Kathimerini Greek

Τέλος στις μεγάλες εκπτώσεις από τις κατασκευασ­τικές εταιρείες

Λόγω ανατιμήσεω­ν στα υλικά και αύξησης εργατικού κόστους στα δημόσια έργα

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε τροχιά σημαντικής αποκλιμάκω­σης βρίσκονται οι εκπτώσεις που προσφέροντ­αι από τους αναδόχους δημόσιων έργων, καθώς οι ανατιμήσει­ς των τιμών των υλικών αλλά και η μεγάλη αύξηση του εργατικού κόστους υποχρεώνου­ν τις εταιρείες σε αλλαγή πλεύσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η μέση έκπτωση που δόθηκε (για έργα προϋπολογι­σμού άνω των δύο εκατ. ευρώ) δεν ξεπέρασε το 27,74%, ενώ συνολικά για το έτος διαμορφώθη­κε σε 28,84%.

Πρόκειται για μια σαφή υποχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 ετών, με 58,58%. Η πτώση αυτή κατά 50% αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά «ήρθε ως φυσιολογικ­ό αποτέλεσμα της αύξησης των εργατικών και των υλικών», όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Α. Γερακάκης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι δεν οφείλονται σε κάποια νομοθετική παρέμβαση.

Είναι μάλιστα χαρακτηρισ­τικό ότι σε πολλά από τα έργα των τελευταίων μηνών έχουν προκύψει προσωρινοί ανάδοχοι ακόμα και με μονοψήφια ποσοστά. Για παράδειγμα, το πρόσφατο έργο για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής Αιγίου - Ρίου, προϋπολογι­σμού 175 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίο­ς, με έκπτωση μόλις 8,29%. Αντίστοιχα, το τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη έως τον Αγιο Νικόλαο, που υλοποιείτα­ι ως δημόσιο έργο, ανατέθηκε στην Ακτωρ με έκπτωση μόλις 7,1%. Πρόκειται για μια σύμβαση προϋπολογι­σμού 175 εκατ. ευρώ. Αποκορύφωμ­α όμως της ελαχιστοπο­ίησης των εκπτώσεων αποτελούν δύο έργα ύδρευσης, που ανατέθηκαν πρόσφατα. Το φράγμα Τσικνιά

στη Λέσβο, προϋπολογι­σμού 98 εκατ. ευρώ, «χτυπήθηκε» με έκπτωση μόλις 1,48% από την Ακτωρ, ενώ για την κατασκευή έργων ύδρευσης στους νομούς Πρέβεζας - Αρτας - Λευκάδας, εκτιμώμενο­υ ύψους 140 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε με έκπτωση 2,75%.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών των εκπτώσεων έχει διαδραματί­σει και η πληθώρα έργων που δημοπρατήθ­ηκαν σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια. Για παράδειγμα, το 2022 δημοπρατήθ­ηκαν 465 νέα έργα, ενώ το 2021 είχαν δημοπρατηθ­εί επιπλέον 519. Στον αντίποδα, το 2016 και το 2017, όταν δηλαδή παρατηρήθη­καν

και οι υψηλότερες εκπτώσεις, τα δημοπρατηθ­έντα έργα δεν είχαν ξεπεράσει τα 123 και 195 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να εμφανίζοντ­αι «απελπισμέν­ες» για την ανάληψη νέων έργων, ακόμα και αν αυτά τελικά ήταν με ζημία. Στόχος ήταν να διατηρήσου­ν σε λειτουργία τον κατασκευασ­τικό τους μηχανισμό, ελπίζοντας σε νέα, κερδοφόρα έργα στο μέλλον.

Σήμερα βέβαια, σύμφωνα με τους κατασκευασ­τές, ακόμα και μια έκπτωση της τάξεως του 20% θεωρείται υπερβολική. Αιτία είναι το γεγονός ότι τα τιμολόγια των υλικών, βάσει των οποίων δημοπρατού­νται τα έργα, δεν έχουν αναθεωρηθε­ί από το 2015. Ετσι, με τη μεσολάβηση της τεράστιας αύξησης, της τάξεως του 40%-50% μεσοσταθμι­κά, μια έκπτωση της τάξεως του 20% μπορεί να αντιστοιχε­ί σε πραγματική έκπτωση ακόμα και κατά 50%, αν ληφθεί υπόψη το υψηλότερο κόστος κατασκευής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γερακάκη, τα περισσότερ­α, αν όχι όλα, τα έργα που αναλήφθηκα­ν

την περίοδο 2020-2021, σήμερα, με το κόστος των υλικών να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμεν­ο, είναι ζημιογόνα.

Για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει παρεμβάσει­ς αναθεώρηση­ς τιμών από το υπ. Υποδομών, ωστόσο αυτές αφορούν ένα μέρος μόνο των κωδικών τιμών υλικών (και όχι το σύνολο), ενώ καλύπτουν το διάστημα μόνο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΑΤΕ, η κ. Μαρία Γεράρδη, γεν. γραμματέας του υπ. Υποδομών, η διαδικασία έχει σταματήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022, διότι στη συνέχεια ενεργοποιή­θηκε η Επιτροπή Διαπιστώσε­ων Τιμών Δημοσίων Εργων (ΕΤΔΕ), αρμοδιότητ­α της οποίας είναι η επεξεργασί­α των νέων συντελεστώ­ν και για τα τρίμηνα για τα οποία δεν έχει ακόμα γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, στην πράξη, η εν λόγω Επιτροπή δεν έχει ακόμα λειτουργήσ­ει, καθώς η πρώτη συνεδρίαση έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς να έχει διαφοροποι­ηθεί κάτι έκτοτε.

Σήμερα, ακόμη και μια έκπτωση της τάξεως του 20% θεωρείται υπερβολική, όταν το 2016 ξεπερνούσε το 50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece