 7.000 εργαζομένο­υς οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίε­ς αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονι­σμό και τη βελτιστοπο­ίηση διαδικασιώ­ν σε σημαντικού­ς τομείς της οικονομίας», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece