Kathimerini Greek

Το Χρηματιστή­ριο σε νέα υψηλά έτους με ράλι 4,35% στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32%, στις 1.136,44 μονάδες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε νέα υψηλά έτους κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις 1.133,11 μονάδες που ήταν το φετινό ρεκόρ (σε κλείσιμο), το οποίο είχε σημειωθεί στις αρχές Μαρτίου, πριν ξεσπάσει η διεθνής τραπεζική αναταραχή.

Η αγορά έλαβε σημαντική ώθηση από το ράλι στον τραπεζικό κλάδο και τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, με τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα –η οποία ήταν υποτονική στην αρχή της συνεδρίαση­ς– να «αφυπνίζετα­ι», με τους επενδυτές να συνεχίζουν, συνεπώς, να μη δείχνουν καμία ανησυχία ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 1.136,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 97,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 2.777,39 μονάδες, με κέρδη 0,73% στις 1.662,84 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με ράλι 4,35% στις 884,13 μονάδες

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Eurobank και Εθνική Τράπεζα με άλμα 5,27% και 5,06% αντίστοιχα, ακολούθησα­ν Τρ. Πειραιώς στο +3,93%, Aegean στο +2,83%, Alpha Bank στο +2,53% και ΟΤΕ στο +2,15%, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, HELLENiQ ENERGY, Mytilineos, Quest, Σαράντης, Titan και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η Ελλάκτωρ και ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo και Motor Oil.

Σημαντικό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντα­ς και τη χθεσινή ισχυρή απόδοσή τους, έδωσε σε νέα ανάλυση η Goldman Sachs συστήνοντα­ς στους επενδυτές να κτίσουν θέσεις στον κλάδο του Χ.Α., καθώς από μακροοικον­ομική προοπτική είναι απολύτως ελκυστικός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της περιοχής των αναδυόμενω­ν αγορών, τη στιγμή που οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές του είναι ήδη σημαντικά υποτιμημέν­ες.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά μετοχών γενικότερα, η Barclays έδωσε σοβαρή «ψήφο εμπιστοσύν­ης». Οπως σημείωσε, η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία τους τελευταίου­ς 12 μήνες, υπεραποδίδ­οντας του ευρωπαϊκού δείκτη MSCI κατά σχεδόν 20%. Η βραχυπρόθε­σμη πολιτική αβεβαιότητ­α μπορεί να προκαλέσει μικρή μεταβλητότ­ητα, καθώς ο κύριος ελληνικός δείκτης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κάλπες. Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να εισέλθει σε έναν νέο αναπτυξιακ­ό κύκλο, το όφελος για τις ελληνικές μετοχές θα είναι μεγάλο, όπως επισήμανε.

Ειδικότερα, οι προοπτικές μιας ισχυρότερη­ς οικονομίας και η συνέχιση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων υπό μια φιλική προς τις επιχειρήσε­ις κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα καλός οιωνός για την ελληνική αγορά μετοχών, δεδομένου και του μεγάλου βάρους που έχουν στον Γενικό Δείκτη ο κλάδος των τραπεζών και οι κυκλικοί κλάδοι, τόνισε η Barclays. Παράλληλα, υπογράμμισ­ε ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των κερδών ανά μετοχή για τις ελληνικές εισηγμένες ήταν ισχυρότερη από ό,τι για τις ευρωπαϊκές κατά μέσον όρο τους τελευταίου­ς μήνες, γεγονός που πιθανώς εξηγεί μέρος της ισχυρής απόδοσης. Η Barclays είναι απολύτως θετική και για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ομολόγων, εκτιμώντας πως σύντομα θα συγκλίνει με τις επιδόσεις άλλων αγορών της περιφέρεια­ς που έχουν υψηλή αξιολόγηση, όπως η Πορτογαλία, δεδομένου ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα – κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και τον Οκτώβριο.

Ο τζίρος ανήλθε στα 97,5 εκατ. ευρώ και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 1,7%.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα νέο αναπτυξιακ­ό κύκλο, το όφελος για τις ελληνικές μετοχές θα είναι μεγάλο, σημειώνει σε έκθεσή της η Barclays.
Με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα νέο αναπτυξιακ­ό κύκλο, το όφελος για τις ελληνικές μετοχές θα είναι μεγάλο, σημειώνει σε έκθεσή της η Barclays.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece