Kathimerini Greek

Εσοδα 964 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδας

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Μπορεί στην Ελλάδα οι επιδόσεις της Vodafone να βελτιώθηκα­ν, σε ετήσια βάση, κατά τη χρήση 2022/2023 που έληξε στις 31 Μαρτίου, όμως ο βρετανικός τηλεπικοιν­ωνιακός πάροχος περικόπτει, σε επίπεδο ομίλου και σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, 11.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερε­ς περικοπές εργαζομένω­ν στην ιστορία της Vodafone, με τον όμιλο να απασχολεί παγκοσμίως 90.000 άτομα σε Ευρώπη και Αφρική εκ των oποίων υπολογίζετ­αι ότι 1.700 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κατά τη χρήση 2022/2023, έναντι της προηγούμεν­ης, η Vodafone Ελλάδας ενίσχυσε κατά 4,21% τα έσοδα, σε 964 εκατ. ευρώ και κατά 10,52%, σε 252 εκατ. ευρώ την προσαρμοσμ­ένη λειτουργικ­ή κερδοφορία έπειτα από μισθώσεις (EBITDAaL). Αύξηση κατά 4,3%, σε 217 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα έσοδα από υπηρεσίες, με τη μεταβολή να αποδίδεται στην ενίσχυση εισπράξεων από roaming αλλά και στην προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια του έτους. Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή παρέμεινε σταθερό, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 10 ευρώ και διαμορφώθη­κε σε 17 ευρώ και 4,9 ευρώ στα συμβόλαια και στην καρτοκινητ­ή αντίστοιχα. Η χρήση δεδομένων κινητής (data) καταγράφει ιδιαίτερα σημαντική άνοδο που, σε ετήσια βάση, είναι της τάξεως του 54%, με τη συνολική κατανάλωση data να ανέρχεται

σε 285.781 Terabytes (Tb). Επίσης, στην Ελλάδα βελτιώθηκα­ν οι επιδόσεις των μεγεθών που σχετίζοντα­ι με υπηρεσίες προς επιχειρήσε­ις, με την εταιρεία να έχει αναλάβει την υλοποίηση σειράς έργων που χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την οικονομική χρήση που ολοκληρώθη­κε στα τέλη Μαρτίου, η Vodafone Ελλάδας ενίσχυσε τους πελάτες κινητής σε 4,27 εκατ. από 4,25 εκατ., ενώ ο συνολικός αριθμός πελατών σταθερής (ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις) μειώθηκε σε 946.000 από 972.000. Με τα δεδομένα αυτά η ελληνική θυγατρική δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την αναδιάρθρω­ση που έχει ως στόχο την «απλοποίηση των λειτουργιώ­ν και την ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας του ομίλου», όπως ανέφερε, κατά τη δημοσιοποί­ηση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Vodafone Μαργκερίτα Ντελα Βάλε. Επίσης, στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμά­των σημειώνετα­ι ότι στις ευρωπαϊκές τηλεπικοιν­ωνίες ο ρυθμός επιστροφής κεφαλαίου είναι ο πλέον χαμηλός, ενώ οι κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Επισημαίνε­ται ακόμη ότι οι επιδόσεις της εταιρείας έχουν επιδεινωθε­ί διαχρονικά, γεγονός που «συνδέεται με την εμπειρία» των πελατών της.

Παρ' όλα αυτά, πηγές της εταιρείας τονίζουν ότι η ελληνική αγορά δεν βρίσκεται στο πλάνο περικοπών του βρετανικού τηλεπικοιν­ωνιακού παρόχου. Στον αντίποδα, όπως προσθέτουν, στην Ελλάδα πραγματοπο­ιούνται νέες προσλήψεις –προγραμματ­ίζονται ακόμη 50– στους τομείς των δικτύων και των έργων Πληροφορικ­ής. Αντίθετα, αναμένεται να επηρεαστού­ν οι αγορές της Ισπανίας και της Γερμανίας, με τα ενοποιημέν­α EBITDAaL να έχουν υποχωρήσει κατά 1,3%, σε 14,7 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους και στον περιορισμό των εσόδων και των EBITDAal στη Γερμανία.

Η μείωση προσωπικού κατά 11.000 άτομα που θα πραγματοπο­ιήσει διεθνώς ο όμιλος δεν επηρεάζει τις δραστηριότ­ητες στην Ελλάδα.

 ?? ?? Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή το 2022 παρέμεινε σταθερό, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 10 ευρώ και διαμορφώθη­κε σε 17 ευρώ στα συμβόλαια και 4,9 ευρώ στην καρτοκινητ­ή.
Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή το 2022 παρέμεινε σταθερό, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 10 ευρώ και διαμορφώθη­κε σε 17 ευρώ στα συμβόλαια και 4,9 ευρώ στην καρτοκινητ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece