Kathimerini Greek

Χωρίς γιατρούς τα νησιά, μια ανάσα πριν από το καλοκαίρι

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι για την υγειονομικ­ή κάλυψη κατοίκων και επισκεπτών νησιωτικών περιοχών της χώρας ξεκινάει. Λίγες ημέρες πριν «μπει» ο Ιούνιος, οι εργαζόμενο­ι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλο­υν μεγάλα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητε­ς σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας και ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει άμεση προτεραιότ­ητά της τη στελέχωσή τους.

«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνε­ται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει: «Πώς να ενδιαφερθε­ί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα; Πώς να ενδιαφερθο­ύν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με 800 ευρώ μισθό τον μήνα, όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή; Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς. Χωρίς μισθολογικ­ά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξει­ς γίνονται, αλλά καθίσταντα­ι άγονες».

Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα παρατεινόμ­ενης υποστελέχω­σης υγειονομικ­ών μονάδων νησιών: «Η Κως παραμένει χωρίς παθολόγο. Γίνονται προκηρύξει­ς, βγαίνουν άγονες. Καλύπτοντα­ι τα κενά με μετακινήσε­ις». Ο ένας αναισθησιο­λόγος του νοσοκομείο­υ Λήμνου παραμένει σε δικαιολογη­μένη άδεια. «Εγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθ­ηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Οπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογι­κό πρόβλημα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο ένας χειρουργός, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεί­α, ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας ογκολόγος και ένας ωτορινολαρ­υγγολόγος. Στο νοσοκομείο Σύρου –νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες– οι δύο καρδιολόγο­ι της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, η οποία έκλεισε, μετακινήθη­καν στην καρδιολογι­κή κλινική για να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρ­όμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς. Υπηρετεί ένας παθολογοαν­ατόμος, ο οποίος συνταξιοδο­τείται τον επόμενο μήνα. Η χειρουργικ­ή κλινική είναι χωρίς διευθυντή, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε νευρολόγος ούτε ψυχίατρος.

Το νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας Νάξου δεν έχει γυναικολόγ­ο. Διαθέτει μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιο­λόγο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεί­α. Υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγο­ς για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφί­ες και άλλες απεικονιστ­ικές εξετάσεις.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου παραμένει χωρίς παθολόγο, ενώ προσφάτως απέκτησε έναν γενικό γιατρό. Στη συγκεκριμέ­νη μονάδα υπηρετούν ένας καρδιολόγο­ς, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολό­γος. Και το γενικό νοσοκομείο Θήρας (την ευθύνη της λειτουργία­ς του έχει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) δεν έχει παθολόγο, πνευμονολό­γο και μικροβιολό­γο.

Μεγάλα κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και απουσία κινήτρων για κάλυψη των θέσεων.

Νοσηλευτικ­ό προσωπικό

Κενά στις μονάδες υγείας των νησιών υπάρχουν και σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό. Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικο­ί. Παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Ρόδου. Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτικ­ή υπηρεσία με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείο­υ. Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικ­ού προσωπικού και αναισθησιο­λόγων (υπηρετούν μόνο δύο), από τις επτά χειρουργικ­ές αίθουσες λειτουργού­ν μόνο οι δύο».

 ?? ?? Tο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δεν έχει παθολόγο, πνευμονολό­γο και μικροβιολό­γο. Οι εργαζόμενο­ι των δημόσιων νοσοκομείω­ν ζητούν την άμεση στελέχωση των μονάδων υγείας της νησιωτικής χώρας.
Tο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δεν έχει παθολόγο, πνευμονολό­γο και μικροβιολό­γο. Οι εργαζόμενο­ι των δημόσιων νοσοκομείω­ν ζητούν την άμεση στελέχωση των μονάδων υγείας της νησιωτικής χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece