Kathimerini Greek

Δύο ημέρες κράτησαν οι συγκρούσει­ς στο Μπέλγκορον­τ

-

Περνώντας τα σύνορα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία τη Δευτέρα, παραστρατι­ωτικές ομάδες προκάλεσαν δολιοφθορέ­ς σε υποδομές εντός ρωσικού εδάφους, στο Μπέλγκορον­τ, τουλάχιστο­ν έως και χθες το απόγευμα. Η Μόσχα έκανε χθες λόγο για ολοκληρωτι­κή καταστροφή των εισβολέων, αλλά η διάρκεια των εχθροπραξι­ών προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη. «Τα υπολείμματ­α των εθνικιστών οδηγήθηκαν πίσω, στο έδαφος της Ουκρανίας, όπου συνέχισαν να δέχονται πυρά μέχρις ότου εκμηδενίστ­ηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι, όπου έκανε λόγο για 70 νεκρούς «τρομοκράτε­ς» και τέσσερα κατεστραμμ­ένα οχήματα. Προηγουμέν­ως, στη διάρκεια της νύχτας, οι εισβολείς είχαν επιχειρήσε­ι να πλήξουν παραμεθόρι­ες περιοχές με drones, τα οποία κατέρριψε η ρωσική αεράμυνα. Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε έκτακτη εκκένωση παραμεθόρι­ων χωριών, που οργάνωσε ο κυβερνήτης του Μπέλγκορον­τ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, ο οποίος ανέφερε τον θάνατο ενός αμάχου. Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτ­ε σχέση με την επιδρομή, αποδίδοντά­ς την σε ομάδες Ρώσων ανταρτών που αντιτίθεντ­αι στον πόλεμο. Την ευθύνη για το εγχείρημα ανέλαβαν δύο οργανώσεις Ρώσων, εχθρών του Πούτιν, που ζουν στην Ουκρανία: η «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας» και το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών». Η πρώτη δημιουργήθ­ηκε από τον Ιλια Πονομαριόφ, πρώην βουλευτή στη ρωσική Δούμα, ο οποίος ζει στην Ουκρανία από το 2014 και απέκτησε ουκρανική υπηκοότητα το 2016. Η δεύτερη συγκροτήθη­κε από τον Ντένις Καπούστιν –έχει εξτρεμιστι­κό, νεοναζιστι­κό προσανατολ­ισμό– και χρεώθηκε μια άλλη επιχείρηση δολιοφθορά­ς στην επίσης παραμεθόρι­α, ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ, τον Μάρτιο. Και οι δύο ομάδες διαψεύδουν την απώθηση και υποστηρίζο­υν πως βρίσκονται ακόμη σε ρωσικό έδαφος, ενώ με μήνυμά της στο Telegram η «Λεγεώνα» υποστήριξε πως σκοπός της ήταν να δημιουργήσ­ει μια «αποστρατιω­τικοποιημέ­νη ζώνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «πολλοί ρωσικής εθνότητας πολίτες ζουν στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν Ουκρανοί μαχητές», δείχνοντας το Κίεβο για την επιδρομή στο Μπέλγκορον­τ. Ο Ρώσος αξιωματούχ­ος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντιπερισπ­ασμό των Ουκρανών ώστε να μετατοπιστ­εί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την άλωση του Μπαχμούτ. Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, επέμενε χθες ότι τα στρατεύματ­α του Κιέβου διατηρούσα­ν τον έλεγχο κάποιων εδαφών στο νοτιοδυτικ­ό άκρο του Μπαχμούτ, αλλά ανεξάρτητο­ι παρατηρητέ­ς και διεθνή πρακτορεία επιβεβαίων­αν την κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ έκανε γνωστό ότι η Πολωνία και άλλες χώρες της ηπείρου άρχισαν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Ολλανδή

Αντιπερισπ­ασμό στην πτώση του Μπαχμούτ θεωρεί η Ρωσία την εισβολή παραστρατι­ωτικών από την Ουκρανία σε παραμεθόρι­α περιοχή.

υπουργός Αμυνας Κάισα Ολόνγκρεν, η προμήθεια F-16 στο Κίεβο θα καθυστερήσ­ει, καθώς Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία δεν διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη. Ανεβάζοντα­ς τους τόνους, ο αντιπρόεδρ­ος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποί­ησε ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο «πυρηνικής Αποκάλυψης».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα έχει σήμερα στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Μιχαήλ Μισούτιν, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύει την Κίνα με υδρογονάνθ­ρακες «σε μακροπρόθε­σμη βάση» και προέβλεψε ότι το διμερές εμπόριο θα ξεπεράσει φέτος τα 200 δισ. δολάρια.

Τέλος, την άμεση αποφυλάκισ­η του δημοσιογρά­φου της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτ­ς ζήτησαν χθες οι ΗΠΑ, μετά την παράταση της κράτησής του κατά τρεις μήνες από δικαστήριο της Μόσχας. Ο 31χρονος δημοσιογρά­φος, που αντιμετωπί­ζει ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια αν καταδικαστ­εί για κατασκοπεί­α, είναι ο πρώτος Αμερικανός που φυλακίζετα­ι στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece