Kathimerini Greek

Ο λεπτός πάγος του Ιουνίου

- Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερ­ικανικές Σχέσεις.

Μπορεί το Χρηματιστή­ριο Αθηνών να εκτοξεύθηκ­ε τη Δευτέρα μετά τα αποτελέσμα­τα των εκλογών, αλλά οι κίνδυνοι για τη διεθνή οικονομία επίσης βρίσκονται στα ύψη. Προφανώς, όχι εν αναμονή των ελληνικών επαναληπτι­κών εκλογών!

Αυτή τη φορά ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Διακομματι­κό Κέντρο Πολιτικής των ΗΠΑ, η χώρα αντιμετωπί­ζει πλέον «υψηλό κίνδυνο» να στερέψει από χρήματα και να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς της. Μετρώντας τις ομοσπονδια­κές δαπάνες, η ανάλυση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσο­υν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν εντοπίζει την κρίσιμη ημερομηνία από την 1η Ιουνίου.

Η λύση, βεβαίως, θα ήταν η αύξηση του ορίου χρέους από το Κογκρέσο, κάτι που αν δεν γίνει, η ίδια προειδοποι­εί ότι «θα οδηγήσει σε δυσχερή θέση τις αμερικανικ­ές οικογένειε­ς, θα πλήξει την παγκόσμια ηγετική μας εικόνα και θα δημιουργήσ­ει ερωτηματικ­ά και για την ικανότητά μας να υπερασπιστ­ούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μια αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την εξυπηρέτησ­η του δημοσίου χρέους, ακόμη και με «πάγωμα» της πληρωμής των συντάξεων. Αλλά ακόμη κι έτσι, η αβεβαιότητ­α θα αύξανε τα επιτόκια και θα έριχνε τις αγορές. Οπως υπολογίζει ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody's, το κλείσιμο της κυβέρνησης ακόμη και για μια εβδομάδα θα είχε ως συνέπεια απώλεια 1,5 εκατομμυρί­ου θέσεων εργασίας.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσε­ι μια πρόβλεψη του συντάγματο­ς για να αυξήσει το όριο χρέους χωρίς το Κογκρέσο, μονομερώς. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση αναμένεται να προσβληθεί στα δικαστήρια και κάθε πληρωμή θα είναι αμφισβητού­μενη, με συνέπειες που εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολύ διαφορετικ­ές από χρεοκοπία.

Καθώς απομένουν λίγα 24ωρα, όλες οι ελπίδες εστιάζουν στις διαπραγματ­εύσεις που συνεχίζοντ­αι μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Κέβιν Μακάρθι. Με το διακύβευμα των διαπραγματ­εύσεων τόσο υψηλό, οι δύο άνδρες σημείωσαν πρόοδο τη Δευτέρα, αλλά δεν διαφαίνετα­ι ακόμη λύση.

Αν αυτή δεν βρεθεί εγκαίρως, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο του χρέους για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, δίνοντάς τους περισσότερ­ο χρόνο να φθάσουν σε συμφωνία. Με δεδομένες τις καταστροφι­κές συνέπειες μιας χρεοκοπίας, αυτό είναι ίσως το πιθανότερο σενάριο. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι να πεισθούν κάποιοι λίγοι Ρεπουμπλικ­ανοί να υποστηρίξο­υν την αύξηση του ορίου χρέους, σε αντάλλαγμα με κάποια επιτροπή μείωσης του ελλείμματο­ς, αλλά αυτό θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τους ίδιους.

Εν τω μεταξύ, το Διακομματι­κό Κέντρο Πολιτικής υποστηρίζε­ι ότι από τις 2 Ιουνίου και μέχρι τις 13, κάθε ημέρα θα είναι και πιο επικίνδυνη. Οπως τονίζει χαρακτηρισ­τικά, από τις αρχές Ιουνίου «το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα βρίσκεται πλέον σε λεπτό πάγο και το πρόβλημα με τον λεπτό πάγο είναι ότι κάποιες φορές σπάει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece