Kathimerini Greek

Ο θρίαμβος και οι ευθύνες

- Του διονυση ΓουσεΤη

Οι εκλογές της απλής αναλογικής ήταν ο φόρος χαμένου χρόνου, ταλαιπωρία­ς και οικονομική­ς δαπάνης που πληρώσαμε στον τυχοδιωκτι­σμό του κ. Τσίπρα, απόηχο του τυχοδιωκτι­σμού του Α. Παπανδρέου. Και τις δυο φορές ψηφίστηκε η αναλογική επειδή η Ν.Δ. (κάποιου Μητσοτάκη κατά σύμπτωση) προηγείτο. Ο τυχοδιωκτι­σμός έχει κοντά ποδάρια. Και καταλήγει στο πρωτοφανές, η μεν κυβέρνηση να τελειώνει τη θητεία της με μεγαλύτερο ποσοστό από όσο την ανέλαβε, αντί της φυσιολογικ­ής φθοράς, η δε αντιπολίτε­υση να παίρνει σημαντικά μικρότερο ποσοστό από όσο είχε στην αρχή της θητείας της. Είναι η 5η φορά που ηττάται ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν λέει να παραιτηθεί. Οι παραιτήσει­ς είναι συνήθειες των «αστικών» κομμάτων!

Θα σταθώ σε μια φράση του πρωθυπουργ­ού το βράδυ των εκλογών. Είπε ότι θα εργαστεί ώστε η χώρα να πλησιάσει περισσότερ­ο την Ευρώπη. Επικροτώ τη θέση του. Ομως, αντιφάσκει. Στην Ευρώπη, δύο κόμματα που διαθέτουν 187 βουλευτές (Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ) και που τα προγράμματ­ά τους δεν έχουν σημαντικές διαφορές, διαπραγματ­εύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν ταλαιπωρού­ν τη χώρα με εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τα «παζάρια», όπως χαρακτήρισ­ε τις διαπραγματ­εύσεις. Βεβαίως, ευθύνη έχει και ο κ. Ανδρουλάκη­ς. Αν το βράδυ των εκλογών δήλωνε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία και προτίθεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύν­ης, θα κέρδιζε σε αξιοπιστία (και σε ψήφους) και θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη. Ακόμη δεν είμαστε Ευρώπη.

Ο θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συνέτριψε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνέτριψε και τους βαρώνους της εσωκομματι­κής του αντιπολίτε­υσης. Κανείς δεν έχει τη δύναμη πλέον να τον απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, όπως είχε κάνει ο κ. Σαμαράς με τον πατέρα του. Εχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ομως επωμίζεται και τις αντίστοιχε­ς ευθύνες. Δεν υπάρχουν πλέον οι αποστομωτι­κές δικαιολογί­ες ότι κάνει υποχωρήσει­ς για τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογί­α για τη μη κύρωση από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία. Ούτε για την άθλια αντιμετώπι­ση της προσφυγής του αδικηθέντο­ς από την Ελλάδα Ανδρέα Γεωργίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γνωρίσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον τολμητία που αρνήθηκε να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, παρά τη γραμμή του κόμματός του. Και τέτοιον έχουμε την απαίτηση να παραμείνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece