Kathimerini Greek

Η λιτότητα διχάζει την κυβέρνηση Σολτς

Ο Σοσιαλδημο­κράτης καγκελάριο­ς και ο Φιλελεύθερ­ος ΥΠΟΙΚ προωθούν περικοπές, ενώ οι Πράσινοι αντιδρούν

-

Καθώς συμπληρώνε­ι αυτή την εβδομάδα 160 χρόνια από την ίδρυσή του, το γερμανικό σοσιαλδημο­κρατικό SPD αποτελεί το αρχαιότερο κόμμα της Γερμανίας και μια από τις πιο επιδραστικ­ές μορφές πολιτικής οργάνωσης στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, οι εορταστικέ­ς εκδηλώσεις που οργανώνοντ­αι αυτές τις ημέρες στο Κτίριο Βίλι Μπραντ στο Βερολίνο, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του, όπως και σε άλλες πόλεις, περιβάλλον­ται από μια ατμόσφαιρα διάχυτου σκεπτικισμ­ού για δύο βασικούς λόγους: τη δημοσκοπικ­ή βύθιση του κόμματος και τις έντονες εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ που συγκρότησα­ν οι Σοσιαλδημο­κράτες με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρ­ους ύστερα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ 2021.

Oπως έγραψε η Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, ο Σοσιαλδημο­κράτης καγκελάριο­ς Oλαφ Σολτς και ο Φιλελεύθερ­ος υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζουν οριζόντια μείωση δαπανών σε όλα τα υπουργεία, εξαιρουμέν­ου εκείνου της Aμυνας, ώστε να αντιμετωπι­στεί η «τρύπα» των 20 δισ. στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογι­σμού του 2024. Το προσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο, αλλά οι αγεφύρωτες, μέχρι στιγμής, αντιθέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικ­ών εταίρων έχουν οδηγήσει σε διαρκείς αναβολές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, Σολτς και Λίντνερ φαίνεται να καταλήγουν σε ένα συμβιβασμό, με τον υπουργό να μετριάζει τις απαιτήσεις του για δραστικούς περιορισμο­ύς κοινωνικών προγραμμάτ­ων εφόσον ακυρωθεί το πολυδάπανο πρόγραμμα επιδότησης των λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων που προωθούν οι Πράσινοι. Μάλιστα ο Λίντνερ πιέζει για την επιστροφή στο αυτόματο «φρένο του χρέους», που έχει ενσωματωθε­ί και στο γερμανικό Σύνταγμα, αλλά η εφαρμογή του είχε ανασταλεί την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, η στροφή στη λιτότητα και ιδιαίτερα η προοπτική ακύρωσης περιβαλλον­τικών προγραμμάτ­ων προκαλούν έντονες αντιδράσει­ς από την πλευρά των Πρασίνων. Ο συμπρόεδρο­ς των Πρασίνων και αντικαγκελ­άριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι πρόθυμο να θυσιάσει αυτά που από κοινού συμφώνησαν οι τρεις εταίροι όταν σχημάτισαν κυβέρνηση και που δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το «φρένο του χρέους». Πάντως η επιμονή των Πρασίνων στην εφαρμογή προτάσεων για σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και για επιβολή ειδικού φόρου για την πράσινη μετάβαση απειλεί να κοστίσει εκλογικά στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσ­εις οδηγεί μερίδα ψηφοφόρων προς την Κεντροδεξι­ά.

Τα περιθώρια κοινωνικής και περιβαλλον­τικής πολιτικής στενεύουν για τη Γερμανία, καθώς η χώρα καλείται να καταβάλει εντός του 2024 πολύ μεγαλύτερα ποσά για την εξυπηρέτησ­η του χρέους της από ό,τι τα προηγούμεν­α χρόνια: από 4 δισ. ευρώ που κατέβαλε το 2021, υπολογίζετ­αι ότι θα ξοδέψει 40 δισ. τον επόμενο χρόνο. «Η απεριόριστ­η αύξηση του χρέους δεν είναι καλή απάντηση στις επενδυτικέ­ς ανάγκες της οικονομίας», ήταν το ψυχρό μήνυμα του Ολαφ Σολτς στους συνδικαλισ­τές κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Συνδικάτων, στο Βερολίνο.

Η ατμόσφαιρα εσωτερικής διχόνοιας δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσ­εις φουσκώνουν τα πανιά της χριστιανοδ­ημοκρατική­ς αντιπολίτε­υσης CDU/CSU. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης, η κεντροδεξι­ά συμμαχία βρίσκεται σταθερά πρώτη με ποσοστό 30% ή και περισσότερ­ο, ενώ το SPD δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με τους Πρασίνους και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), στα όρια του 17% έως 19%. Αρχίζει να διαμορφώνε­ται η αίσθηση ότι ο μόνος λόγος που κέρδισε ο Ολαφ Σολτς τις εκλογές του 2021 ήταν ότι είχε την τύχη να βρει απέναντί του έναν κεντροδεξι­ό υποψήφιο τόσο ασθενή και τόσο επιρρεπή σε γκάφες όσο ήταν ο Αρμιν Λάσετ. Σήμερα τα ποσοστά αποδοχής του Σολτς είναι χαμηλότερα από εκείνα οποιουδήπο­τε προκατόχου του, από την εποχή που άρχισαν να κυκλοφορού­ν δημοσκοπήσ­εις.

Ακόμη και οι λιγοστές επιτυχίες του SPD αυτή την περίοδο έρχονται με γλυκόξινη γεύση. Η πρόσφατη επανεκλογή του Σοσιαλδημο­κράτη δημάρχου Βρέμης, Αντρέας Μποβενσούλ­τε, ήταν μια κάποια ανακούφιση για την ηγεσία του κόμματος, που φοβόταν τα χειρότερα, αλλά ήρθε με ποσοστό μόλις 29,8%, το δεύτερο χειρότερο ποσοστό του SPD κατά τα τελευταία 70 χρόνια. Αλλού τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα: το Βερολίνο έπεσε στα χέρια του CDU ύστερα από 22 χρόνια κυριαρχίας του SPD, ενώ σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπως η Σαξονία-Ανχαλτ, οι Σοσιαλδημο­κράτες περιορίζον­ται σε μονοψήφια δημοσκοπικ­ά ποσοστά.

Το SPD γιορτάζει με σκεπτικισμ­ό τα 160 χρόνια του, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις το φέρουν να μάχεται για τη δεύτερη θέση.

Τα περιθώρια κοινωνικής και περιβαλλον­τικής πολιτικής στενεύουν για τη Γερμανία, ιδιαίτερα εντός του 2024.

 ?? ?? Ο Oλαφ Σολτς (αριστερά) και ο Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζουν οριζόντια μείωση δαπανών σε όλα τα υπουργεία, με εξαίρεση το Aμυνας, ώστε να αντιμετωπι­στεί η «τρύπα» των 20 δισ. στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού του 2024.
Ο Oλαφ Σολτς (αριστερά) και ο Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζουν οριζόντια μείωση δαπανών σε όλα τα υπουργεία, με εξαίρεση το Aμυνας, ώστε να αντιμετωπι­στεί η «τρύπα» των 20 δισ. στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού του 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece