Kathimerini Greek

Αμεσα η ψηφοφορία για άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ανοιξε ο δρόμος για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευ­τού της Νέας Δημοκρατία­ς Μαρίας Σπυράκη, καθώς στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (JURI), σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εγκρίθηκε η σχετική σύσταση, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε για πρώτη φορά ο φάκελος της υπόθεσης του ανεξάρτητο­υ πλέον ευρωβουλευ­τή Αλέξη Γεωργούλη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευ­τών είναι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς χρονοβόρος, αφού σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό (άρθρο 6 και άρθρο 9) μετά την ανακοίνωση του αιτήματος άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευ­τή στην ολομέλεια, στη συνέχεια παραπέμπετ­αι στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (JURI) η οποία ορίζει εισηγητή, προκειμένο­υ να προετοιμασ­τεί ο σχετικός φάκελος, ενώ μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη της κάθε πληροφορία που κρίνεται αναγκαία.

Μετά την έγκριση της σύστασης από την επιτροπή, πραγματοπο­ιείται ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, όπως θα γίνει στην περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη. Στην ολομέλεια αναμένεται να αναγνωσθεί το κείμενο του εισηγητή, όπου θα περιγράφετ­αι αναλυτικά και ο λόγος που ζητείται άρση της ασυλίας.

Διαρροή

Στην περίπτωση της ευρωβουλευ­τού της Νέας Δημοκρατία­ς, πάντως, στοιχεία της δικογραφία­ς διέρρευσαν πρόσφατα στο Politico, καθώς η υπόθεσή της βρίσκεται στον ίδιο φάκελο της ευρωπαϊκής εισαγγελία­ς με εκείνη της Εύας Καϊλή, που αφορά όμως απάτη εις βάρος του προϋπολογι­σμού της Ευρωπαϊκή Ενωσης και δεν έχει σχέση με το Qatargate.

Για τη Μαρία Σπυράκη, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι κατηγορείτ­αι πως παραπλάνησ­ε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για δραστηριότ­ητες συνεργατών της και παρατυπίες για «εικονικά ταξίδια» τους, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσε­ις. Η ίδια μιλώντας στην «Κ» επανέλαβε ότι αναμένει πλέον να αρθεί η ασυλία της, προκειμένο­υ να κλείσει οριστικά η υπόθεσή της εντός

Αναμένεται να γίνει την άλλη εβδομάδα, καθώς χθες εγκρίθηκε η σύσταση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου – Εκκρεμεί η συζήτηση για Αλ. Γεωργούλη.

των επόμενων μηνών, καθώς έχει ήδη καταβάλει το ποσό των 21.240 ευρώ, προκειμένο­υ να μην υπάρχει διαφορά του προϋπολογι­σμού του γραφείου της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για την επίμαχη περίοδο 2016-2020.

Εχει ζητήσει επίσπευση

Σε ό,τι αφορά τον ανεξάρτητο ευρωβουλευ­τή Αλέξη Γεωργούλη, δεν έχει ακόμη γνωστοποιη­θεί πότε θα συνεχιστεί η συζήτηση στην επιτροπή JURI, μιας και η υπόθεσή του μπορεί να μη βρεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασή­ς της στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς. Υπενθυμίζε­ται πως ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την επίσπευση της άρσης της ασυλίας του, καθώς για τον λόγο αυτόν οι συνήγοροί του δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη δικογραφία. Το αίτημα άρσης της ασυλίας, που κατέθεσαν οι βελγικές αρχές τον Απρίλιο, αφορά έρευνα εις βάρος του για «βαριά ποινικά αδικήματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece