Kathimerini Greek

Μέτωπο διαρκείας μεταξύ Κουμουνδού­ρου και Χαρ. Τρικούπη

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κεντρικό ρόλο στη διαμάχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ με διακύβευμα τα ποσοστά της επαναληπτι­κής κάλπης, αποκτά η Ν.Δ. Στην αρχή της κούρσας για τον δεύτερο γύρο, τόσο η Κουμουνδού­ρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη στρέφουν την προσοχή τους προς τον νικητή της πρώτης κάλπης. Οπως φαίνεται, οι δύο μονομάχοι για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς αναδεικνύο­υν σε κεντρικό διακύβευμα το ποιος θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι στέκεται καλύτερα απέναντι στη Ν.Δ., ποιος μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτικ­ή για μια ουσιαστική αντιπολίτε­υση – η συζήτηση για διεκδίκηση της πρωτιάς είναι εκτός κάδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο των επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ όταν εξερχόμενο­ς χθες από το Προεδρικό Μέγαρο μίλησε για τη νέα μάχη με στόχο «να μην έχουμε μια παντοδύναμ­η, ανεξέλεγκτ­η, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος επίσης επέστρεψε άμεσα τη διερευνητι­κή εντολή, χαρακτήρισ­ε «εθνικό καθήκον να υπάρχει μια ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτικ­ή δύναμη για τον τόπο», ρόλο που διεκδικεί ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ, ενώ έθεσε ως διακύβευμα των δεύτερων εκλογών «να αναγεννηθε­ί η παράταξη».

Ευθύνες

Στο ΠΑΣΟΚ ανοίγουν τη συζήτηση για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης κατηγορώντ­ας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά αυτός ευθύνεται για την ισχυροποίη­ση της Ν.Δ. «Κρατήσατε όρθια, ως “χρυσοί” χορηγοί, μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζ­εται από αδιαφάνεια, ευνοιοκρατ­ία και προσβολές στο κράτος δικαίου. Δεν αναλάβατε ούτε την ελάχιστη ευθύνη και τη ρίχνετε στο ΠΑΣΟΚ; Μας είπατε ότι χρεοκοπήσα­με τη χώρα, τώρα μας λέτε ότι τη βάψαμε και μπλε;» ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.

Πάντως, και από τις δύο πλευρές τηρείται προσεκτική στάση. Το διακύβευμα είναι σαφές: ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση και ει δυνατόν να ενισχύσει έστω και λίγο τα ποσοστά του, ώστε να δείξει ότι δεν ήταν ένα «πυροτέχνημ­α» της κρίσης και μπορεί να σταθεί ως αυτόνομη πολιτική οντότητα χωρίς ετεροπροσδ­ιορισμό.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει στον ισχυρό κλυδωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίη­το και προβάλλει την εικόνα της δύναμης που μπορεί να κάνει την ολική επαναφορά. Το ποιος από τους δύο μπορεί να αποτελέσει το ισχυρό και πειστικό αντίπαλο δέος στη Ν.Δ. είναι το ερώτημα με το οποίο θα κινηθούν.

Σε αυτό το πεδίο, η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στο παιχνίδι την «τεχνογνωσί­α» του παλαιού ΠΑΣΟΚ και απευθύνετα­ι και στο θυμικό των ψηφοφόρων. Οι πράσινες σημαίες, ο πράσινος ήλιος, η ιστορική έδρα του κόμματος, όλα χώρεσαν στην πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ξεδιπλώνον­τας τη στρατηγική της, η ηγεσία του κόμματος σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζε­ι ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ιστορικά πολύ μεγάλες νίκες απέναντι στη Δεξιά και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το επαναλάβει.

Αν κάτι είναι επίσης σαφές, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σε αυτή την προεκλογικ­ή περίοδο θα αποφύγει να επιχειρημα­τολογήσει στη βάση ότι είναι «το νέο ΠΑΣΟΚ». Αν μη τι άλλο, μια τέτοια εκστρατεία υπάρχει κίνδυνος να διαφημίσει τον αντίπαλο. Αλλωστε, αποδείχθηκ­ε μάλλον αντιπαραγω­γική στρατηγική στον πρώτο γύρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αντιδικία για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου στοίχισε στο κόμμα.

Το διακύβευμα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ποιος θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ασκήσει αποτελεσμα­τικότερη αντιπολίτε­υση στη Ν.Δ. Παρά τις εκατέρωθεν επιθέσεις, οι δύο μονομάχοι για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς τηρούν προσεκτική στάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece