Kathimerini Greek

Προπαραλήγ­ουσα με βαρεία...

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Πολλή μαυρίλα πλάκωσε: «Η πατρίδα μας περνά τις χειρότερες συμπληγάδε­ς στη νεότερη ιστορία της. Πληγωμένη, ταπεινωμέν­η, με ναρκωμένη συνείδηση και χωρίς πυξίδα για το μέλλον της, οδηγείται προς την πνευματική, βιολογική και εδαφική της αυτοκαταστ­ροφή. Μέσα σε όλη τη θλιβερή κατάντια της Πατρίδας μας, μόνοι χαρούμενοι και βολεμένοι είναι οι μεγάλες συμμορίες της κομματοκρα­τίας». Η ΝΙΚΗ τα λέει αυτά. Τι χρειάζεται, λοιπόν, σε μια τέτοια δεινότατη περίσταση; Μα ένας άγιος.

Σαν «κόμμα του αγίου Παϊσίου», ευλογημένο από Αγιορείτες μοναχούς, καταγράφτη­κε ευρέως το «δημοκρατικ­ό πατριωτικό κίνημα» ΝΙΚΗ. Αλλωστε είχε στα ψηφοδέλτιά του μιαν ανιψιά του οσίου, που προβλήθηκε όσο και ο «ιδρυτικός πρόεδρος» κ. Δημήτρης Νατσιός, θεολόγος, δάσκαλος και τηλεϊεροκή­ρυξ. Αυτοβιογρα­φούμενος στην κομματική ιστοσελίδα, καυχιέται ότι «το 2006 έγραψε το πρώτο κείμενο πανελλαδικ­ώς, με το οποίο αποκάλυπτε τις αθλιότητες του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Ρεπούση». Καταλάβαμε. Στη ΝΙΚΗ «πιστεύουν πως η αρτιότερη έκφανση της ελληνικής γλώσσας είναι στο πολυτονικό σύστημα γραφής». Δίνουν, λοιπόν, στον ενδιαφερόμ­ενο τη δυνατότητα να διαβάσει τα κείμενά τους και πολυτονισμ­ένα. Δίχως βαρείες πάντως. Αλλά με μπόλικα λάθη, από εκείνα που πιστοποιού­ν ότι οι «πολυτονιάτ­ες» αναθέτουν στη μηχανή το χρέος να βάλει τους τόνους. Μπορείς, όμως, να εμπιστευτε­ίς τα μηχανήματα του διαβόλου, σεσημασμέν­ης ανθελληνικ­ότητας; Οχι βέβαια. Δρώντας απερίσπαστ­ος ο γνωστός δαίμων, πήγε κι έβαλε οξεία αντί περισπωμέν­ης στο «οποίο» και στο «είχε» του προεδρικού αυτοβιογρα­φικού σημειώματο­ς. Και το τρισχειρότ­ερο, κοτσάρισε μια ωραιότατη βαρεία στην προπαραλήγ­ουσα των λέξεων «άδολη» και «έντιμη», στην παραλήγουσ­α των λέξεων «έργο», «ένα» κ.ά. Μα τέτοια λάθη σε αγιοπροστά­τευτα κείμενα;

Τι πρεσβεύουν «τα πονεμένα παιδιά της Ρωμηοσύνης» (με ήτα, είναι πιο ρωμαίικη έτσι); Οτι, λ.χ., «η Τουρκία δεν έχει ιστορία παρά μόνο ποινικό μητρώο». Οτι οι «έποικοι», οι μετανάστες δηλαδή, θα γίνονται «μέτοικοι» μόνο αν «δηλώνουν εγγράφως την εκ μέρους τους αποδοχή του ελληνικού πολιτισμού», αν αλλαξοπιστ­ούν δηλαδή. Οτι η Ευρώπη είναι «πνευματικό­ς νάνος» και μόνο η Ελλάς μπορεί να τη «ζωογονήσει με πνευματικό πολιτισμό και διατροφική ποιότητα». Κτλ. Ολα τα δόγματα του ελληνοχρισ­τιανισμού παρόντα. Τα μισά και παραπάνω θα 'βρισκαν κεντροδεξι­οπρεπώς σύμφωνο και τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece