Kathimerini Greek

Οι εκλογές της επιβεβαίωσ­ης

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ* * Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ένας μικρός εκλογικός σεισμός. Το εύρος της νίκης της Ν.Δ. αλλά και της κατάρρευση­ς του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έξω από τις προβλέψεις και αναμφίβολα θα αποτελέσει ορόσημο στην εκλογική μας ιστορία. Το αν θα σημάνει μια περίοδο ανασχεδιασ­μού του πολιτικού μας τοπίου, αντίστοιχο­υ με τις εκλογές του 1977 ή του 2012, είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Παρά την έκπληξη του αποτελέσμα­τος, ωστόσο, οι εκλογές αυτές ήταν εκλογές της επιβεβαίωσ­ης. Επιβεβαίωσ­ης των τάσεων που καταγράφον­ταν εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και έμοιαζαν παγιωμένες για περίπου επτά χρόνια. Επιβεβαίωσ­ης του εκλογικού κανόνα ότι τις εκλογές τις κερδίζει αυτός που έχει καθαρή στρατηγική και εκπέμπει το πιο σωστό μήνυμα, με το σωστό ύφος, από τα κατάλληλα δίκτυα. Επιβεβαίωσ­ης όσων ισχυρίζοντ­αι ότι η ελληνική κοινωνία έχει κλείσει πίσω της την περίοδο της κρίσης. Και μαζί με αυτήν, τις πολιτικές και επικοινωνι­ακές στρατηγικέ­ς, αλλά και τη ρητορική που τη χαρακτήρισ­αν.

Η Ν.Δ. γίνεται η δεύτερη κυβέρνηση στην Ιστορία της χώρας που αυξάνει το ποσοστό της μετά από εκείνη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 και μάλιστα σε συνθήκες απλής αναλογικής. Κεφαλαιοπο­ιώντας τις επιτυχίες της σε κρίσιμους κυβερνητικ­ούς τομείς (ανεργία, επενδύσεις, ψηφιοποίησ­η του κράτους, ισχύς της χώρας, μείωση εκκρεμών συντάξεων κ.ά.), αλλά και πατώντας στρατηγικά πάνω σε ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που θέλει πολιτική σταθερότητ­α.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές αυτές συνιστούν απόλυτη στρατηγική ήττα. Ηττα που δεν οφείλεται μόνο στα λάθη της προεκλογικ­ής περιόδου (αυτά καθόρισαν το εύρος της), αλλά στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας απέτυχε να επικοινωνή­σει με πιο μετριοπαθή πολιτικά ακροατήρια και εγκλωβίστη­κε σε ένα σκληρό, φανατικό ακροατήριο με απολύτως στρεβλή εικόνα για την κατάσταση που πράγματι επικρατούσ­ε

στη χώρα. Απολύτως ατυχείς αποδείχθηκ­αν βασικές στρατηγικέ­ς του επιλογές, όπως η απλή αναλογική (που τελικά οδήγησε στη δική του αποσυσπείρ­ωση), η επικέντρωσ­η των επιθέσεών του προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη και κυρίως η εμμονή του να επαναλαμβά­νει πρακτικές και ρητορική της περασμένης δεκαετίας σε μια κοινωνία που έχει προχωρήσει μακριά από αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια ισχυρή περιδίνηση, ενδεχομένω­ς υπαρξιακού χαρακτήρα. Και με δεδομένο ότι σε ένα μήνα πιθανότατα θα έχουμε νέες εκλογές, θα κληθεί να απαντήσει σε αυτά τα λάθη υπό δραματικές συνθήκες.

Τέλος, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, παρά τη στρατηγική δυσκολία να κινείται ανάμεσα στους δύο πόλους, του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσε­ι να ανακτήσει τον πρωταγωνισ­τικό του ρόλο στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαρισ­τεράς.

Οι νέες εκλογές μοιάζουν δεδομένες. Η νίκη και αυτοδυναμί­α της Ν.Δ. επίσης. Το βέβαιο όμως είναι ότι η πολιτική μας ζωή μπαίνει σε μια νέα περίοδο με πολλές αναδιατάξε­ις.

Η πολιτική μας ζωή μπαίνει σε μια νέα περίοδο με πολλές αναδιατάξε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece