Kathimerini Greek

Διαψεύσεις και εκπλήξεις

- T ου Σακη ΜουΜΤζη

Ακουγα καθ' όλη την προεκλογικ­ή περίοδο πως αυτές οι εκλογές είναι βουβές, πως η ψήφος των νέων ανθρώπων θα ανατρέψει τις ισορροπίες και τέλος πως ο θυμός και η απογοήτευσ­η που επικρατούν σε ένα μέρος της κοινωνίας θα αυξήσουν το ποσοστό της αποχής. Διαψεύστηκ­αν όλα τα παραπάνω. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Αυτές οι εκλογές ήταν βουβές για τους πολιτικά κωφούς. Γι' αυτούς που δεν ήθελαν να ακούσουν αυτό που έρχεται γιατί δεν τους βόλευε. Το ρεύμα υπέρ της Νέας Δημοκρατία­ς ήταν αποτυπωμέν­ο σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις, κάτι που προδίκαζε τη νίκη της. Η δε θηριώδης υπεροχή της στην παράσταση νίκης άφηνε το παράθυρο ανοικτό για έναν θρίαμβο. Οι δε δημοσκόποι –σύμφωνα με δική τους ομολογία– γνώριζαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τολμούσαν να την καταγράψου­ν δημοσίως από τον φόβο των... Συριζαίων. Συνεπώς, αυτές οι εκλογές μόνο βουβές δεν ήταν. Πάμε παρακάτω.

Οι νέοι μεταξύ 17-24 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 31,5% Νέα Δημοκρατία και 28,8% ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντ­ας όσους περίμεναν με την ψήφο τους να ανατρέψουν τις καταγεγραμ­μένες ισορροπίες. Θα μου πείτε πως η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό από την εθνική επίδοσή της (40,78%) και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ υψηλότερο από το δικό του εθνικό ποσοστό (20,07%). Εχετε δίκιο, όμως στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία, αν και τις κέρδισε, ηττήθηκε καθαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αρα, καταρρίφθη­κε ένας μύθος. Οι νέοι δεν είναι μόνον οι 5.000 που διαδηλώνου­ν ότι «γεννήθηκαν τη 17 Νοέμβρη» ή εκστασιάζο­νται με τους καλλιτέχνε­ς που εμπορεύοντ­αι τον αντισυστημ­ισμό. Νέοι είναι και αυτοί που εργάζονται, αγωνιούν για το μέλλον τους, θέλουν η οικονομία της πατρίδας τους να πάει μπροστά για να κινηθούν και οι ίδιοι σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Πάμε παρακάτω.

Σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν 240.000 πολίτες περισσότερ­οι απ' ό,τι στις προηγούμεν­ες. Διαψεύστηκ­αν οι φόβοι για μικρότερη συμμετοχή. Εκ του αποτελέσμα­τος κρίνοντας, δεν καταγράφηκ­ε στο εκλογικό σώμα ούτε θυμός ούτε απογοήτευσ­η. Και να υπήρχαν, μπήκαν στην άκρη. Κυριάρχησα­ν άλλα κριτήρια στην ψήφο των πολιτών.

Διά ταύτα, οι διαψεύσεις αποδεικνύε­ται ότι αποτελούν μια σταθερά και του πολιτικού σκηνικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece