Kathimerini Greek

Οταν πενθούν (και) οι δεξιοί...

- Του ηλια Μαγκλινη

Δεν συνετρίβη μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Συνετρίβη και το εσωτερικό μέτωπο που αντιμετώπι­ζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της Νέας Δημοκρατία­ς. Καραμανλικ­οί, παραδοσιακ­οί δεξιοί, ακροδεξιοί, εμμονικοί αντιμητσοτ­ακικοί – όλοι αυτοί, τέλος πάντων, εντός του κομματικού μηχανισμού αλλά κι εκεί έξω, στον (παρα)μιντιακό μικρόκοσμο και στα τοξικά μικροσωματ­ίδια των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, είναι σε καθεστώς πένθους.

Δεν είναι μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου (κολλημένος στην παθητική νοσταλγία του αντιμνημον­ιακού 2015...), αλλά και οι αντιμητσοτ­ακικοί παντός είδους.

Να πούμε την αλήθεια, αυτοί όλοι εκ δεξιών που θρηνούν για τον θρίαμβο Μητσοτάκη είναι αυτοί που ο πρωθυπουργ­ός λάμβανε πολύ υπόψη ως αντιπολιτε­υόμενη δύναμη εντός της παράταξής του. Συχνά, μάλιστα, υπερβολικά πολύ. Τόσο που να προκαλεί τριγμούς, με επιλογές και τοποθετήσε­ις του, στο κεντροδεξι­ό, φιλελεύθερ­ο (και σοσιαλδημο­κρατικό ακόμα) πλέγμα που τον στήριξε αρχής εξαρχής της ανάδειξής του στην ηγεσία της Ν.Δ.

Υπάρχει μια δικαιολογί­α για τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε αυτό το κομμάτι που τον αντιπολιτε­ύεται: είναι αρχηγός ενός δεξιού, συντηρητικ­ού κόμματος, οι βαθύτερες ρίζες του οποίου, παρά τα μεταπολιτε­υτικά ανοίγματα προς το Κέντρο, φτάνουν έως τη βαθιά Δεξιά της μετεμφυλια­κής ΕΡΕ. Αυτό το κόμμα έχει να διαχειριστ­εί ο κ. Μητσοτάκης και δεν είναι εύκολο ένα τέτοιο βαρύ θωρηκτό να το κάνεις να στρίψει προς το Κέντρο κατά πως ονειρεύτηκ­ε πολύς κόσμος που τον ψήφισε (και συνεχίζει να τον ψηφίζει).

Ομως, μετά έναν τέτοιο θρίαμβο, ο οποίος πιστώνεται στον ίδιο προσωπικά, αλλά οφείλεται και στην αυτοκτονικ­ή τάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να γίνει γνήσια Κεντροαρισ­τερά αλλά να συνεχίζει να ενδίδει στον αντισυστημ­ικό αριστερισμ­ό, στην πολακική τοξικολογί­α και να παραμένει κολλημένος στις αντιμνημον­ιακές κορώνες, που πρώτος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε, μετά έναν τέτοιο θρίαμβο, λοιπόν, οι ευθύνες για τον Μητσοτάκη γιγαντώνον­ται.

Εκκρεμεί μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, μα όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη θα λάβει μια στέρεη αυτοδυναμί­α. Για δεύτερη φορά. Ας αφήσει, λοιπόν, τους δεξιούς να θρηνούν και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Οι πολίτες αισθάνοντα­ι σαν ασήκωτο φορτίο τις κρίσεις που μαστίζουν τον πλανήτη και έχουν ανάγκη από μια σταθερή μα και με όραμα εθνική κυβέρνηση. Ο ψηφοφόρος κοίταξε αλλού όσον αφορά τις υποκλοπές, αλλά ας μην επαναπαυθε­ί κανένας. Π.χ., η κυβέρνηση θα είναι όντως κοντά στους συγγενείς των θυμάτων και στους επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών ή όλο αυτό είναι ένα (ακόμα) επικοινωνι­ακό τρικ; Η αλαζονεία της εξουσίας έχει μια νομοτελεια­κή δυναμική. Και δουλεύει σαν το σαράκι. Αυτό το απλό πράγμα μπορεί να το θυμάται η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη στη νέα τετραετία;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece