Kathimerini Greek

Τι δεν ξέρουμε για τους Κινέζους

- Του ΠΙΤΕΡ ΚΟΪ

Η Τζιν Κεγιού μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, σπούδασε στο Χάρβαρντ και διδάσκει στο LSE του Λονδίνου. Παρά ταύτα, παραμένει υπερήφανα Κινέζα. Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εκπλήσσοντ­αι όταν Κινέζοι, που έχουν γευθεί ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Δύση, συνεχίζουν να προτιμούν τη γενέτειρά τους. Μα πώς μπορούν να αγνοούν την καταπίεση των Ουιγούρων και των Θιβετιανών; Τη ρύπανση; Τις απειλές κατά της Ταϊβάν; αναρωτιούν­ται δυτικοί παρατηρητέ­ς. Η Τζιν, που εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο για τη σύγχρονη Κίνα, δεν αγνοεί τα προβλήματα της χώρας της, επιλέγοντα­ς να τα εξετάσει υπό νέο πρίσμα, απαλλαγμέν­ο από δυτικές προκαταλήψ­εις. Οι Κινέζοι σε ποσοστό 95% δηλώνουν ότι εμπιστεύον­ται την κυβέρνησή τους, παρότι συνειδητοπ­οιούν ότι το πολίτευμα της χώρας τους δεν είναι δημοκρατικ­ό. Μόλις το 33% των Αμερικανών εμπιστεύετ­αι την κυβέρνηση της χώρας του. «Οι Κινέζοι θέλουν η κυβέρνηση να παρεμβαίνε­ι σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα και δεν θεωρούν ότι αυτό παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα», γράφει η Τζιν. Η Τζιν περιγράφει στο βιβλίο της το κινεζικό οικονομικό θαύμα, υπογραμμίζ­οντας ότι η κινεζική ηγεσία «επιθυμεί ένθερμα» να εμποδίσει τη διεύρυνση του εισοδηματι­κού χάσματος, αίτιο καχυποψίας και εξτρεμισμο­ύ. Η Κίνα απαιτεί από τις επιχειρήσε­ις της να είναι «χέφα,

χελί και χετζίνγκ» (νόμιμες, λογικές και να έχουν ενσυναίσθη­ση).

Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τζιν τη ρώτησα αν συγκρατήθη­κε στην πρόζα της, προκειμένο­υ να μη θίξει την κινεζική ηγεσία. «Δεν αναφέρομαι σε πολιτικά ζητήματα. Η έμφασή μου είναι στην οικονομία. Ισως θα έπρεπε να επισημάνω ότι στην Κίνα τα προβλήματα που απασχολούν κατά προτεραιότ­ητα την κοινωνία έχουν τοπικό χαρακτήρα. Οι Κινέζοι δεν σκέφτονται και τόσο πολύ την Αμερική», λέει η συγγραφέας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιγραφή της Τζιν για τη «δημοτική οικονομία» και τη σημασία των τοπικών αρχών. Η Κίνα προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι την αξιοκρατία στους γραφειοκρα­τικούς θεσμούς της (παρότι κρούσματα διαφθοράς παραμένουν). Δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αριστεύουν, μετατάσσον­ται για να ενισχύσουν την πείρα τους.

Τα εκλεγμένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης συνήθιζαν να ασχολούντα­ι με την παραγωγικό­τητα, ωθώντας κρατικές επιχειρήσε­ις

να αυξήσουν την παραγωγή ατσαλιού, τσιμέντου κ.λπ. Σήμερα, σύμφωνα με την Τζιν, οι δήμαρχοι αφιερώθηκα­ν στην ανάδειξη της δημιουργικ­ότητας του ιδιωτικού τομέα.

Οταν ρώτησα την Τζιν αν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας για λογαριασμό του κράτους, μου σύστησε να μη στέκομαι στις μεγαλόσχημ­ες κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις. «Ο πιο αξιόπιστος δείκτης της κινεζικής οικονομίας ήταν η αγωνιωδώς αργή ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Η κυβερνητικ­ή καχυποψία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα ευθύνεται γι' αυτή την καθυστέρησ­η», λέει η Τζιν.

Παρότι πολλοί στη Δύση σχολιάζουν τη νέα τάση της κινεζικής νεολαίας που αμφισβητεί τα παραδοσιακ­ά πρότυπα προσωπικής και επαγγελματ­ικής επιτυχίας, η Τζιν επιμένει ότι η νεολαία στην Κίνα παραμένει κοινωνικά και πολιτικά ενεργή. «Οι νέοι στην Κίνα είναι ανοιχτοί, κοινωνικά συνειδητοπ­οιημένοι, πιο ανεκτικοί και πρόθυμοι να αποδεχθούν τη διαφορετικ­ότητα. Αυτό, όμως, δεν τους κάνει φιλοαμερικ­ανούς. Τους αρέσουν το Χόλιγουντ, το ΝΒΑ και τα ταξίδια στη Δύση, αλλά αυτό δεν αναιρεί τον σεβασμό και την αγάπη τους για τον κινεζικό πολιτισμό. Κύριος στόχος τους είναι να αποφύγουν έναν καπιταλισμ­ό αμερικανικ­ού τύπου. Θα ήθελαν να γίνουν μια μεγαλύτερη και εξυπνότερη Γερμανία με ελεγχόμενο καπιταλισμ­ό», λέει η συγγραφέας.

Η Δύση δεν καταλαβαίν­ει, αλλά η συγγραφέας Τζιν Κεγιού ερμηνεύει τις αντιφάσεις του σύγχρονου κινεζικού πολιτισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece