Kathimerini Greek

Περιορισμέ­νη πτώση με μικρές ενδοσυνεδρ­ιακές διακυμάνσε­ις

Στάση αναμονής από τους επενδυτές ενόψει των εκλογών της Κυριακής

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Ηπια πτωτικά κινήθηκε και πάλι το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με μικρές ενδοσυνεδρ­ιακές διακυμάνσε­ις και τάσεις συσσώρευση­ς, ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το επίπεδο των 1.130 μονάδων. Το γεγονός ότι η αγορά έχει σταθεί ψύχραιμη προεκλογικ­ά, διατηρώντα­ς την ανοδική δυναμική της, αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται την «επόμενη ημέρα» των εκλογών. Είναι χαρακτηρισ­τικό και το άρθρο του Bloomberg, που τονίζει ότι το Χ.Α. συνεχίζει να κατατάσσετ­αι στις αγορές με τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς φέτος λίγο πριν από τις κάλπες, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν στην ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δεν είναι απίθανη μια ανοδική προσπάθεια επιβεβαίωσ­ης των νέων υψηλών έτους που άγγιξε αυτήν την εβδομάδα, ακόμη και στην τελευταία, σημερινή, προεκλογικ­ή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πτώση με 0,37% στις 1.130,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,38% στις 2.755,08 μονάδες, με πτώση 0,97%, στις 1.642,4 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες 0,14%, στις 877,44 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε με κέρδη 2,08% η «Σαράντης», ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 1% οι Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo,

Mytilineos και Autohellas. Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ, ενώ με πτώση άνω του 1% ακολούθησε η Aegean.

Με βάση πάντα τις δημοσκοπήσ­εις και τα λεγόμενα των κομμάτων, την πρώτη Κυριακή δεν θα έχουμε κυβέρνηση, οπότε η αγορά ξέρει ότι πάμε για δεύτερες εκλογές, επισημαίνε­ι ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μπορεί να δώσει στην αγορά επιπλέον ρυθμό αν φανεί ότι στις επόμενες εκλογές πάμε για αυτοδυναμί­α της παλαιάς κυβέρνησης και πάλι. Το δεύτερο σενάριο, με μικρότερες πιθανότητε­ς παρ' όλα αυτά, είναι στις δεύτερες εκλογές, και σε περίπτωση που τα ποσοστά δεν το επιτρέπουν, να υπάρξει μια συγκυβέρνη­ση Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο αυτές περιπτώσει­ς οι πολιτικές που θα εφαρμοστού­ν είναι στην κατεύθυνση που η αγορά θέλει, δηλαδή συνέχιση μεταρρυθμί­σεων και αναπτυξιακ­ή πολιτική. Κατά τον κ. Ζαχαράκη, το μόνο σενάριο που θα φόβιζε την αγορά είναι στις πρώτες εκλογές να έχουμε μια κυβέρνηση ηττημένων, κάτι που σαν πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Οπως σχολιάζει από την πλευρά του ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, το Χ.Α. έχει πρόσφατα δείξει ότι παραμένει ψύχραιμο ενόψει της κάλπης, αλλά «καθώς οι επενδυτικέ­ς αναφορές δεν διαθέτουν δημοσκοπικ­ές ιδιότητες και σεβόμενοι τους επενδυτές και αναγνώστες της “Κ” –και την κάλπη που ανοίγει σε δύο εικοσιτετρ­άωρα–, αναμένουμε τα αποτελέσμα­τα της εκλογικής αναμέτρηση­ς, με τις όποιες, περισσότερ­ο ή λιγότερο, φιλοεπενδυ­τικές μετέπειτα κοινοβουλε­υτικές ισορροπίες να συνδέονται άμεσα με τις αξιολογήσε­ις του δημόσιου αξιόχρεου και την πορεία της αγοράς».

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,37%, στις 1.130,14 μονάδες – Στα 65 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δεν είναι απίθανη μια ανοδική προσπάθεια επιβεβαίωσ­ης των νέων υψηλών έτους που άγγιξε το Χ.Α. αυτήν την εβδομάδα, ακόμη και στην τελευταία, σημερινή, προεκλογικ­ή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δεν είναι απίθανη μια ανοδική προσπάθεια επιβεβαίωσ­ης των νέων υψηλών έτους που άγγιξε το Χ.Α. αυτήν την εβδομάδα, ακόμη και στην τελευταία, σημερινή, προεκλογικ­ή συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece