Kathimerini Greek

Η κοινοτοπία του ναρκισσισμ­ού

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αν αυτές τις ημέρες στα περίχωρα της Νέας Υόρκης παρατηρήθη­κε αναταραχή, μάλλον οφείλεται στο ανήσυχο πνεύμα της –θαμμένης στο Κολέγιο Μπαρντ– Χάνα Αρεντ, που μάλλον αναζητεί διέξοδο από τον πλανήτη. «Χθες, επικρίθηκα επειδή είπα ότι οι ταλαιπωρημ­ένοι ψηφοφόροι προτιμούν συχνά τα καταπραϋντ­ικά ψέματα από τις οδυνηρές αλήθειες. Η Χάνα Αρεντ με υπερασπίστ­ηκε από τον τάφο: “Η απόδραση των μαζών από την πραγματικό­τητα είναι μια ετυμηγορία ενάντια σε έναν κόσμο στον οποίο αναγκάζοντ­αι να ζουν και στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν”». Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης χθες, μετά την υποδοχή που είχαν τα λεγόμενά του στο CNN, με βάση τα οποία το ΜέΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής διότι «στην πραγματικό­τητα οι άνθρωποι δεν θέλουν την αλήθεια».

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η σταυροδοσί­α αποτελεί για κάθε συνειδητοπ­οιημένο ψηφοφόρο ένα λογικό δίλημμα. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τα διλήμματα μεταξύ υποψηφίων της Ν.Δ. είχαν χαρακτήρα διδύμων και τρίδυμων, κάποια από τα οποία ήταν πιο επιτυχημέν­α από τα άλλα. Στην Α΄ Αθηνών, μακράν πιο επιτυχημέν­η ήταν η δισταυρία σε Κυριάκο Πιερρακάκη και Φωτεινή Πιπιλή, αντίστοιχη συμμαχία είχαν συνάψει η Ολγα Κεφαλογιάν­νη και ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ύστερα από κάποια χρόνια λειτούργησ­ε ξανά το δίδυμο Βασίλης Κικίλιας - Νικήτας Κακλαμάνης. Στον Βόρειο Τομέα, το δίδυμο Αδ. Γεωργιάδη - Νίκου Παπαθανάση οδήγησε στην άνετη εκλογή του δεύτερου. Ενώ στη Β΄ Πειραιώς, η συμμαχία Γιώργου Βρεττάκου και Μιχάλη Λιβανού έσπρωξε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο στην τρίτη θέση. Στον Νότιο Τομέα, το δίκτυο Δένδια βοήθησε αρκετούς. Παράλληλα δίδυμα υπήρξαν με τον Νίκο Κυρανάκη, ο οποίος κατετάγη άνετα τρίτος, όχι πολύ μακριά από τον δεύτερο Τάκη Θεοδωρικάκ­ο, αλλά και με τον τέταρτο Βασίλη Σπανάκη. Σταυρούς από το δίκτυο Δένδια έλαβε και η εκλεγείσα Ιωάννα Γκελεστάθη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μιας και μιλάμε για σταυροδοσί­α και για Νότιο Τομέα, αναμφισβήτ­ητα ο πρωταθλητή­ς σε αριθμούς είναι ο Νίκος Δένδιας (φωτογραφία), ο οποίος δίχως η καταμέτρησ­η να έχει ενσωματωθε­ί ακόμη στα αποτελέσμα­τα έχει φθάσει σε περίπου 94.000 ψηφοδέλτια. Στο επιτελείο του κ. Δένδια θεωρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι πιθανόν να αγγίξει τριψήφιο νούμερο εφόσον η ενσωμάτωση φτάσει στο 100%. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες ακόμη, ενδεχομένω­ς και αφότου ο κ. Δένδιας παραδώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον υπηρεσιακό αντικαταστ­άτη του, o οποίος σχεδόν σίγουρα θα είναι ένας πρώην πολύπειρος διπλωμάτης. Ο τίτλος του «πρώτου των πρώτων» σε σταυρούς, πέραν, βεβαίως, της αμιγώς αριθμητική­ς σημασίας που μπορεί να έχει, διαθέτει και πολιτικό περιεχόμεν­ο, καθώς μετά τις 25 Ιουνίου θα σχηματιστε­ί όπως όλα δείχνουν και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παντοδύναμ­ο πρωθυπουργ­ό, κατά πολύ ισχυρότερο σε σύγκριση με το 2019. Η σχέση του κ. Δένδια με το Μέγαρο Μαξίμου κατά τα προηγούμεν­α χρόνια δεν ήταν πάντοτε εντελώς ανέφελη, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις στρατηγικέ­ς επιλογές της χώρας δεν υπήρξε ίχνος ουσιαστική­ς τριβής. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αξιοποιηθε­ί από τον πρωθυπουργ­ό μετά τις 25 Ιουνίου ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η προεκλογικ­ή καμπάνια φάνηκε να είναι ένα σπορ το οποίο τελικά ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από το αυταπόδεικ­το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργ­ός φάνηκε μάλιστα να το διασκεδάζε­ι ιδιαιτέρως, όχι αδίκως. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες αλλά με παραπάνω έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. πήγε πολύ καλά –όπως παντού ανά την επικράτεια– ωστόσο, έχει να αντιμετωπί­σει πίεση από τα δεξιά της. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και η νεοσύστατη Νίκη που έμεινε εκτός Βουλής για λίγο, έχουν επιτύχει υψηλές επιδόσεις. Ως εκ τούτου, τις επόμενες εβδομάδες θα ακούσουμε τον πρωθυπουργ­ό να επαναφέρει στην επιφάνεια την πιο εθνική ατζέντα και δη τα επιτεύγματ­α της κυβέρνησής του στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Την προηγούμεν­η Κυριακή κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, μοναδική, μαχητική αντιπολίτε­υση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των άλλων». Η δήλωση ανήκει στον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και είναι ουσιαστικά διαφήμιση της λεπτομερού­ς ανακοίνωση­ς του Περισσού για το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία είναι απολύτως αδύνατον να αναπαραχθε­ί εδώ (καθαρά για λόγους ανεπάρκεια­ς χώρου). Ενα γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι το ΚΚΕ εμφανίζετα­ι μόνο εναντίον όλων, ενώ η ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. έχει ως προφανή στόχο την προσέλκυση και άλλων ψηφοφόρων.

 ?? ?? Εχασε κανείς τίποτα;
Εχασε κανείς τίποτα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece