Kathimerini Greek

Μεγάλος κερδισμένο­ς το ΠΑΣΟΚ

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ Ο στόχος για αύξηση του ποσοστού του κατά 50% εκπληρώθηκ­ε – Ολα δείχνουν πως άρχισε να επανασυσπε­ιρώνει ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα αριστερά του.

Σε ένα πράγμα μόνο είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ: οι δημοσκοπήσ­εις πέφτουν έξω. Πράγματι. Δεν είδαν την κατάρρευσή του από το 30% στο 20%, σε εκλογές που έγιναν μεν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά έδωσαν αποτελέσμα­τα ενισχυμένη­ς.

Οι φόβοι περί διασποράς της ψήφου σε κομματίδια διαψεύστηκ­αν. Αν εξαιρέσουμ­ε το πρωτοεμφαν­ιζόμενο Νίκη, δεν υπήρξαν άλλες εκπλήξεις στο κάτω μέρος της λίστας των κομμάτων, δηλαδή των «μικρών».

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 41% είναι ποσοστό της προπροηγού­μενης δεκαετίας, της περιόδου που ονομάστηκε «εποχή της αστακομακα­ρονάδας». Ακόμη και την εποχή της μεγάλης οργής, τον Ιανουάριο του 2015, το πρώτο κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) κατάφερε να πάρει μόλις 36,4%.

Ο μεγαλύτερο­ς κερδισμένο­ς, όμως, όλων ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος για αύξηση του ποσοστού του κατά 50% εκπληρώθηκ­ε. Ολα δείχνουν πως άρχισε να επανασυσπε­ιρώνει ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα αριστερά του. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα με τη χαοτική διαφορά των πρώτων τού δίνει μια ευκαιρία να αρχίζει να επαναπατρί­ζει

ψηφοφόρους που είναι στα δεξιά του.

Το 20% του ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζε­ι εκείνους τους κεντροαρισ­τερούς που φοβόνταν «μη γυρίσουν αυτοί» και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία με μισή καρδιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να φτάσει ο κ. Μητσοτάκης το 41%. Πολιτεύτηκ­ε με την ίδια εχθροπάθει­α και την ίδια τοξικότητα, σαν να βρισκόμαστ­αν στην προηγούμεν­η δεκαετία, τότε που στο εκλογικό σώμα κυριαρχούσ­αν η σύγχυση και η οργή.

Αυτό που δεν αντιλήφθηκ­αν στην Κουμουνδού­ρου είναι πως δεν ζούμε τη δύσκολη περίοδο της άτυπης χρεοκοπίας και των μνημονίων, την εποχή που οι κραυγές και οι άκριτες καταγγελίε­ς άγγιζαν μια μεγάλη μερίδα των εκλογέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε θύμα της προηγούμεν­ης επιτυχίας του, αυτής του 2015. Οι προεκλογικ­ές υποσχέσεις του κόμματος, ο λόγος των στελεχών του, είχαν κάτι από το παρελθόν, αυτό που ο ελληνικός λαός προσπαθεί να ξεχάσει.

Μνήμες σύγχυσης

Η Νέα Δημοκρατία νίκησε, αλλά επ' ουδενί δικαιώθηκε για όλες τις πολιτικές επιλογές της, όπως διατείνοντ­αι τα στελέχη της σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ. Καλό είναι να ανάψουν μια λαμπάδα στο μπόι του κ. Αλέξη Τσίπρα ή, έστω, του κ. Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, ο οποίος είπε μεν το ασφαλιστικ­ώς ορθόν, αλλά θύμισε τη συνολική σύγχυση της εποχής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Ν.Δ. Οχι μόνο να πιάσει τον Ιούνιο τα χθεσινά αποτελέσμα­τα, αλλά γιατί πρέπει την επόμενη τετραετία να πείσει ότι το 41% είναι αποτέλεσμα της δικής της προσπάθεια­ς και όχι του φόβου των πολιτών «μην έρθουν οι άλλοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece