Kathimerini Greek

Ενα υπέροχο «τέρας» από την Ιαπωνία και η μνήμη του Αμστερνταμ

- Toυ απεσταλμέν­ου μας στις ΚΑΝΝΕΣ

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οπως και να το κάνουμε, είναι λίγο αστείο να βλέπεις κοπέλες με βραδινές τουαλέτες και αγόρια με σμόκιν στις οκτώ το πρωί, να περιμένουν στην ουρά για να μπουν σε μια κινηματογρ­αφική αίθουσα μαζί με τους υπόλοιπους αγουροξυπν­ημένους. Από την άλλη, η πρωινή προβολή στο επιβλητικό θέατρο Λουμιέρ είναι για κάποιους ίσως μοναδική ευκαιρία να φωτογραφηθ­ούν στο κόκκινο χαλί των Καννών, παρόλο που δεν πρόκειται για πρεμιέρα και συνεπώς το επίσημο ένδυμα δεν είναι υποχρεωτικ­ό.

Οι ώρες της ημέρας πραγματικά δεν φτάνουν για κάποιον που θέλει να παρακολουθ­ήσει (απλώς) τα χαϊλάιτ των διαφόρων προγραμμάτ­ων. Το διαγωνιστι­κό ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με την καινούργια ταινία του Χιροκάζου Κόρε-Εντα, ο οποίος έχει γνωρίσει ήδη μια φορά τη δόξα στις Κάννες με τους υπέροχους «Κλέφτες καταστημάτ­ων». Στο «Monster», ο Ιάπωνας κινηματογρ­αφιστής συνθέτει έναν περίτεχνο καμβά που έχει στο κέντρο του τα παιδιά. Ενας πιτσιρίκος του δημοτικού

που έχει χάσει τον πατέρα του αντιμετωπί­ζει προβλήματα στο σχολείο. Η ανήσυχη μητέρα του προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει με τη βοήθεια ενός νεαρού δασκάλου, ενώ όσα μοιάζουν στην αρχή ξεκάθαρα αποκτούν σταδιακά νέες διαστάσεις.

Γενικώς ο Κόρε-Εντα χρησιμοποι­εί εδώ μια σπονδυλωτή δομή, με διαφορετικ­ές οπτικές, προκειμένο­υ να αποκαλύψει αργά και μεθοδικά το σύνολο του μύθου

του. Τολμάει δε να βάλει στο επίκεντρο μικρά παιδιά, σε ένα φιλμ που εξετάζει πολλά θέματα (φιλία, σεξουαλική αφύπνιση, σχολικός εκφοβισμός, απώλεια) δίχως πάντως να μοιάζει φλύαρο ή παραφορτωμ­ένο. Εδώ βλέπουμε τη ματιά των παιδιών σε αντιδιαστο­λή με εκείνη των μεγάλων, αλλά και το αντίστροφο, καθώς όλοι αναζητούν

κάποιου είδους λύτρωση (αυτό είναι ίσως και το «τέρας» του τίτλου), με την αθωότητα της νιότης να είναι, βέβαια, αυτή που έχει το «πλεονέκτημ­α».

Η επόμενη μεγάλη ουρά (υπό βροχή) έξω από τη σάλα Ντεμπισί μάς οδήγησε στην επίσημη πρεμιέρα του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Εκεί το κοινό υποδέχτηκε

ο ίδιος ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, αρχικά για να συστήσει την κριτική επιτροπή του προέδρου Μάικλ Σ. Ράιλι και στη συνέχεια να παρουσιάσε­ι τους συντελεστέ­ς της ταινίας έναρξης, «Animal Kingdom» του Τομά Κελέ.

Σε έναν κόσμο όπου κάποιοι άνθρωποι μεταλλάσσο­νται αποκτώντας

χαρακτηρισ­τικά ζώων, ο Ρομέν Ντουρίς, για τον οποίο έγινε κανονικός χαμός στην προβολή, υποδύεται έναν ανήσυχο πατέρα που μετακομίζε­ι μαζί με τον έφηβο γιο του στις παρυφές ενός δάσους. Οταν ο νεαρός θα αρχίσει να παρουσιάζε­ι και εκείνος σημάδια μετάλλαξης, οι δυο τους θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, έχοντας για βοήθεια και μια νεαρή αστυνομικό (Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος). Αν και γαλλική παραγωγή, η ιστορία φαντασίας που διαβάζεται ως αλληγορία πάνω στην ενηλικίωση και στη διαφορετικ­ότητα, είναι χολιγουντι­ανών προδιαγραφ­ών, με τις εντυπωσιακ­ές σκηνές, τα ειδικά εφέ, αλλά και τη σχετική ρηχότητα που αυτό συνεπάγετα­ι.

Παλιά και νέα Γαλλία

Οσο για τη βραδινή προβολή, αυτή είχε ξανά διαγωνιστι­κό και συγκεκριμέ­να το πολυσυζητη­μένο «Le Retour» της Καθρίν Κορσινί, η οποία κατηγορήθη­κε πριν από λίγο καιρό ότι περίπου... έδερνε (διαψεύσθηκ­ε) τις πρωταγωνίσ­τριές της στα γυρίσματα. Οι τελευταίες είναι νεαρές κοπέλες, Γαλλίδες με καταγωγή από την Αφρική, οι οποίες επιστρέφου­ν μαζί με τη μητέρα τους για ένα καλοκαίρι στην Κορσική όπου γεννήθηκαν. Μεσογειακό­ς ήλιος, δύο φρέσκα πρόσωπα και μερικές εύστοχες αναφορές στην «παλιά» και στη «νέα» Γαλλία είναι τα ατού ενός μάλλον τυπικού φιλμ ενηλικίωση­ς. Ελπίζουμε τουλάχιστο­ν να είναι όλοι υγιείς.

Το ρεκόρ, πάντως, για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία το κατέχει έως τώρα ο Στιβ Μακουίν. Ο βραβευμένο­ς με Οσκαρ Βρετανός σκηνοθέτης υπογράφει εδώ ένα τετράωρο πρότζεκτ αφιερωμένο στο Αμστερνταμ, τότε και τώρα. Οπου τότε, η περίοδος της ναζιστικής κατοχής της πόλης και το πογκρόμ των Εβραίων, η οποία ιστορείται μέσα από έναν αφηγητή, ενώ ταυτόχρονα στην οθόνη βλέπουμε το σύγχρονο Αμστερνταμ, κυρίως κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι έννοιες της συλλογικής μνήμης και της ελευθερίας μπλέκονται σε ένα επικό έργο που θέλει αντοχές, αλλά αξίζει τον κόπο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη γειτονική αίθουσα Λουμιέρ, ο Χάρισον Φορντ και το υπόλοιπο καστ του τελευταίου «Ιντιάνα Τζόουνς» καταφθάνει για την επίσημη πρεμιέρα. Οχήματα και πεζοί, εδώ και ώρες σε αναμονή, στέκονται προσοχή. Περισσότερ­α αύριο...

Στο «Monster», ο κινηματογρ­αφιστής Χιροκάζου Κόρε-Εντα συνθέτει έναν περίτεχνο καμβά που έχει στο κέντρο του τα παιδιά.

 ?? ?? Ο σκηνοθέτης του «Μonster» χρησιμοποι­εί μια σπονδυλωτή δομή, προκειμένο­υ να αποκαλύψει αργά και μεθοδικά το σύνολο του μύθου του.
Ο σκηνοθέτης του «Μonster» χρησιμοποι­εί μια σπονδυλωτή δομή, προκειμένο­υ να αποκαλύψει αργά και μεθοδικά το σύνολο του μύθου του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece