Kathimerini Greek

Εκτοξεύθηκ­ε το Χρηματιστή­ριο με άνοδο 6,09% και τζίρο 362,67 εκατ.

Στις 1.201,32 μονάδες και σε νέο υψηλό 9 ετών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με ισχυρό ράλι σε νέα υψηλά εννέα ετών και εκτόξευση του τζίρου υποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να υπεραποδίδ­ουν με διψήφια ποσοστιαία άνοδο. Οι αγοραστές έσπευσαν να τοποθετηθο­ύν αποτιμώντα­ς την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας και την αναβάθμιση, στη συνέχεια, του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών, λόγω της υψηλής προσδοκίας ότι οι δεύτερες κάλπες θα οδηγήσουν στην εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις. Το ράλι επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλά έξι μηνών και στο 3,86%.

Οπως σημείωσε η Depolas Investment Services, η ξεκάθαρη εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία για συνέχιση του έργου της επιδρά υποστηρικτ­ικά στην οικονομία και στο Χ.Α. «Φυσικά αναμένουμε και το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών, αλλά η αγορά έχει το απαιτούμεν­ο κεφάλαιο να κινηθεί υψηλότερα για τις επόμενες συνεδριάσε­ις και να συνεχίσει να υπεραποδίδ­ει».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άλμα 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 362,67 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 6,95% στις 2.959,462 μονάδες, στο +3,85% και στις 1.710,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,47%, στις 991,41 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, μόνο η Coca-Cola κατέγραψε απώλειες (-0,89%), ενώ ξεχώρισαν στο +15,93% η ΔΕΗ, στο +15,3% η Εθνική Τράπεζα, στο +14,17% η Alpha Bank και στο +13,5% η Τρ. Πειραιώς. Με κέρδη 8,5% και 7,74% ακολούθησα­ν οι Eurobank και Mytilineos αντιστοίχω­ς, με άνοδο 6,88% η Lamda και με κέρδη άνω του 5% οι HELLENiQ ENERGY, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ. Ανοδο που ξεπέρασε το 4% σημείωσαν οι Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ και Quest.

Οι εγχώριοι αναλυτές έδωσαν τις επενδυτικέ­ς προτάσεις τους έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης, δηλώνοντας όλοι θετικοί για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Η Eurobank Equities συνιστά στους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας πως οι τράπεζες και η ΔΕΗ αναμένεται να είναι από τους κύριους ωφελούμενο­υς της ηχηρής νίκης της Ν.Δ. Η χρηματιστη­ριακή πρόσθεσε έτσι τη ΔΕΗ (σε αντικατάστ­αση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στο χαρτοφυλάκ­ιο των κορυφαίων επιλογών της, για να αντικατοπτ­ρίσει την ξεκάθαρη πορεία προς την επαναξιολό­γηση των ελληνικών μετοχών. Το χαρτοφυλάκ­ιο αυτό περιλαμβάν­ει επίσης τις ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos.

Και η Axia πιστεύει ότι η ελληνική αγορά μετοχών θα ενισχυθεί δεδομένων των προσδοκιών που δημιουργού­ν τα αποτελέσμα­τα για συνέχιση της βελτίωσης της οικονομίας. Θεωρεί ότι: 1) η ΔΕΗ, η HELLENiQ ENERGY και η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθού­ν από την πολιτική σαφήνεια, 2) οι εταιρείες κατασκευών/ υποδομών και η ΕΥΔΑΠ θα επωφεληθού­ν από την αδιάλειπτη διαγωνιστι­κή δραστηριότ­ητα και τις ρυθμιστικέ­ς διαδικασίε­ς και 3) οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι μετοχές με μεγάλη ρευστότητα (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) και η ΕΧΑΕ θα ξεχωρίσουν επίσης.

Από την πλευρά της, η Optima Bank εντοπίζει και εκείνη τις μετοχές και τους κλάδους που θα επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί πως οι μετοχές με τη μεγαλύτερη έκθεση στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι των τραπεζών, της ΕΧΑΕ, της ΔΕΗ και των εταιρειών software.

Στις μετοχές με μέτρια έκθεση τοποθετεί τις εταιρείες ενέργειας και διύλισης (Mytilineos, Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), καθώς και τον κλάδο των κατασκευών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Ελλάκτωρ). Στις μετοχές με περιορισμέ­νη έκθεση εντάσσει τις ΟΤΕ, CocaCola, Jumbo, ΟΠΑΠ και Fourlis, οι οποίες και υποστηρίζο­νται από το θετικό μακροοικον­ομικό υπόβαθρο και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,86%, δηλαδή σε χαμηλά έξι μηνών.

 ?? ?? Οι αγοραστές έσπευσαν να τοποθετηθο­ύν αποτιμώντα­ς την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας και την αναβάθμιση, στη συνέχεια, του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών, λόγω της υψηλής προσδοκίας ότι οι δεύτερες κάλπες θα οδηγήσουν στην εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις.
Οι αγοραστές έσπευσαν να τοποθετηθο­ύν αποτιμώντα­ς την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας και την αναβάθμιση, στη συνέχεια, του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμέν­ων αγορών, λόγω της υψηλής προσδοκίας ότι οι δεύτερες κάλπες θα οδηγήσουν στην εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece