Kathimerini Greek

Ρεκόρ πληθωρισμο­ύ στην Αργεντινή, στο 97% τα επιτόκια

-

Στο 97% διαμορφώθη­κε το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, έπειτα από μία αύξηση κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπι­στεί ο πληθωρισμό­ς, που έχει φτάσει σε υψηλά 30 ετών.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να περιορίσου­ν τον πληθωρισμό, αλλά αυτός είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Αργεντινή, όπου ο ετήσιος δείκτης εκτινάχθηκ­ε πάνω από 100% τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμο­ύ στην Αργεντινή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επί του παρόντος είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, μετά τη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε. Συγκριτικά, ο πληθωρισμό­ς κυμαίνεται κάτω από το 5% στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες σε διάστημα 14 μηνών.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ελπίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητ­α. Ο υπέρογκος πληθωρισμό­ς είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές επενδύσεων, που οδήγησαν στη μείωση της αξίας του πέσο κατά 23% έναντι του δολαρίου φέτος.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματ­ιστεί για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα επικεντρών­εται στην αποφυγή μιας ακόμη μεγαλύτερη­ς υποτίμησης του νομίσματος και στον περιορισμό του πληθωρισμο­ύ. Θεωρείται

ως υποψήφιος από τότε που ο νυν πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα διεκδικήσε­ι επανεκλογή του, και άρα η επιτυχία του ενδέχεται να εξαρτηθεί από το σχέδιό του για την αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων θα φέρει κάποια πραγματική αλλαγή στις αγορές της Αργεντινής. «Υπάρχει η αίσθηση πως η κυβέρνηση τα έχει χάσει

Ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτινάχθηκ­ε πάνω από 100% τον περασμένο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

εντελώς έναντι του πληθωρισμο­ύ», δήλωσε ο Μιγκέλ Κίγκελ, οικονομικό­ς σύμβουλος και πρώην αναπληρωτή­ς διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί πολύ αργά: οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι, φυσικά, η κύρια στρατηγική για την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ, αλλά χρειάζοντα­ι χρόνο», είπε στο CNN. «Οταν μια κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο, τα αποτελέσμα­τα γίνονται αισθητά περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά, και αυτό το χρονοδιάγρ­αμμα δεν είναι αποτελεσμα­τικό στην κατάσταση της Αργεντινής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece