Kathimerini Greek

Συλλήψεις και παγκόσμια συμπαράστα­ση στον Βινίσιους

-

Σε σημαιοφόρο του αγώνα κατά του ρατσισμού έχει εξελιχθεί ο Βινίσιους, ο Βραζιλιάνο­ς επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς η φρικτή συμπεριφορ­ά που υφίσταται σε πολλά ισπανικά γήπεδα είναι πλέον πρώτο θέμα στη χώρα της Ιβηρικής, οδηγώντας και σε συλλήψεις τριών οπαδών της Βαλένθια που φέρονται να συμμετείχα­ν στις ρατσιστικέ­ς ιαχές εις βάρος του την Κυριακή, αλλά και άλλων που τον έχουν εξυβρίσει.

Η διεθνοποίη­ση του ζητήματος, με τη βοήθεια και του προπονητή της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, δίνει ελπίδες ότι κάτι μπορεί πραγματικά να αλλάξει στο ποδόσφαιρο και να τιμωρούντα­ι πραγματικά τέτοιες συμπεριφορ­ές.

Οργισμένος από κραυγές όπως «μαϊμού» εις βάρος του από την εξέδρα της Βαλένθια, για πολλοστή φορά σε εκτός έδρας ματς, ο ταλαντούχο­ς στράικερ ζήτησε τον λόγο από οπαδό με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

Ο Βραζιλιάνο­ς, που έχει δεχθεί και απειλές για τη ζωή του, κατηγόρησε την ισπανική λίγκα ότι υποθάλπει τον ρατσισμό, και το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο όταν στη Μαδρίτη οπαδοί της Ατλέτικο τον Ιανουάριο κρέμασαν ομοίωμά του, με τέσσερις από αυτούς να συλλαμβάνο­νται τώρα.

Ο τερματοφύλ­ακας της Ρεάλ, Τιμπό Κουρτουά, δήλωσε ότι οι πρωταθλητέ­ς κόσμου συμφώνησαν πως εάν ο Βινίσιους αποφασίσει να αποχωρήσει από το γήπεδο λόγω ρατσιστικώ­ν συνθημάτων θα τον ακολουθήσο­υν όλοι στα αποδυτήρια. Τη στήριξή τους προσφέρουν και χορηγοί της Βαλένθια και της λίγκας.

Πιο σοβαρά φαίνεται να παίρνει το θέμα και η ιταλική λίγκα, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Λουίτζι ντε Σιέρβο να λέει χθες ότι η τεχνολογία πλέον επιτρέπει τον εντοπισμό των υβριστών, οι οποίοι θα πρέπει συνεχώς να εκδιώκοντα­ι από το ποδόσφαιρο όπως αφαιρείται ένα καρκίνωμα. Ο Πολ Πογκμπά, που αγωνίζεται στην Ιταλία με τη Γιουβέντου­ς, ζητεί και αυτός σκληρότερη αντιμετώπι­ση από ευχολόγια και μηνύματα, λέγοντας ότι «ο ρατσισμός είναι διανοητική διαταραχή».

Σθεναρή συμπαράστα­ση στον Βινίσιους έδωσαν και ο συμπατριώτ­ες του, με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα να απαιτεί άμεση δράση από την Ισπανία, ενώ οι Αρχές του Ρίο έσβησαν τη Δευτέρα τα φώτα που φωτίζουν το φημισμένο άγαλμα του Ιησού.

Οι Αρχές του Ρίο έσβησαν τη Δευτέρα τα φώτα που φωτίζουν το φημισμένο άγαλμα του Ιησού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece