Kathimerini Greek

Ρεκόρ εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία τον Απρίλιο

-

Η Ρωσία, όχι μόνον δεν υλοποίησε την απειλή της πως θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως αντίποινα στις κυρώσεις, αλλά αύξησε θεαματικά τις εξαγωγές της, με κύριους αποδέκτες την Κίνα και την Ινδία. Τον Μάρτιο το Κρεμλίνο είχε εκφράσει την πρόθεση να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και να διατηρήσει τα μειωμένα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ισχυρίζετα­ι ότι μείωσε πράγματι την παραγωγή αργού σε επίπεδα κοντά στον στόχο. Ωστόσο, τα στοιχεία από τις κινήσεις των δεξαμενοπλ­οίων προδίδουν πως οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η διύλιση αργού στο εσωτερικό της χώρας μόλις που αρχίζει να μειώνεται εξαιτίας εργασιών συντήρησης των διυλιστηρί­ων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγή ρωσικού αργού έφτασε τον Απρίλιο περίπου στα 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένας όγκος που υπολείπετα­ι μόλις κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίο­υ και επομένως δεν επιβεβαιών­ει την πρόθεση του Κρεμλίνου για μείωση της παραγωγής. Αντιθέτως, η ΙΕΑ θεωρεί πιθανόν να έχει αυξήσει η Ρωσία την παραγωγή για να αναπληρώσε­ι τα χαμένα έσοδα. Τον Απρίλιο τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. δολ. φθάνοντας τα 15 δισ. δολ., αν και ήταν έτσι κι αλλιώς κατά 27% μειωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οπως τονίζει η ΙΕΑ, η Ρωσία εξήγαγε τον Απρίλιο πολύ περισσότερ­ο πετρέλαιο από όσο είχε εξάγει οποιονδήπο­τε μήνα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έφθασαν τα 8,3 εκατ. βαρέλια

την ημέρα υπερβαίνον­τας σαφώς τα 7,7 εκατ. και τα 7,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ήταν ο μέσος όρος το 2022 και το 2021 αντιστοίχω­ς.

Σχεδόν το 80% αυτών των εξαγωγών προορίζοντ­αν για την Κίνα και την Ινδία. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του κλάδου, η αύξηση αυτή των εξαγωγών της αντανακλά την επιτυχία της Μόσχας, που κατάφερε να βρει καινούργιο­υς πελάτες για το πετρέλαιό της, εφόσον η Ευρώπη διέκοψε τις εισαγωγές, αλλά να βρει επίσης και καινούργια πλοία, δεδομένου ότι με τις κυρώσεις έχασε την πρόσβαση στα δεξαμενόπλ­οια των δυτικών οικονομιών.

Παρά τις απειλές για μείωση της παραγωγής, ως αντίποινα στις κυρώσεις.

 ?? ?? Σχεδόν το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας τον Απρίλιο προοριζότα­ν για την Κίνα και την Ινδία.
Σχεδόν το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας τον Απρίλιο προοριζότα­ν για την Κίνα και την Ινδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece