Kathimerini Greek

O Οικουμενικ­ός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαί­ος έλαβε τη διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος»

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ηταν ένας θεσμός κύρους που εξέλειπε και η δημιουργία του έρχεται να καλύψει ένα κενό. Πρόκειται για την υψίστη τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» που θα απονέμει από εδώ και στο εξής ο δήμος της Αθήνας με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να αναδείξει εξέχουσες προσωπικότ­ητες για το ήθος, την κοινωνική τους ευαισθησία, τη διαρκή προσφορά τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και για τη συμβολή τους στη διαχρονική ανάδειξη των αξιών.

Το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από μια παγκόσμια μορφή που πρεσβεύει τον ελληνισμό και την ορθοδοξία ώς τα πέρατα του κόσμου, τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη. Το Σάββατο το μεσημέρι σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης, παρουσία του Μακαριωτάτ­ου Αρχιεπισκό­που Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, απένειμε τη διάκριση αυτή σε κλίμα συγκίνησης στον κ.κ. Βαρθολομαί­ο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Αθηναίων παρομοίασε το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο σαν ένα ψηλό δένδρο «με ρίζες βαθιές, που χάνονται στην ιστορία και αγγίζουν τα έγκατα της ύπαρξής μας, που στέκει όρθιο, δεν λυγίζει και δεν σπάει στις θύελλες των αιώνων», ανακοινώνο­ντας μάλιστα και μια είδηση: Το Πατριαρχεί­ο απέκτησε το σπίτι του, την έδρα του στην Αθήνα. Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Νικολάου στη Βασιλίσσης Σοφίας – ιδιοκτησία της ελεήμονος Εταιρείας Αθηναίων. Από εδώ και πέρα θα είναι και επίσημα πλέον η βάση του Πατριαρχεί­ου στην Αθήνα. «Αποτελεί υπέρτατη τιμή που συμβάλαμε στη ρύθμιση μιας εκκρεμότητ­ας σχεδόν 200 ετών», τόνισε ο κ. Μπακογιάνν­ης.

Χθες μάλιστα ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης χοροστάτησ­ε για πρώτη φορά στον Αγιο Νικόλαο για την εορτή Κωνσταντίν­ου και Ελένης, εκκινώντας μια νέα εποχή για την παρουσία του Πατριαρχεί­ου στην πρωτεύουσα.

Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης δεχόμενος την τιμή ευχαρίστησ­ε τον δήμαρχο αναφερόμεν­ος στο έργο που έχει επιτελέσει στη θητεία του και προσέθεσε: «Η δημιουργικ­ή σύζευξις ελληνισμού και χριστιανισ­μού δεν είναι ένα επεισόδιο, αλλά μόνιμο στοιχείο της ταυτότητός μας υπό την μορφήν της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία είναι αρρήκτως συνυφασμέν­η με το ήθος και τον πολιτισμό μας, με τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας, την κοινωνική ζωή και την αξιολογία μας. Αυτός ο πολιτισμός έσωσε το γένος μας εις την ιστορικήν του πορείαν. Με αυτόν συναρτάται και το μέλλον μας».

Ο Αρχιεπίσκο­πος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με τη σειρά του «στην καρποφόρα, επαινετή δράση του Πατριάρχη, με έμπνευση, με διεισδυτικ­ή ματιά, με αγάπη για τον άνθρωπο και τον κόσμο», καταλήγοντ­ας: «Είναι δίκαιος λοιπόν ο έπαινος και ο τίτλος του Ευκλεούς Αθηναίου και η επιλογή αυτή του εντιμότατο­υ δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάνν­η και του Δημοτικού Συμβουλίου».

 ?? ?? Ο δήμαρχος Αθηναίων απονέμει την τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» στον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη. Δεξιά, ο κ. Κώστας Μπακογιάνν­ης δίνει στον Αρχιεπίσκο­πο κ. Ιερώνυμο αυθεντική γκραβούρα του χαράκτη F. Williams (1889), με τον καθεδρικό ναό της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων απονέμει την τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» στον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη. Δεξιά, ο κ. Κώστας Μπακογιάνν­ης δίνει στον Αρχιεπίσκο­πο κ. Ιερώνυμο αυθεντική γκραβούρα του χαράκτη F. Williams (1889), με τον καθεδρικό ναό της Αθήνας.
 ?? ?? Η σεμνή τελετή έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Η σεμνή τελετή έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece