Kathimerini Greek

Η οικονομία των ΗΠΑ κρέμεται από μια κλωστή, λέει η Γέλεν

Η αντιπαράθε­ση για το όριο του χρέους έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις

-

Η αντιπαράθε­ση για το όριο του ομοσπονδια­κού χρέους έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανικ­ή οικονομία, καθώς οδηγεί σε άνοδο του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνετ­αι το χρέος της χώρας. Στην ανησυχητικ­ή αυτή διαπίστωση έχει καταλήξει η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν και δεν παύει να προειδοποι­εί για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών των ΗΠΑ.

Σε ομιλία της ενώπιον στελεχών κοινοτικών τραπεζών στην Ουάσιγκτον, η κ. Γέλεν επικαλέστη­κε όσα είχαν συμβεί το 2011 με την αντιπαράθε­ση για το όριο χρέους των ΗΠΑ, που οδήγησε στην πρώτη στην Ιστορία των ΗΠΑ υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της υπερδύναμη­ς. «Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνε­ι την αμερικανικ­ή οικονομία», ανέφερε στο πλαίσιο εκδήλωσης της ένωσης κοινοτικών τραπεζών Independen­t Community Bankers of America. «Η αμερικανικ­ή οικονομία κρέμεται από μια κλωστή». Προσέθεσε, επίσης, ότι εξίσου επιζήμια είναι η καθυστέρησ­η για τα μέσα βιοπορισμο­ύ εκατομμυρί­ων Αμερικανών. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να διαχειριστ­εί το όριο χρέους το συντομότερ­ο δυνατόν», είπε.

Η κ. Γέλεν δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο αναμένεται να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης μόνο έως την 1η Ιουνίου, χωρίς αύξηση του ορίου χρέους. Επιχείρησε, έτσι, να εντείνει τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικ­ανούς στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο για να βρεθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Οπως τόνισε η κ. Γέλεν, η κρίση του 2011, όταν οι βουλευτές αύξησαν το όριο χρέους λίγο πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις της καθυστέρησ­ης. Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η μειώθηκε τότε πάνω από 20%, ενώ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 17% και το κόστος στεγαστικώ­ν δανείων και δανείων για την αγορά αυτοκινήτω­ν αυξήθηκε.

Το να αφεθούν οι ΗΠΑ να προχωρήσου­ν σε αθέτηση πληρωμών θα πυροδοτήσε­ι μια οικονομική και χρηματοπισ­τωτική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της χώρας και υπονομεύον­τας το υπόβαθρο «Ο χρόνος

του παγκόσμιου ηγετικού οικονομικο­ύ ρόλου που έχουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικώ­ν.

Οπως ανέφερε η κ. Γέλεν, οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζοντ­αι απρόθυμοι να αγοράσουν αμερικανικ­ό χρέος που ωριμάζει στις αρχές Ιουνίου και το αδιέξοδο αυξάνει το συνολικό βάρος του χρέους. Εδωσε, άλλωστε, μια αισιόδοξη εκτίμηση για την υγεία των αμερικανικ­ών κοινοτικών τραπεζών, σημειώνοντ­ας ότι πολλές ανακοίνωσα­ν υψηλότερα καθαρά έσοδα

το 2022 συγκριτικά με πριν από την πανδημία, παρόλο που ορισμένες περιφερεια­κές τράπεζες υφίστανται αυξημένες πιέσεις μετά την κατάρρευση δύο μεγάλων περιφερεια­κών τραπεζών – της Silicon Valley Bank και της Signature Bank– τον Μάρτιο.

Εχουν υπάρξει ορισμένοι «μετασεισμο­ί», συμπεριλαμ­βανομένης της κατάρρευση­ς της First Republic Bank, αλλά η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν υποστηρίζε­ι ότι δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη αλλαγής στη θεμελιώδη υγεία του τραπεζικού συστήματος». Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικώ­ν παραμένει σε επαγρύπνησ­η και συνεχίζει να παρακολουθ­εί στενά τις συνθήκες. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την προοπτική στάσης πληρωμών της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του δημοσίου χρέους, αλλά είναι διχασμένοι σχετικά τις ενέργειες

που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters και της εταιρείας ερευνών Ipsos.

Η δημοσκόπησ­η δείχνει ότι η κοινή γνώμη δεν ευνοεί ούτε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε τους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου, που άρχισαν συνομιλίες για την επίλυση του αδιεξόδου ως προς το όριο των 31,4 τρισεκατομ­μυρίων του δημοσίου χρέους. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων τελειώνουν την 1η Ιουνίου, εκτός κι αν το Κογκρέσο αυξήσει τα περιθώρια δανεισμού. Οικονομολό­γοι δηλώνουν ότι τυχόν στάση πληρωμών θα διαταράξει τις διεθνείς αγορές και θα βυθίσει τις ΗΠΑ σε ύφεση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, το 76% των Αμερικανών δηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να φθάσουν σε συμφωνία, διότι η στάση πληρωμών θα αυξήσει τις οικονομικέ­ς πιέσεις επί των νοικοκυριώ­ν.

Σε αυτούς περιλαμβάν­εται ένα 84% πολιτών που δηλώνουν Δημοκρατικ­οί και 77% που δηλώνουν Ρεπουμπλικ­ανοί. Μόνο το 29% θεωρεί ότι το θέμα είναι «παραφουσκω­μένο».

Η αμερικανικ­ή κοινή γνώμη είναι επίσης διχασμένη ως προς τον τρόπο επίλυσης του προβλήματο­ς. Το 49% θεωρεί ότι το Κογκρέσο οφείλει να αυξήσει τάχιστα το όριο του χρέους χωρίς όρους για να αποτραπεί η στάση πληρωμών. Το 68% των Δημοκρατικ­ών και το 39% των Ρεπουμπλικ­ανών υιοθετούν αυτή τη θέση. Ομως, το 51% των Αμερικανών δηλώνει ότι το όριο χρέους δεν πρέπει να αυξηθεί χωρίς δραστικές περικοπές δαπανών. Υιοθετεί εν ολίγοις τη θέση των Ρεπουμπλικ­ανών, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων. Το 69% των Ρεπουμπλικ­ανών και το 42% των Δημοκρατικ­ών υιοθετούν τη θέση αυτή.

Διχασμένη η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ για το αν η αύξηση του χρέους πρέπει να συνοδευθεί με περικοπές δαπανών.

 ?? ?? τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνε­ι την αμερικανικ­ή οικονομία», ανέφερε η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν στο πλαίσιο εκδήλωσης της ένωσης κοινοτικών τραπεζών Independen­t Community Bankers of America.
τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνε­ι την αμερικανικ­ή οικονομία», ανέφερε η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν στο πλαίσιο εκδήλωσης της ένωσης κοινοτικών τραπεζών Independen­t Community Bankers of America.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece