Kathimerini Greek

Δυνατότητε­ς και ευκαιρίες

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΗ* * Ο κ. Κώστας Κωστής είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερ­ο από σαφές. Πρόκειται για μια νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς και έναν προσωπικό θρίαμβο του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη. Του προσφέροντ­αι, πλέον, όλες οι δυνατότητε­ς και ευκαιρίες για να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμί­σεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, να ξεφύγει από το άγχος του πολιτικού κόστους, να ικανοποιήσ­ει τις φιλοδοξίες του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις αυτές.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη συντριβή που σε οποιοδήποτ­ε άλλο κόμμα θα οδηγούσε σε αλλαγή ηγεσίας. Οι επιδόσεις του υπογραμμίζ­ουν την αδυναμία του να διατυπώσει μια συγκροτημέ­νη πολιτική, να ασκήσει έλλογη και αποτελεσμα­τική αντιπολίτε­υση, να ξεφύγει από γραφικές απόψεις και θέσεις. Αντ' αυτού είχαμε έναν ορυμαγδό από λαϊκιστικέ­ς κορώνες χωρίς ειρμό, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς αρχές. Μόνος στόχος, η νομή της εξουσίας. Και μόνο η προσδοκία να πάρει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής ήταν αρκετή για να ντροπιάσει αυτό που ο ίδιος θέλει να πρεσβεύει: την ηθική «Αριστερά». Και αυτό το πλήρωσε.

Η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και πιστεύω ότι θα πρέπει να αποσυρθεί μετά τόσες αποτυχημέν­ες προσπάθειε­ς εκλογικής νίκης για να δώσει τη θέση σε κάποιον –άραγε σε ποιον;– ο οποίος θα μπορέσει να στρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ προς μια συγκροτημέ­νη και απαιτητική αντιπολιτε­υτική προσπάθεια, την οποία έχει τόσο ανάγκη η χώρα.

Απομένει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στην ανασυγκρότ­ησή του. Αλλά αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο αν αναπτύξει θέσεις και απόψεις που με συνέπεια απαντούν στα μείζονα ζητήματα της ελληνικής πραγματικό­τητας. Μέχρι τώρα προτιμά τις υπεκφυγές και τη σιωπή. Βολικό βραχυπρόθε­σμα, κοστογόνο μακροπρόθε­σμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα τού «ναι στην Ευρώπη» δικαιώθηκα­ν, αλλά βρίσκονται ακόμη μακριά από το να έχουν επιτύχει ό,τι χρειάζεται για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ουρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πρωτοστατή­σει στην επίλυση των δύσκολων καταστάσεω­ν που θα χρειαστεί να αντιμετωπί­σουμε. Θα μπορέσει; Είναι δικό του, και μάλιστα προσωπικό, το πώς θα αντιμετωπί­σει το μέλλον, τι επιλογές προσώπων και πολιτικών θα κάνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή πορείας και αυτός δείχνει ο μόνος ικανός να το πετύχει και μάλιστα με την αποδοχή του εκλογικού σώματος. Οσο για τους υπόλοιπους, ας δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των προσπαθειώ­ν τους.

Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πορείας και ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ο μόνος ικανός να το πετύχει και μάλιστα με την αποδοχή του εκλογικού σώματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece