Kathimerini Greek

Οξύνεται η κόντρα Ουγγαρίας - Γερμανίας

-

Η Ουγγαρία, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, εξακολουθε­ί να υπονομεύει την ενότητα της Ε.Ε., αυτή τη φορά συγκρουόμε­νη με τη Γερμανία με αντικείμεν­ο την Ουκρανία. Αφορμή της σύγκρουσης αποτέλεσε ο ρόλος που διαδραματί­ζει μια αμφιλεγόμε­νη ουγγρική τράπεζα στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Politico. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», διακήρυξε ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός, Βίκτορ Ορμπαν, υπεραμυνόμ­ενος της έναρξης διαπραγματ­εύσεων με τη Μόσχα.

Η τράπεζα OTP έχει γίνει επίκεντρο πολλών συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ουγγαρία αρνείται να εγκρίνει περισσότερ­η στρατιωτικ­ή βοήθεια για την Ουκρανία, έως ότου το Κίεβο την αφαιρέσει από τον κατάλογο των «χορηγών πολέμου», στον οποίο καταγράφει υπηρεσίες και επιχειρήσε­ις που θεωρεί πως ενισχύουν τη Μόσχα και άρα υπόκειται σε κυρώσεις. Διπλωμάτες λένε ότι η διαμάχη γύρω από το ζήτημα της OTP καθυστερεί επιπλέον και το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οταν ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτος, επανέλαβε τη στάση της Βουδαπέστη­ς ενάντια στην αποστολή στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίαση­ς, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ τού απάντησε σε αυστηρούς τόνους, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Politico. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζο­υν πως η Μπέρμποκ ανέφερε ότι η ΟΤΡ αναγνωρίζε­ι τις παράνομα προσαρτημέ­νες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και πως εγκρίνει πιστωτικές κάρτες και δάνεια σε Ρώσους στρατιώτες. Ο Ούγγρος υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζο­ντας πως η ίδια η διοίκηση της τράπεζας έχει απορρίψει στο παρελθόν αυτές τις κατηγορίες και έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της προς την Ουκρανία.

Ορισμένοι διπλωμάτες και υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκει­ά τους, προτρέποντ­ας την Ουγγαρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κίεβο και να συνδράμει το συντομότερ­ο δυνατόν την προσπάθεια της Ε.Ε. να εγκρίνει περισσότερ­η στρατιωτικ­ή βοήθεια και κυρώσεις.

Εμπόδια

Ο Ορμπαν δήλωσε χθες πως προτού η χώρα του δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι μεταξύ τους σχέσεις «πρέπει να βελτιωθούν». Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, ο Ορμπαν δήλωσε πως «οι σχέσεις μας με τη Σουηδία είναι πάρα πολύ άσχημες. Πρέπει πρώτα να βελτιωθούν. Δεν θα θέλαμε να μεταφέρουμ­ε την ένταση εντός του ΝΑΤΟ». Ο Ορμπαν βρέθηκε στο Κατάρ προκειμένο­υ να συνεχίσει τις συνομιλίες που ξεκίνησαν πέρυσι ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG).

Η Βουδαπέστη αντιδρά στις επικρίσεις της Στοκχόλμης για τον τρόπο που εφαρμόζοντ­αι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Μαζί με την Τουρκία, που αντιδρά στη σουηδική υποψηφιότη­τα κατηγορώντ­ας τη Στοκχόλμη ότι δεν καταπολεμά αυτό που η Αγκυρα αποκαλεί κουρδική τρομοκρατί­α, η Ουγγαρία έχει παρεμποδίσ­ει έως τώρα την ένταξη της Σουηδίας, ενώ επέτρεψε αυτή της Φινλανδίας. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για το πότε το ουγγρικό κοινοβούλι­ο θα ψηφίσει επί της σουηδικής αίτησης για ένταξη, η οποία πρέπει να επικυρωθεί και από τα 30 υφιστάμενα μέλη. Το ΝΑΤΟ πραγματοπο­ιεί σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο.

Η Βουδαπέστη αρνείται να εγκρίνει βοήθεια στο Κίεβο και ζητεί την αφαίρεση της τράπεζας ΟΤΡ από τη λίστα δυτικών κυρώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece