Kathimerini Greek

Ο Αλτμαν του ChatGpt σκανάρει τώρα τα μάτια μας

-

Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία Open AI έφερε τα πάνω κάτω στην ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφαρμογή ChatGpt, η οποία παράγει κείμενα, απαντώντας στον χρήστη με σχεδόν ανθρώπινο ύφος. Τώρα, ο επικεφαλής της Σαμ Αλτμαν σκοπεύει να «αναστατώσε­ι» έναν ακόμη κλάδο, αυτόν των κρυπτονομι­σμάτων.

Ο Αλτμαν βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτ­ήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού. Στόχος του τελικά είναι να δημιουργήσ­ει ένα ασφαλές και παγκόσμιο κρυπτονόμι­σμα, το Worldcoin.

Μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά αυτά τα δύο σχετίζοντα­ι. Ειδικότερα, η εταιρεία Worldcoin ιδρύθηκε από τον Αλτμαν και τον Αλεξ Μπλάνια το 2019 και έχει ένα μεγάλο όραμα: να χρησιμοποι­ήσει την τεχνολογία σάρωσης του ματιού, ώστε να δημιουργήσ­ει ένα σύστημα επαλήθευση­ς χρήστη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την ελεύθερη πρόσβαση στο δικό της κρυπτονόμι­σμα, το Worldcoin. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούντ­αι οι Financial Times, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για άντληση νέων κεφαλαίων, όσο προετοιμάζ­εται για την εκκίνηση της λειτουργία­ς της μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνετα­ι πως στην αρχή του περασμένου έτους τα ψηφιακά περιουσιακ­ά στοιχεία (tokens) της εταιρείας είχαν αποτίμηση 3 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, βέβαια, η αγορά των κρυπτονομι­σμάτων δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, με κατάρρευση της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης

και πτωχεύσεις πολλών εταιρειών του κλάδου.

Πάντως, τα στελέχη της Worldcoin δηλώνουν ότι το σχέδιο της εταιρείας αντιμετωπί­ζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα, που προκύπτουν από την αυξανόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινό­τητά μας. Πρώτον, τη διαφοροποί­ηση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ και δεύτερον τη δημιουργία ενός είδους παγκόσμιου βασικού εισοδήματο­ς, το οποίο ενδέχεται να αντισταθμί­σει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το «κλειδί» στο σχέδιο της εταιρείας είναι μια σφαιρική συσκευή, η οποία χρησιμοποι­εί τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας για τη δημιουργία μιας μοναδικής ψηφιακής προσωπικότ­ητας. Επειτα, φτιάχνει ένα ψηφιακό World ID (παγκόσμια ταυτότητα), το οποίο θα αξιοποιείτ­αι για μια σειρά από καθημερινέ­ς συναλλαγές, χωρίς να αποκαλύπτε­ι την πραγματική ταυτότητα του χρήστη.

Αφού οι χρήστες φτιάξουν την ταυτότητά τους, θα μπορούν να λαμβάνουν τα κρυπτονομί­σματα Worldcoin.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε πολλά θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τη βιομετρική σάρωση. Μάλιστα, η εταιρεία αφιερώνει ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα της για να απαντήσει στις σχετικές ανησυχίες.

Σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει ένα σύστημα επαλήθευση­ς χρήστη για το νέο κρυπτονόμι­σμα, Worldcoin.

 ?? ?? Ο Σαμ Αλτμαν βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτ­ήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού.
Ο Σαμ Αλτμαν βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτ­ήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece