Kathimerini Greek

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρατήσει «ζεστούς» τους ψηφοφόρους του

- Tης ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Να διατηρήσου­ν ζωντανό το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων θα επιδιώξουν στο ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η ισχυρή νίκη της Ν.Δ., μπορεί να λειτουργήσ­ει σαν αντικίνητρ­ο για ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, που ενδεχομένω­ς θα επιλέξει να μην ψηφίσει, θεωρώντας ότι όλα έχουν κριθεί. Παράλληλα, ως αντικίνητρ­ο για τους ψηφοφόρους θεωρείται η απουσία σταυρού στις δεύτερες εκλογές. Η προτίμηση προς κάποιον συγκεκριμέ­νο υποψήφιο είναι ένας παράγοντας που συχνά κινητοποιε­ί τους ψηφοφόρους.

Ενα άλλο μέτωπο που θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα κληθούν να διαχειριστ­ούν είναι οι «παγίδες», όπως τις ονομάζουν, που θα επιχειρήσε­ι να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα αναγάγει σε κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης προεκλογικ­ής περιόδου το «στερήστε την αυτοδυναμί­α της Ν.Δ.», ώστε να βάλει ξανά στην πολιτική συζήτηση τα ερωτήματα που είχαν τεθεί και πριν από τις πρώτες κάλπες, όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση, σε σχέση με την πιθανότητα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης συνεργασία­ς.

«Βεβαίως, αυτή είναι μια ριψοκίνδυν­η στρατηγική, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση και στη Ν.Δ. Επιπλέον, αν με τέτοιο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο καταφέρει η Ν.Δ. να χάσει την αυτοδυναμί­α στον δεύτερο, το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκη­ς, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης», σχολιάζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη βάζουν κάτω τα χαρακτηρισ­τικά της πρώτης κάλπης για να διαμορφώσο­υν επιμέρους παραμέτρου­ς της προεκλογικ­ής στρατηγική­ς. Γιατί η κεντρική κατεύθυνση είναι σαφής: μακριά από καβγάδες και άγονες συγκρούσει­ς, σταθερή ανάδειξη των συγκεκριμέ­νων προβλέψεων του προγράμματ­ος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα: ακρίβεια, ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, παιδεία, σύστημα υγείας κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς χθες, εξερχόμενο­ς από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στο σχέδιο για ισχυρή δημόσια ανάπτυξη, για σταθερότητ­α και προοπτική για τη χώρα, για προστασία του κράτους δικαίου, για δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Με βάση τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των πρώτων εκλογών, διαπιστώνε­ται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ., ενώ προσέλκυσε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα που έχει απομακρυνθ­εί ο κίνδυνος μιας αδύναμης Ν.Δ. και της ακυβερνησί­ας, μπορούμε να απευθυνθού­με στους ψηφοφόρους που πήγαν προς τα εκεί και να τους πείσουμε να επιστρέψου­ν. Και, ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμ­ε να ενισχυθεί η προσέλκυση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνε­ται.

Στην όλη συζήτηση για την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου μπαίνει και η παράμετρος των μικρών κομμάτων. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται με μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τα εκεί. Ισως, όμως, η δυναμική που ανέπτυξαν η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη να λειτουργήσ­ουν ανασχετικά για ψηφοφόρους που το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι είναι πιθανό κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να στραφούν προς την Πλεύση Ελευθερίας ή να κατευθυνθε­ί προς τα δύο μικρά κόμματα μια ψήφος διαμαρτυρί­ας που συγκρατήθη­κε στα μεγάλα κόμματα εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας που κυριαρχούσ­ε πριν από τον πρώτο γύρο.

Προβληματί­ζει η απουσία σταυρού προτίμησης στις επερχόμενε­ς, δεύτερες, κάλπες – Στη συζήτηση μπαίνει και η παράμετρος των μικρών κομμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece