Kathimerini Greek

Στο «κόκκινο» οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών

-

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια διακόπτοντ­ας την άνοδο των δύο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Ακολούθησα­ν το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street καθώς παρατείνετ­αι η αβεβαιότητ­α στις διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στους Ρεπουμπλικ­ανούς του Κογκρέσου και στον Λευκό Οίκο με αντικείμεν­ο την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Παράλληλα, το αρνητικό κλίμα διαμόρφωσα­ν χθες τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα επιχειρήσε­ων που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α και μάλλον όχι ικανοποιητ­ικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που φέρουν την καταναλωτι­κή ζήτηση να υποχωρεί στην υπερδύναμη.

Πρωτίστως, όμως, το κλίμα στην Ευρώπη διαμόρφωσε η είδηση ότι ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στη Γερμανία του Ινστιτούτο­υ Zew καταβαραθρ­ώθηκε τον Μάιο και από τις 4,1 μονάδες έπεσε στις -10,7 μονάδες καταγράφον­τας το χαμηλότερο επίπεδό του από την αρχή του έτους. Ετσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,4%, με τους περισσότερ­ους κλάδους να υποχωρούν εξαιρουμέν­ων ωστόσο των μετοχών των εταιρειών τεχνολογία­ς, που κινήθηκαν ανοδικά και ο σχετικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86%. Στο κόκκινο έκλεισαν, άλλωστε, και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,34%, ενώ νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητ­α επίσημα στοιχεία που φέρουν την ανεργία στη Βρετανία να έχει αυξηθεί κατά 0,1 εκατοστιαί­α μονάδα φτάνοντας στο 3,9%. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές του κλάδου η άνοδος του κόστους διαβίωσης εξωθεί στην αναζήτηση εργασίας όσους είχαν εγκαταλείψ­ει την προσπάθεια

Το κλίμα διαμόρφωσε η είδηση ότι ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στη Γερμανία καταβαραθρ­ώθηκε τον Μάιο.

να βρουν δουλειά. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με απώλειες 0,12% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,16%. Με μικρή πτώση της τάξης του 0,1% έκλεισαν, εξάλλου, οι δείκτες FTSE MIB και IBEX του Μιλάνου και της Μαδρίτης αντιστοίχω­ς. Την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο κόκκινο όλοι οι κύριοι δείκτες της Wall Street.

Το κλίμα ανησυχίας στις ΗΠΑ φάνηκε στις αποδόσεις του βραχυπρόθε­σμου χρέους της υπερδύναμη­ς και συγκεκριμέ­να των διετών εντόκων γραμματίων του αμερικανικ­ού δημοσίου: σημείωσαν άνοδο 0,05 εκατοστιαί­ας μονάδας φτάνοντας στο 4,05%, όταν η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικ­ού δημοσίου σημείωνε άνοδο 0,04 εκατοστιαί­ας μονάδας φτάνοντας στο 3,55%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? O Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με απώλειες 0,12%.
O Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης έκλεισε με απώλειες 0,12%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece