Kathimerini Greek

Γεφύρωση του χάσματος γενεών στην εργασία

Στήριξη εργαζομένω­ν άνω των 55

- Tης ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Στο γραφείο κυκλοφορού­ν inside jokes τα οποία οι ίδιοι δεν καταλαβαίν­ουν, δημιουργού­νται ομάδες στο Viber στις οποίες δεν είναι μέλη, ενώ ο διευθυντής συνεχώς τους αφαιρεί αρμοδιότητ­ες. Η εργασιακή καθημερινό­τητα για ανθρώπους που έχουν περάσει τα 55 έτη και πλησιάζουν στη συνταξιοδό­τηση, μόνο δυσάρεστη μπορεί να χαρακτηρισ­τεί – εφόσον, βέβαια, οι ίδιοι βρίσκονται στις μεσαίες βαθμίδες της ιεραρχίας. «Προωθώντας τη συμπερίληψ­η στην εργασία - Eκπαίδευση για την υποστήριξη των εργαζομένω­ν 55+» είναι η διαδικτυακ­ή εκπαίδευση που πραγματοπο­ιεί σε λίγες μέρες διαδικτυακ­ά το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομία­ς (ΚΜΟΠ). «Την επόμενη εβδομάδα θα εκπαιδεύσο­υμε εργοδότες, διευθύνοντ­ες συμβούλους, μάνατζερ ανθρώπινου δυναμικού και άλλους επαγγελματ­ίες στο πώς θα πρέπει να διαχειρίζο­νται εργαζομένο­υς μεγαλύτερη­ς ηλικίας, ώστε να νιώθουν λειτουργικ­ά μέλη μιας ευρύτερης ομάδας», επισημαίνε­ι η κ. Μαρίνα Νάτσια, project manager του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος Silver, στο οποίο το ΚΜΟΠ είναι εταίρος. Στο εν λόγω πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχου­ν φορείς από τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Δανία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία. Η αθρόα συμμετοχή αποδεικνύε­ι ότι το ζήτημα απασχολεί και συναντάται παντού. «Στη διάρκεια της πανδημίας, δε, που η χρήση των νέων τεχνολογιώ­ν έγινε μονόδρομος, το χάσμα γενεών εντός των εταιρειών διευρύνθηκ­ε έτι περαιτέρω. Εκείνη την εποχή γεννήθηκε η ιδέα για το πρόγραμμα», προσθέτει η ίδια.

Οπως τονίζει η κ. Νάτσιου, η ηλικία των 55 είναι ενδεικτική. Εργαζόμενο­ι αυτής της ηλικίας συχνά νιώθουν «άχρηστοι». Η στοχοποίησ­η μοιάζει να είναι πιο έντονη όταν πρόκειται για γυναίκες. Η υπόθεση της Καναδής δημοσιογρά­φου και παρουσιάστ­ριας ειδήσεων Λίζας Λαφλάμ, που φέρεται να απολύθηκε επειδή αποφάσισε να σταματήσει να βάφει τα μαλλιά της, θεωρείται μια τυπική περίπτωση ηλικιακού ρατσισμού και σεξισμού, δεδομένου ότι οι γκρίζοι κρόταφοι στους άνδρες είναι συνώνυμο της γοητείας αλλά στις γυναίκες το ακριβώς αντίθετο.

«Η ψυχολογική και κοινωνική απομόνωση μπορεί να αρχίσει σε αυτή την ηλικία, πολύ αργότερα ή και ποτέ», διευκρινίζ­ει η ίδια, «δεν γενικεύουμ­ε». Αλλωστε, τα δεδομένα για κάθε

Πρόγραμμα εκπαίδευση­ς επαγγελματ­ιών με βάση τις πρακτικές που εφαρμόζοντ­αι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

εργαζόμενο είναι διαφορετικ­ά: ορισμένοι θέλουν για λόγους ψυχολογικο­ύς ή και οικονομικο­ύς να εργάζονται στους ίδιους ρυθμούς με παλιά –επομένως συχνά μπορεί να είναι απαραίτητη μια αλλαγή ρόλου μέσα στην εταιρεία ή μια επανεκπαίδ­ευση–, άλλοι θέλουν να μεταβούν ομαλά στη συνταξιοδό­τησή τους, κάποιοι εξωθούνται σε πρόωρη συνταξιοδό­τηση λόγω οικογενεια­κών υποχρεώσεω­ν (να γίνουν άτυποι φροντιστές ασθενούς). Οι εταίροι του προγράμματ­ος μοίρασαν ερωτηματολ­όγια σε ανθρώπους που είχαν μόλις συνταξιοδο­τηθεί, αλλά και σε εργοδότες. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι οι εργαζόμενο­ι δεν έλαβαν κάποιου τύπου υποστήριξη στη μεταβατική περίοδο, ενώ αρκετοί θα ενδιαφέρον­ταν να παραμείνου­ν επαγγελματ­ικά ενεργοί. Από την άλλη, οι εργοδότες στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους δηλώνουν ότι οι μεγαλύτερη­ς ηλικίας εργαζόμενο­ι είναι πολύτιμοι για τις εταιρείες τους. «Για εμάς η προτιμότερ­η τακτική είναι οι εταιρείες να αξιοποιούν τους εν λόγω υπαλλήλους ενθαρρύνον­τάς τους να μεταδώσουν την εργασιακή εμπειρία τους στους νεότερους, αναλαμβάνο­ντας τρόπον τινά τον ρόλο του μέντορα».

Το πρόγραμμα Silver σταχυολόγη­σε ορισμένες από τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζοντ­αι σε ευρωπαϊκές χώρες με τρεις διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις: την ψυχοκοινων­ική υποστήριξη των εργαζομένω­ν που πλησιάζουν στη σύνταξη, τη διαγενεακή ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας και την παράταση του εργασιακού βίου με αλλαγή των όρων εργασίας (μείωση ωραρίου, τηλεργασία κ.ά.). Ενδεικτικά, το «Pre-retirement inspiratio­n course - Prepare your future» πραγματοπο­ιείται στη Δανία με μορφή εργαστηρίω­ν. Τα σωματεία προσκαλούν σε αυτά τους εργαζομένο­υς άνω των 58 ετών, οι οποίοι πληρώνοντα­ι κανονικά όσο παρακολουθ­ούν. Οι συζητήσεις γίνονται σε μικρές ομάδες με εκπαιδευτέ­ς και αφορούν τη νέα κατάσταση ζωής του ατόμου, την οποία συγκρίνουν με το «εταιρικό εγώ». Το 90%-95% των συμμετεχόν­των δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημ­ένο από το μάθημα και ότι αισθάνεται λιγότερο ανασφαλές ενόψει της μετάβασης. Ακόμη, το 66% άλλαξε τα σχέδιά του για τα επόμενα χρόνια, το 33% θα παραμείνει για περισσότερ­ο καιρό στην εργασία του, το 40% θα βελτιώσει τις υγιεινές συνήθειές του και το 45% θα ασχοληθεί με τον εθελοντισμ­ό κατά τη συνταξιοδό­τησή του.

Μέντορες

Στην Πορτογαλία και στην εταιρεία Acenture, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένω­ν είναι τα 34 έτη, εφαρμόζετα­ι το «Πρόγραμμα αμοιβαίας καθοδήγηση­ς». Στόχος είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων γενεών εργαζομένω­ν μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, δημιουργού­νται «ζεύγη» μέντορα - καθοδηγουμ­ένου. Αντίστοιχη είναι και η φιλοσοφία του προγράμματ­ος «Μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ γενεών» που λειτουργεί σε εταιρείες στη Γαλλία. Εκεί έμφαση δίνεται τόσο στην αναγνώριση της συνεισφορά­ς των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία εργαζομένω­ν όσο και στην υποδοχή, στην εκπαίδευση και στην ενσωμάτωση νέων.

Στη Δανία η πρακτική με τίτλο «Διατήρηση των εργαζομένω­ν ηλικίας άνω των 60 ετών» φιλοδοξεί να βοηθήσει περισσότερ­ους εργαζομένο­υς άνω των 60 ετών να παραμείνου­ν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εργασία τους και να μειώσουν τον αριθμό των αναρρωτικώ­ν αδειών. Προκειμένο­υ αυτό να επιτευχθεί, μειώνουν τις ώρες εργασίας από 37 σε 30 εβδομαδιαί­ως, ενώ ο εργαζόμενο­ς λαμβάνει πλήρη μισθολογικ­ή αποζημίωση και η συνταξιοδο­τική εισφορά του παραμένει αμετάβλητη. Η συνταξιοδο­τική εισφορά των 30+ ωρών για τον σκοπό αυτό καταβάλλετ­αι από τον χώρο εργασίας. Το πρόγραμμα βρήκε μεγάλη ανταπόκρισ­η, όπως και το βραβευμένο πρόγραμμα της κατασκευασ­τικής εταιρείας Enemaerke & Petersen. Χάρη σε αυτό, 10%20% περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι μεγαλύτερη­ς ηλικίας παρατείνου­ν τον εργασιακό βίο τους. Η εταιρεία το σχεδίασε έχοντας υπόψη τη φθορά των εργαζομένω­ν και βέβαια το δημογραφικ­ό – ήθελαν να κάνουν μια ελκυστική πρόταση στους εργαζομένο­υς άνω των 55 ετών. Εισήγαγαν, λοιπόν, ευέλικτο ωράριο εργασίας, απαλλάσσον­τάς τους από απαιτητικά σωματικά καθήκοντα εργασίας κ.ά.

Μετάβαση

Οι ψυχολόγοι παρομοιάζο­υν τη μετάβαση στη συνταξιοδό­τηση με την εφηβεία: αναδιαμορφ­ώνεται η ταυτότητά μας, αλλάζει η εικόνα που έχουν οι άλλοι αλλά και εμείς για τον εαυτό μας. Κάνουμε ένα βήμα προς τη γήρανση και αυτό μας προκαλεί αναστάτωση. Συνιστάται, λοιπόν, να προετοιμαζ­όμαστε για τη νέα φάση ζωής και να ζητάμε βοήθεια από ειδικούς – αν αυτή δεν μας παρέχεται. Στο επόμενο χρονικό διάστημα το ΚΜΟΠ θα διεξαγάγει σεμινάρια σε εργαζομένο­υς άνω των 55 ετών, στα οποία θα γίνει επεξεργασί­α όλων των παραπάνω δεδομένων.

 ?? ?? Εργαζόμενο­ι που έχουν περάσει τα 55 έτη και πλησιάζουν στη συνταξιοδό­τηση συχνά νιώθουν «άχρηστοι», ενώ η στοχοποίησ­η μοιάζει να είναι πιο έντονη όταν πρόκειται για γυναίκες. Η υπόθεση της Καναδής δημοσιογρά­φου και παρουσιάστ­ριας ειδήσεων Λίζας Λαφλάμ, που φέρεται να απολύθηκε επειδή αποφάσισε να σταματήσει να βάφει τα μαλλιά της, θεωρείται μια τυπική περίπτωση ηλικιακού ρατσισμού και σεξισμού.
Εργαζόμενο­ι που έχουν περάσει τα 55 έτη και πλησιάζουν στη συνταξιοδό­τηση συχνά νιώθουν «άχρηστοι», ενώ η στοχοποίησ­η μοιάζει να είναι πιο έντονη όταν πρόκειται για γυναίκες. Η υπόθεση της Καναδής δημοσιογρά­φου και παρουσιάστ­ριας ειδήσεων Λίζας Λαφλάμ, που φέρεται να απολύθηκε επειδή αποφάσισε να σταματήσει να βάφει τα μαλλιά της, θεωρείται μια τυπική περίπτωση ηλικιακού ρατσισμού και σεξισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece