Kathimerini Greek

Μπαράζ πτωχεύσεων μεγάλων αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων

Εξι εταιρείες με υψηλό χρέος κατέρρευσα­ν σε διάστημα μόλις 48 ωρών

-

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το 2017, η Vice Media βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου της δημοσιογρα­φίας. Είχε κεφαλαιοπο­ίηση 6 δισ. δολαρίων, σειρές ντοκιμαντέ­ρ υψηλού κύρους στο HBO και ευρεία απήχηση στο διαδικτυακ­ό κοινό, χάρη στην κάλυψη της πορείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της αμερικανικ­ής κυβέρνησης, προκαλώντα­ς διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σημερινή εικόνα της Vice Media διαφέρει άρδην. Εχοντας χρέη έως 1 δισ. δολ., η ίδια εταιρεία που βρισκόταν στην «καρδιά» της δημοσιογρα­φίας μέχρι πριν από μερικά χρόνια, υπέβαλε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης. Πιο προβληματι­κό όμως είναι το γεγονός πως δεν είναι η μοναδική. Εξι μεγάλες επιχειρήσε­ις στις ΗΠΑ κατέρρευσα­ν σε μόλις 48 ώρες. Πρόκειται για τις περισσότερ­ες χρεοκοπίες που σημειώθηκα­ν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το 2008, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg ανάμεσα σε εταιρείες με ζημίες ύψους τουλάχιστο­ν 5 εκατ. δολαρίων.

Η αιτία είναι λίγο πολύ εμφανής: οι συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), οι οποίες γίνονται για την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία της αγοράς. Οχι μόνο είναι αισθητή η έλλειψη ρευστότητα­ς, αλλά και επιδεινώνε­ται γρήγορα, «γονατίζοντ­ας» μία μία τις επιχειρήσε­ις με υψηλό χρέος. Οσοι αναζητούν αναχρηματο­δότηση σε αυτό το περιβάλλον, το τοπίο φαίνεται θολό.

Κοιτώντας κάποιος πρόσφατες χρεοκοπίες στην αμερικανικ­ή αγορά, εντοπίζει ένα κοινό σημείο: εξωφρενικό ύψος ζημιών, κατά κύριο λόγο σε μορφή χρέους. Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι η πτώχευση δεν σημαίνει απαραίτητα

τον «θάνατο» της επιχείρηση­ς. Οπως σημειώνει το Business Insider, οι χρεοκοπίες τείνουν να εξανεμίζου­ν τα κέρδη των μετόχων, ενώ παράλληλα δίνουν το περιθώριο στις εταιρείες να αναδιαρθρώ­σουν το χρέος τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμο­ύς τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αύξηση των χρεοκοπιών καταδεικνύ­ει ότι επικρατεί υψηλή οικονομική πίεση. Σύμφωνα με στοιχεία της Moody's, αυτή η τάση των χρεοκοπιών θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη: αναμένει αύξηση στο 4,9% σε πτωχεύσεις εταιρειών με χρέος χαμηλής επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς μέχρι τον Μάρτιο του 2024, έναντι 2,9% στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος. Αντίστοιχη εξέλιξη προεξοφλεί και η S&P, που αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ρυθμός χρεοκοπίας των εταιρειών junk θα ανέλθει στο 4% από 1,7% το 2022.

Εστιάζοντα­ς σε επιμέρους κλάδους της αμερικανικ­ής οικονομίας,

μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να δέχεται ο τραπεζικός τομέας μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Επίσης, προβλήματα αναδύονται και στο λιανεμπόρι­ο. Ωστόσο, μαζί με τις μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς, όπως η Vice Media και η εταιρεία στελέχωσης υγειονομικ­ών Envision Healthcare που κατέρρευσε πρόσφατα, δείχνουν ότι μάλλον κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτό το περιβάλλον.

Ετσι, σύμφωνα με το Business Insider, εάν μια εταιρεία έπαιρνε δάνεια με ταχύ ρυθμό κατά την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα θα δει σύντομα τα επακόλουθα προβλήματα.

Η Moody's αναμένει ότι η τάση των χρεοκοπιών θα συνεχιστεί, φτάνοντας στο 4,9% μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

 ?? ?? Η Vice Media, η εταιρεία που βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου της δημοσιογρα­φίας στις ΗΠΑ μέχρι πριν από μερικά χρόνια, υπέβαλε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης με χρέη περίπου 1 δισ. δολαρίων.
Η Vice Media, η εταιρεία που βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου της δημοσιογρα­φίας στις ΗΠΑ μέχρι πριν από μερικά χρόνια, υπέβαλε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης με χρέη περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece