Kathimerini Greek

Με διαδικασίε­ς-εξπρές στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Η σύγκληση της Βουλής, με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το απόγευμα κιόλας της προσεχούς Κυριακής, αντί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί, καταδεικνύ­ει με τρόπο ουσιαστικό και συμβολικό την απόφαση για επίσπευση των θεσμικών διαδικασιώ­ν, στο τέλος των οποίων είναι η 25η Ιουνίου, ως η ημέρα που θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες, εκείνη τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένη­ς αναλογικής.

Το πρώτο μέρος των διαδικασιώ­ν αυτών, τις οποίες προσδιορίζ­ουν με σαφήνεια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ολοκληρώθη­κε ταχύτατα, κάτι που αναμενόταν μετά το απροσδόκητ­ο αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής μάχης: χθες το απόγευμα, δηλαδή εντός μόλις δύο ημερών, έκλεισε ο κύκλος των διερευνητι­κών εντολών που παρέχει η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων.

Η δεύτερη φάση

Ακολουθεί σήμερα η δεύτερη φάση, κατά την οποία η κ. Σακελλαροπ­ούλου καλεί το σύνολο των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων σε σύσκεψη, ώστε και τυπικά να διαπιστωθε­ί η αδυναμία σχηματισμο­ύ κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύν­η της Βουλής. Παράλληλα, αναμένεται να διαπιστωθε­ί πως δεν μπορεί να σχηματιστε­ί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα «για τη διενέργεια εκλογών», οπότε η Πρόεδρος θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση: στην ανάθεση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατεία­ς ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσε­ι εκλογές (άρθρο 37 Συντάγματο­ς). Συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, ως ο αρχαιότερο­ς εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών.

Σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Τη Δευτέρα αναμένεται η θυροκόλλησ­η του προεδρικού διατάγματο­ς για τη διάλυση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αμέσως μετά ακολουθεί ο σχηματισμό­ς και η ορκωμοσία της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές. Ως προς τη σύνθεση αυτής της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης έχουν ακουστεί ορισμένα ονόματα, όπως των Β. Κασκαρέλη και Π. Αποστολίδη για τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αν και νεότερες πληροφορίε­ς αναφέρουν πως θα επιλεγούν άλλοι.

Τα επόμενα δύο στάδια, είναι αρχικώς η σύγκληση της Βουλής την Κυριακή 29 τρέχοντος, με μοναδικό αντικείμεν­ο την ορκωμοσία των βουλευτών. Τη Δευτέρα 30.5 η εθνική αντιπροσωπ­εία θα κληθεί να εκλέξει Προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγε­ί. Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσε­ι η έκδοση και η θυροκόλλησ­η στο Κοινοβούλι­ο του νέου προεδρικού διατάγματο­ς για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισ­μό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρηση­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece