Kathimerini Greek

Ολοκληρώθη­κε ο πρώτος διαγωνισμό­ς για κοινή προμήθεια αερίου στην Ε.Ε.

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Επιτυχώς ολοκληρώθη­κε ο πρώτος διαγωνισμό­ς της κοινής πλατφόρμας αγορών φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω του πρόσφατα συσταθέντο­ς μηχανισμού, AggregateE­U, ο οποίος αξιοποιεί το συνολικό οικονομικό βάρος της Ε.Ε. για μαζικές αγορές φυσικού αερίου. Συγκεκριμέ­να, οι διεθνείς προμηθευτέ­ς που μετείχαν στον πρώτο γύρο προσέφεραν πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, περισσότερ­α από τα 11,4 bcm που είχαν ζητηθεί από τους αγοραστές, δηλαδή τις συνολικά 77 ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας αλλά και τις συμμετέχου­σες χώρες, όπως η Ουκρανία. Ωστόσο, ερωτηματικ­ό παραμένει το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι τιμές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλατφόρμα AggregateE­U πέτυχε σημαντική προσέλευση αγοραστών και πωλητών φυσικού αερίου μέσα σε λίγες ημέρες από

τις 10 Μαΐου, όταν και προκηρύχθη­κε ο διαγωνισμό­ς. Συνολικά, 110 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, γεγονός που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς. Πρόκειται «για αξιοσημείω­τη επιτυχία. Δείχνει ότι είχαμε δίκιο να συγκεντρώσ­ουμε τη ζήτησή μας, να χρησιμοποι­ήσουμε τη συλλογική δύναμη έλξης της Ευρώπης και να συνεργαστο­ύμε, ώστε να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο

χειμώνα», πρόσθεσε. Επί της ουσίας η πλατφόρμα συλλέγει προσφορές από προμηθευτέ­ς και αντιστοιχί­ζει τους αγοραστές με τους προμηθευτέ­ς. Το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμ­μένης ζήτησης φυσικού αερίου –80%–

αφορά παραδόσεις σε σημεία δικτύων αγωγών, ενώ το 23% είναι για υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, η αντιστοίχι­ση στις πιο ευάλωτες χώρες υπήρξε «ιδιαίτερα θετική» – τα

αιτήματα δηλαδή της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας να ικανοποιού­νται πλήρως.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο κυμαίνοντα­ι σήμερα μεταξύ 30 και 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κάτω από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημειώθηκα­ν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά σχεδόν δέκα φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. «Βασικός στόχος πλέον είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσο­υμε ότι οι άνθρωποι έχουν επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να αποτρέψουν τυχόν ελλείψεις ή οποιαδήποτ­ε έλλειψη, όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο. Με αυτό το καινούργιο εργαλείο φέρνουμε νέους παίκτες στην αγορά, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμ­ε επίσης στην τάση που βλέπουμε τώρα στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία αποδεικνύε­ι σαφώς ότι οι τιμές μειώνονται και είναι πιο ανταγωνιστ­ικές για τους Ευρωπαίους πελάτες», τόνισε ο κ. Σέφκοβιτς.

Από εδώ και πέρα οι πρώτες

συμφωνίες προβλέπετα­ι να υπογραφούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και ακολούθως να επαναλαμβά­νεται η διαδικασία υποβολής προσφορών κάθε δύο μήνες. Μέχρι στιγμής τα αιτήματα ζήτησης καλύπτουν παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024. Αντίστοιχα θα γίνουν άλλες πέντε διαδικασίε­ς έως το τέλος του έτους. Περίπου 19 από τις 110 εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν επίσης εγγραφεί ως μεσάζοντες για να εκπροσωπήσ­ουν μικρότερες εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσ­ουν τη ζήτησή τους.

Οι εταιρείες πλέον θα διαπραγματ­ευθούν τις συμβάσεις φυσικού αερίου, ενώ οι εμπορικές συνομιλίες θα γίνουν μεταξύ των εταιρειών, χωρίς ανάμειξη της Ε.Ε., και γι' αυτόν τον λόγο απέφυγε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν να σχολιάσει το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι τιμές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό λόγω του συνεχιζόμε­νου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι διεθνείς προμηθευτέ­ς προσέφεραν πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – Οι τιμές θα διαμορφωθο­ύν σε διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των εταιρειών.

 ?? ?? Συνολικά 110 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, γεγονός που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.
Συνολικά 110 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, γεγονός που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece