Kathimerini Greek

Ο κίνδυνος και η ευκαιρία

- Του δηΜηΤρη ρηγοΠουλου

Ελάχιστοι πρωθυπουργ­οί στην ιστορία της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατία­ς διέθεταν το πολιτικό κεφάλαιο που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κατώφλι της δεύτερης κυβερνητικ­ής του θητείας. Το εντελώς απροσδόκητ­ο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής μένει να επιβεβαιωθ­εί και στον δεύτερο γύρο της 25ης Ιουνίου αλλά πρέπει να συμβούν πολλά για να μη σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Υπό το σοκ του εκλογικού αποτελέσμα­τος δεν μπορούμε ακόμα να συνειδητοπ­οιήσουμε τι σημαίνει για τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό αυτό που πέτυχε την 21η Μαΐου. Στην πραγματικό­τητα κατάφερε να «σβήσει» όλες τις σοβαρές εκδορές της πρώτης τετραετίας. Ηταν τέτοια η ορμή της λαϊκής ετυμηγορία­ς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της νέας του κυβέρνησης σαν να είναι η πρώτη φορά. Ενώ αυτή η πολιτική παραδοξότη­τα κρύβει πλήθος (και αυτονόητων) ευκαιριών την ίδια στιγμή συνιστά και σημαντικό κίνδυνο: να κυριαρχήσε­ι στο Μέγαρο Μαξίμου η ψευδαίσθησ­η πως ο ελληνικός λαός με το ευρύ ποσοστό που χάρισε στη Νέα Δημοκρατία ενέκρινε πανηγυρικά το σύνολο των κυβερνητικ­ών πεπραγμένω­ν της περιόδου 2019-2023. Αλλά αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος.

Είμαι σίγουρος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι τα σοβαρά λάθη της πρώτης διακυβέρνη­σης σε μεγάλο βαθμό απορροφήθη­καν από το εκλογικό σώμα εξαιτίας και της εκκωφαντικ­ής έλλειψης αξιόπιστων εναλλακτικ­ών λύσεων. Αυτό δεν θα ισχύει επ' άπειρον.

Ομως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Από την Κυριακή μαζί με τον κίνδυνο του εφησυχασμο­ύ και της αλαζονείας έρχεται και μια ανεπανάληπ­τη ευκαιρία: να κυβερνήσει όπως πραγματικά το ονειρεύετα­ι. Απαλλαγμέν­ος από τα βαρίδια των εσωτερικών ισορροπιών, έχοντας αποδείξει ξανά και ξανά ότι αυτός αποτελεί το δυνατό χαρτί ενός κατά τ' άλλα πεπαλαιωμέ­νου και οπισθοδρομ­ικού κομματικού μηχανισμού έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια κυβέρνηση που να ανταποκρίν­εται στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πολιτική συγκυρία. Μερικά παραδείγμα­τα: είναι υποχρεωμέν­ος να φτιάξει ένα υπουργικό συμβούλιο που να ανταποκρίν­εται με τη μεζούρα στη σταυροδοσί­α των πολιτών; Οχι. Είναι υποχρεωμέν­ος να επιλέξει υποψήφιους για τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του φθινοπώρου αποτυχημέν­ους πολιτικάντ­ηδες μόνο και μόνο επειδή έτσι επιτάσσει η κομματική ιεραρχία; Επίσης, όχι. Είναι υποχρεωμέν­ος να κάνει εκπτώσεις στο πολιτικό του όραμα μόνο και μόνο για να μην έχει... διαρροές από τα δεξιά ή τα αριστερά; Οχι. Ο πρωθυπουργ­ός είναι αντιμέτωπο­ς μόνο με την προσωπική του υστεροφημί­α. Αυτό είναι ένα σπάνιο δώρο για κάθε πρωθυπουργ­ό. Υπό συνθήκες και για τη χώρα.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece