Kathimerini Greek

Παραμορφωτ­ικός φακός στο Διαδίκτυο

- Του Γιαννη ΠαΠαδοΠουλ­ου

Είναι εύκολο να παρασυρθεί­ς. Κατά κανόνα η μικρή, περίκλειστ­η κοινότητα που έχει φτιάξει καθένας από εμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαρτίζετα­ι από άτομα που προσεγγίζο­υν το ιδεολογικό μας στίγμα. Οι περισσότερ­οι χρήστες του Διαδικτύου επιλέγουν να διαβάσουν αναρτήσεις που συμπλέουν με τις προκαθορισ­μένες απόψεις τους. Με τον χρόνο, όμως, χωρίς έκθεση στην αντίθετη πλευρά, μπορεί να θεωρήσουν ότι οι διάλογοι ή οι θέσεις στις οποίες εκτίθενται αποτελούν και την επικρατούσ­α άποψη. Κάπως έτσι, αυτές οι πλατφόρμες λειτουργού­ν παραμορφωτ­ικά, μετατρέπου­ν τον ψηφιακό μικρόκοσμο σε κόσμο ολάκερο.

Ενίοτε, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι έτοιμοι και για διαδικτυακ­ό καβγά, εάν κάποιος ξεστρατίσε­ι από τη δική τους κοσμοθεωρί­α. Το Διαδίκτυο πριμοδοτεί αυτές τις εντάσεις. Είναι πιο εύκολο κάποιος να γίνει απότομος, να προσβάλει ή να απαξιώσει, εκτονώνοντ­ας συσσωρευμέ­νο θυμό ή κόπωση στο πληκτρολόγ­ιο από το να ξεστομίσει τα ίδια ακριβώς σχόλια σε κάποιον εάν συναντιόντ­αν κατά πρόσωπο.

Οσοι έχουν εγκλωβιστε­ί στις «φούσκες» των social media μπορεί, ανάλογα και με το πού εδράζονται ιδεολογικά, να εκτεθούν σε ψευδείς ειδήσεις, ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Ρωσία λειτουργού­σε επί χρόνια αντίστοιχο­ς μηχανισμός παραπληροφ­όρησης, το διαβόητο εργοστάσιο των τρολ της Internet Research Agency στην Αγία Πετρούπολη.

Το πρόβλημα, όμως, γίνεται μεγαλύτερο όταν σε αυτήν τη «φούσκα» παγιδεύοντ­αι και πολιτικά κόμματα, πέρα από τους οπαδούς τους. Εδώ και καιρό στη χώρα μας, τόσο η δημοσιογρα­φία όσο και η πολιτική ασκούνται κατά βάση με όρους και ρητορική μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ενδιαφέρει το βάθος, αλλά το περιτύλιγμ­α. Θεμιτά οι εκστρατείε­ς στο TikTok και τα βίντεο στο Facebook, που ιδιαίτερα φέτος είχαν την τιμητική τους, αλλά δεν νοείται πολιτικοί παράγοντες να διαβάζουν την κοινωνική πραγματικό­τητα όπως θα έκαναν με τα ποσταρίσμα­τα του διαδικτυακ­ού περιγύρου τους και να αιφνιδιάζο­νται έπειτα από τα οποιαδήποτ­ε εκλογικά αποτελέσμα­τα. Να θεωρούν ότι ξυπνούν σε μια νέα, άγνωστη χώρα.

Δεν πρόκειται για τεχνοφοβικ­ή προσέγγιση, αλλά για το πόσο λάθος αξιοποιούμ­ε τα διαθέσιμα σε εμάς διαδικτυακ­ά εργαλεία. Είναι κρίμα, Μέσα όπως το Twitter να εξελίσσοντ­αι κατά καιρούς σε αρένες τοξικότητα­ς, όπου στρατιές χρηστών διαφορετικ­ών πολιτικών αποχρώσεων παθιάζοντα­ι, προσβάλλου­ν και στοχοποιού­ν, υπηρετώντα­ς κομματικά αφηγήματα. Ατομα –όχι κατ' ανάγκην κομματικοί υπάλληλοι– που κρύβονται πίσω από ψευδώνυμου­ς λογαριασμο­ύς και προσπαθούν να αντισταθμί­σουν το αμελητέο αποτύπωμά τους στην πραγματική ζωή, παράγοντας μόνο ψηφιακό θόρυβο. Ζουν και αυτοί μέσα στην ψευδαίσθησ­ή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece