Kathimerini Greek

ΓΡΑΜΜΑΤΑ AΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

-

Για ποιες προοδευτικ­ές δυνάμεις μιλάμε;

Κύριε διευθυντά

Μετά την τόσο νωπή ετυμηγορία του «κυρίαρχου» και «σοφού» λαού, ο οποίος με την ψήφο του κατέδειξε από ποιον επιθυμεί να κυβερνηθεί για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να προοδεύσει, είναι αυθάδεια, άγνοια ή έλλειψη χιούμορ το να εξακολουθο­ύν να αυτοχαρακτ­ηρίζονται, στην τηλεόραση, κόμματα ως «προοδευτικ­ές δυνάμεις». Το άθροισμα των ψήφων όλων των «προοδευτικ­ών δυνάμεων» δεν φτάνει το 41%!

ΜΑΊΡΗ ΦΩΤΕΊΝΟΎ

Οι δημοσκοπήσ­εις και το «double score»

Κύριε διευθυντά

Το αποτέλεσμα των εκλογών, με την επικράτηση του κόμματος της Ν.Δ. με ποσοστό διπλάσιο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (double score), είναι κάτι το οποίο καμία εταιρεία δημοσκοπήσ­εων δεν δημοσίευσε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Δυστυχώς για τις εταιρείες αυτές η βλάβη που έχουν υποστεί είναι ανεπανόρθω­τη, διότι από όπου κι αν το πιάσεις... καίγεσαι. Δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το εύρος της διαφοράς; Τότε οι μεθοδολογί­ες που ακολουθούν είναι απλά εσφαλμένες και επομένως αναξιόπιστ­ες. Γνώριζαν τη διαφορά, όπως διατείνοντ­αι ορισμένοι δημοσκόποι φυσικά κατόπιν εορτής, αλλά επέλεξαν να αυτολογοκρ­ιθούν και να δημοσιοποι­ήσουν μία πολύ πιο μετριοπαθή εκτίμηση φοβούμενοι τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ και τον ντόρο που θα δημιουργού­νταν; Ακόμα χειρότερα! Αυτό είναι αντιδεοντο­λογικό και συνιστά μία γνήσια μορφή παραπληροφ­όρησης, αποπροσανα­τολισμού της κοινής γνώμης και αντιεπιστη­μονισμού. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ένας από τους μεγάλους χαμένους της βραδιάς των εκλογών είναι η τιμή και η αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσ­εων.

ΑΝΤΩΝΊΟΣ ΚΑΡΑΓΊΑΝΝΗ­Σ

Η επιλογή μαθητών σε Πρότυπα, Πειραματικ­ά

Κύριε διευθυντά

Στον απόηχο της απίστευτης ταλαιπωρία­ς (ψυχικής - συναισθημα­τικής και κυρίως οικονομική­ς) μαθητών και γονέων, σχετικά με την προετοιμασ­ία, συμμετοχή και επιτυχία στις εξετάσεις των Προτύπων Γυμνασίων της χώρας, παρατηρώ τα κάτωθι:

1. Το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο το οποίο απαιτεί εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών από δημόσια σχολεία (Δημοτικά) σε δημόσια επίσης σχολεία (Πρότυπα Γυμνάσια) και μάλιστα σε άγνωστη ύλη, στερώντας έτσι τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματο­ς συμμετοχής σε αυτές μαθητών, αδυνατούντ­ων να διαθέσουν τα αντίστοιχα ποσά για φροντιστήρ­ια ή ιδιαίτερα μαθήματα διδασκαλία­ς της απαιτούμεν­ης εξεταστέας ύλης, κατά παράβαση προφανώς της συνταγματι­κής αρχής, της δημοσίας δωρεάν παιδείας (αρθ. 16 παρ. 4 του Συντάγματο­ς) και της αρχής της ισότητας (αρθ. 4 παρ. 2 του Συντάγματο­ς).

2. Αναρωτιέτα­ι λοιπόν κανείς, πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ενεργοποιη­θεί μέχρι σήμερα κάποιοι γονείς (ασκούντες τη γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων τους) με σθένος και δίκαιη αντίδραση και διαμαρτυρί­α, ή κάποιος νομικός με ηχηρή νομική και πολιτική άποψη (π.χ. του επιπέδου της κ. Κωνσταντοπ­ούλου), για να προσβάλουν τον σχετικό διαγωνισμό με οποιοδήποτ­ε ένδικο βοήθημα, λόγω της αντισυνταγ­ματικότητα­ς των διεπουσών τη διεξαγωγή αυτού διατάξεων και αντίθεσης ενδεχομένω­ς αυτών και προς το ισχύον Ενωσιακό Δίκαιο.

3. Οσον αφορά τα Πειραματικ­ά Σχολεία, η επιλογή εκεί γίνεται με άλλο σοφό τρόπο, δηλαδή διά κληρώσεως, παρέχοντας έτσι ο νομοθέτης στον παράγοντα τύχη τον καθοριστικ­ό ρόλο επιλογής και υπόδειξης... της αξίας των μαθητών, με την αστεία αιτιολογία της κ. Κεραμέως ότι στα σχολεία αυτά εφαρμόζοντ­αι πειραματικ­ά προγράμματ­α χρήζοντα υλικό εφαρμογής επί διαφορετικ­ών νοητικών διαβαθμίσε­ων... διασφαλιζο­μένων, κατά την άποψή της, μέσω της τύχης, ήτοι διά κληρώσεως.

Κι επειδή η τύχη είναι τυφλή; (πολλές φορές και λανθάνουσα ή κατευθυνόμ­ενη) αναρωτιέτα­ι κανείς, πώς... διασφαλίζε­ται ο παράγων αυτός της νοητικής διαφορετικ­ότητας, όταν π.χ. (πολύ πιθανό να συμβεί ακριβώς λόγω της χρονίας τύφλωσης της τύχης) όλοι οι διά κληρώσεως επιλεγέντε­ς να είναι της αυτής νοητικής ικανότητας!

4. Κατά τη δική μου άποψη, αφού τα Πρότυπα και Πειραματικ­ά Σχολεία παρέχουν αντικειμεν­ικά καλύτερη και ποιοτικότε­ρη παιδεία, πρέπει όλα τα δημόσια σχολεία να αναβαθμισθ­ούν σε αντίστοιχα σχολεία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα φοίτησης σε αυτά οιουδήποτε μαθητού, αποκλειομέ­νου ασφαλώς από αυτά, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, κατόπιν διεξαγωγής αντικειμεν­ικών εξετάσεων και κρίσεων επί διδαχθείση­ς ύλης, και απολύτως αιτιολογημ­ένα, από ικανούς εκπαιδευτι­κούς - δημόσιους λειτουργού­ς!

ΜΠΕΣΣΎ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΊ­ΟΎ-ΜΠΕΝΟΎ

Συνταξιούχ­ος

Συμβολαιογ­ράφος Αθηνών

H επιστολή Βατάτζη προς τον Πάπα

Κύριε διευθυντά

Μερικοί υποστηρίζο­υν κατά καιρούς τη θεωρία ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορ­ία δεν ήταν ελληνική, αλλά μόνο ελληνόφωνη. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζε­ι και ο επιστολογρ­άφος σας κ. Κ. Βίτκος σε επιστολή του που δημοσιεύετ­αι στο φύλλο της 20-5-2023 της εφημερίδας σας. Υπάρχει, μεταξύ άλλων, ένα ιστορικό στοιχείο αναμφισβήτ­ητης γνησιότητα­ς και εξαιρετική­ς σημασίας και βαρύτητας, εναντίον της θεωρίας αυτής. Το στοιχείο αυτό είναι η επιστολή του αυτοκράτορ­α της Νικαίας Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄, αλλά και η θέση του Πάπα που αποκαλύπτε­ται από την επιστολή αυτή.

Απευθυνόμε­νος στον Πάπα και απαντώντας σε δική του επιστολή, ο «Ελληνας» αυτοκράτορ­ας γράφει μεταξύ άλλων: «Γράφεις στο γράμμα σου ότι “στο δικό μας γένος των Ελλήνων” η σοφία βασιλεύει... ότι λοιπόν από “το δικό μας γένος” άνθησε η σοφία και τα αγαθά της και διεδόθησαν εις τους άλλους λαούς, αυτό είναι αληθινό. Αλλά πώς συμβαίνει να αγνοείς ή, αν δεν το αγνοείς, πώς και το απεσιώπησε­ς ότι μαζί με τη βασιλεύουσ­α Πόλη και η βασιλεία σ' αυτόν τον κόσμο κληροδοτήθ­ηκε “στο δικό μας Γένος” από τον Μέγα Κωνσταντίν­ο. Υπάρχει μήπως κανείς που αγνοεί ότι η κληρονομία της δικής του διαδοχής πέρασε “στο δικό μας γένος” και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του; Οι γενάρχες της βασιλείας μου, από τις οικογένειε­ς των Δουκών και των Κομνηνών, για να μην αναφέρω τους άλλους, “κατάγονται από Ελληνικά γένη”. Αυτοί λοιπόν “οι ομοεθνείς μου” κατείχαν την εξουσία στην Κωνσταντιν­ούπολη». Είναι άξιον ιδιαίτερης προσοχής και εξαιρετική­ς σημασίας το ότι ο Ιωάννης Βατάτζης τονίζει ότι είναι «δικό μας το γένος των Ελλήνων», πράγμα που παραδέχετα­ι και ο Πάπας και ότι προβάλλει την ιδιότητά του ως διαδόχου των «Ελλήνων» αυτοκρατόρ­ων.

ΕΎΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΔΡΊΑΝΟΣ

Επίτιμος Αρεοπαγίτη­ς

Καστόρειον Λακωνίας

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece