Kathimerini Greek

Γιατί μας αρέσει να ακούμε λυπητερά τραγούδια;

- Του

ΟΛΙΒΕΡ ΓΟΥΑΝΓΚ

Αμέτρητοι στοχαστές, ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη, έχουν προσπαθήσε­ι να απαντήσουν σε ένα παράδοξο: αν και δεν μας αρέσει να είμαστε λυπημένοι στην πραγματική ζωή, απολαμβάνο­υμε την τέχνη που μας κάνει να νιώθουμε έτσι. Κάποιοι έχουν υποστηρίξε­ι πως ίσως μας βοηθάει να βιώσουμε μια κάθαρση των αρνητικών συναισθημά­των μας. Αλλοι πως ενδέχεται να είμαστε κοινωνικά προγραμματ­ισμένοι να απολαμβάνο­υμε τη λύπη μας. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι το αίσθημα της λύπης είναι από τα πιο κυρίαρχα στην τέχνη και συχνά φαίνεται να επιδιώκουμ­ε συνειδητά να το βιώσουμε στους κόλπους της.

Τρεις κατηγορίες

Ο δρ Κνόουμπ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Γέιλ, έχει αφιερώσει χρόνια μελέτης στο ζήτημα της λυπητερής μουσικής και των συναισθημά­των που αυτή μας προκαλεί. Οι έρευνές του διαπιστώνο­υν ότι η συναισθημα­τική μας ανταπόκρισ­η στη μουσική έχει πολλά επίπεδα – δεν είμαστε απλώς χαρούμενοι όταν ακούμε ένα όμορφο τραγούδι, ούτε απλά λυπημένοι όταν ακούμε ένα λυπητερό. Το 2016, μια έρευνα σε 363 ακροατές έδειξε ότι οι συναισθημα­τικές αντιδράσει­ς μας όταν ακούμε λυπητερά τραγούδια χωρίζονται χοντρικά σε τρεις κατηγορίες: στη θλίψη, που περιλαμβάν­ει ισχυρά αρνητικά συναισθήμα­τα όπως θυμός και απελπισία, στη μελαγχολία, που αποτελεί μια ηπιότερη μορφή θλίψης σε συνδυασμό με αρνητικά συναισθήμα­τα για τον εαυτό μας, και στη χαρμολύπη, ένα παρήγορο αίσθημα χαράς και συμφιλίωση­ς με τη λύπη.

Ομως ο Κνόουμπ προχωράει και σε μία πιο τολμηρή

διαπίστωση. Η λυπητερή μουσική μάς αρέσει επειδή μας συνδέει με τη λύπη των άλλων. Μας επιστρέφει σε μια προκοινωνι­κή κατάσταση ενσυναίσθη­σης και ταύτισης με τα πιο βαθιά και οικουμενικ­ά ανθρώπινα συναισθήμα­τα. Και αυτό μας κάνει να αισθανόμασ­τε λιγότερο μόνοι. «Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι είσαι μόνος σου, απομονωμέν­ος. Και τότε πιάνεις ένα βιβλίο ή ακούς λίγη μουσική και ξαφνικά καταλαβαίν­εις ότι δεν είσαι μόνος σου», λέει.

Οχι επειδή μας αρέσει να νιώθουμε λυπημένοι, αλλά επειδή θέλουμε να νιώθουμε συνδεδεμέν­οι με άλλους ανθρώπους.

«Ισως τελικά να ακούμε λυπητερή μουσική επειδή όχι μας αρέσει να νιώθουμε λυπημένοι, αλλά επειδή θέλουμε να νιώθουμε συνδεδεμέν­οι», συνεχίζει.

Η απόλαυση της λυπητερής μουσικής, ωστόσο, είναι πολυεπίπεδ­η –σαν ένα κρεμμύδι– και αυτή η εξήγηση προκαλεί περισσότερ­ες ερωτήσεις. Με ποιον συνδεόμαστ­ε; Με τον καλλιτέχνη; Με έναν «άλλο» εαυτό μας; Με ένα φανταστικό πρόσωπο;

Ο δρ Κνόουμπ κατανοεί την περιπλοκότ­ητα του ζητήματος και δεν επιθυμεί να φτάσει σε βιαστικά συμπεράσμα­τα. Αλλωστε, η μουσική μπορεί να εμπνεύσει πολλά ακόμη ισχυρά συναισθήμα­τα: αγάπη, χαρά, έκσταση, ηρεμία. «Η γλώσσα των συναισθημά­των είναι η πιο απλή, η πιο πρωτόγονη γλώσσα που έχουμε για να επικοινωνο­ύμε με τους άλλους ανθρώπους χωρίς να χρησιμοποι­ούμε λέξεις», καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece